BabyKostholdNekter å spise vanlig mat

Nekter å spise vanlig mat

Av Babyverden 7479 Sist oppdatert 20.04.11
Hva gjør du når ettåringen ikke vil spise vanlig mat? Når det eneste som fungerer er melk eller et lite utvalg middagsglass? Helsesøster svarer.

Spørsmål:

Hei. Jeg har en jente på 1 år. Hun vil ikke spise brød eller vanlig middag. Har prøvd å gi henne brød fra hun var ca 9 mnd, men hun bare vegrer, kan spise litt når hun får det på en plastgaffel. Har prøvd med forskjellig pålegg. Hun vil bare ha grøt 8 mnd. Ikke 12 mnd grøt. Hun vil heller ikke spise vår middag, bare småfolkglass.

Har prøvd å lure henne ved å ha maten i glass og gi henne det men hun lot seg ikke lure. Hun vil bare ha fiskegrateng, fiskeboller og kjøttkaker i brunsaus. Ingenting annet.

Hun spiser eple i nett, men ikke uten. Hun spiser også mellommåltidene til småfolk og fruktmosen til nesle, det har vi brukt som belønning når hun har spist vår mat, det er kun most poteter og gulrøtter.

Prøver å gi henne vår mat, har gitt henne litt fra hun var ca 7 mnd. men hun nekter. Prøver å gjøre måltidene koselige men det er ikke lett når hun gråter å nekter å spise. Dette gjelder også i barnehagen.

Nevnte det på helsestasjonen på 1-årskontrollen, men fikk ikke noe ordentlig svar (var ikke hos den vanlige helsesøsteren). Hun veide da 10 kg og var 77 cm lang.

Hun får også morsmelkerstatning om kvelden. og noen ganger på natta hvis hun våkner og ikke roer seg. Og på dagen hvis hun nekter å spise noe annet. Men vi prøver alltid med grøt først og hun spiser som regel opp grøten men ikke bestandig. Synes dette er vanskelig. Vet ikke hva jeg skal gjøre.

Svar:

Hei! Mange barn kan være nokså sære i maten og skeptiske til å prøve nye matvarer. Jeg tenker at dere bare skal ta dette med stor ro og lage minst mulig oppstuss rundt måltidene. La henne få sitte sammen med dere når dere spiser og la henne få smaksprøver av vanlig mat på tallerkenen.

Hun kan gjerne spise to grøtmåltider pr. dag, og det gjør ingenting om grøten er for 8 mndr. Hun får jo i seg varierte middagsretter, så jeg ville ikke vært så bekymret for det. Du kan jo også ta denne maten over på tallerken og evt. blande med litt av deres middag.

Det jeg ville vært mer på bevisst på er melkemengden som hun får i seg. Hun har ikke behov for mer enn 6 dl melk daglig,- inklusiv det som er i grøten. Melk kan lett fortrenge annen mat og hindrer jernopptaket i kosten. Forsøk helst å kutte ut melkemåltid om natten,- både av hensyn til tenner og av hensyn til at dette kan ta bort matlysten på dagtid. La henne kun få vann dersom hun er tørst om natten.

Dette kan virke brutalt til å begynne med, men saken er at både barnet og dere som foreldre får en mye bedre nattesøvn og blir mer opplagt på dagtid. Lykke til med hyggelige måltider og melkefrie netter!

Beste hilsen Elin.

Spørsmål:

Hei, min datter på 1 år har den siste halvannen måneden nektet å spise mat, bortsett fra melk (MME). Hun får i seg ca. 8dl dagen. Hun fikk hjørnetenner i samme periode som hun nektet å spise vanlig mat. Nå vil hun bare ha melk og nekter å spise med skje selv om tennene er kommet frem. Brødmaten leker hun bare med. Har forsøkt å ikke gi henne melk for å se om hun vil ta til seg annen føde, men da ender det opp med at hun ikke spiser noe som helst. Hun startet med fast føde som 4-5 måneder gammel, og har spist veldig fint helt frem til nå. Har også nettopp begynt i barnehage og det er blitt problematisk fordi hun ikke alltid vil holde flasken selv slik at hun må bli matet. Hva skal vi gjøre? hun var ca. 9 kg før dette begynte og har ikke gått ned i vekt, men heller ikke opp.

Svar: 

Det er ingen grunn til panikk verken hjemme eller i barnehagen.

Det har vært mye nytt for henne, og hun skal forholde seg til mye nytt i barnehagen. Snakk med personalet i barnehagen og bli enig om en god drikkekopp som hun kan håndtere. Etterhvert vil hun nok spise litt mer ettersom hun blir trygg i barnehagen og ser de andre barna spise.

Hjemme er det viktig at dere prøver å følge opp opplegget til barnehagen, slik at det ikke blir slik at hun må bli matet med flaske. Hun er stor nok til å drikke av kopp og spise selv.

Dersom dere ikke gir etter vil hun sakte, men sikkert begynne å spise igjen.

Hilsen Ebba

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: