En mor spør helsesykepleier Elin om hun kan starte med grøt til babyen sin, selv om han bare er tre og en halv måneder gammel. Mor er utmattet etter å ha fått maks to og en halv timer sammenhengende søvn siden fødselen.

Spørsmål:

Hei.
Babyen min er 3,5 månder. Han er lang og slank (vokser veldig raskt i lengden), og legger på seg 240-300 gram i uka. Jeg fullammer. Vet at man ikke blir anbefalt fast føde før de er 4 mnd, men det er meget tydelig at han har behov for mer mat. Han har alltid spist ofte, både dag og natt, men nå spiser han enda oftere på nettene enn før. Det er tydelig at det er sult og ikke noe annet som gjør at han våkner oftere, for han er alltid blid og gråter veldig lite.

Jeg er helt utmattet etter å ha fått maks 2,5 timer sammenhengende søvn siden han ble født, og tror ikke jeg vil orke 2 uker til sånn som det er nå. Skal man ta noen spesielle hensyn når man begynner tidligere enn 4 mnd? F.eks. bruke lengre tid på å øke porsjonene? Jeg har kjøpt hirsegrøt som jeg tenker å blande med morsmelk.

Svar:

Hei!
Du må ha mye god melk siden babyen din vokser og legger på seg så godt. Han legger faktisk på seg mer enn man skulle forvente, og er nok inne i en kraftig vokseperiode. Det at han vokser så fort og så mye, vil naturlig nok føre til økedager når det gjelder ammingen. Økedagene arter seg slik som du beskriver,- med hyppige måltider og en baby som stadig vil ha mat. Dette vil stabilieres seg etter noen dager.

I en slik krevende periode er det selvfølgelig viktig for deg som mor å få i deg rikelig drikke og mat, samtidig som du forsøker få deg litt søvn når barnet ditt sover. Skjønner godt at det kan føles utenkelig å gjøre det slik, nå som du er trett og sliten, men jeg har tro på at du kan lykkes, og dermed utsette oppstart med fast føde en stund til.

Skulle det vise seg at det ikke går og du ikke har krefter til å fortsette med fullamming, kan du etterhvert som gutten din blir fire måneder forsøke å starte opp med litt tynn grøtvelling på morsmelk. Det er bare snakk om noen teskjeer de første gangene, og så øke forsiktig opp til full porsjon. Det er imidlertid ingen garanti for at han sover lenger i begynnelsen,- men etterhvert som porsjoenne økes, vil det som regel ha innvirknng på søvnen.

En annen mulighet er å gi pumpet morsmelk eller morsmelkerstatning til noen måltider, slik at du kan få hvile. Eks. kan kanskje pappaen gi ham ett- to måltid om natten, slik at du får deg litt sammenhengende søvn. Uansett hva dere velger, så kan du være stolt av deg selv og det du gjør for barnet ditt. Det viktigste er ta dere begge blir tilfreds og kan ha en fin småbarnstid sammen.

Lykke til!

Hilsen helsesykepleier Elin

Fast føde tidligst ved 4 måneder
Helsedirektoratet anbefaler at barnet får morsmelk (evt. morsmelkerstatning) som eneste næring de første fire til seks månedene. Noen barn trenger fast føde i tillegg til morsmelk/morsmelkerstatning tidligere enn andre. Det gjelder blant annet barn som virker sultne selv etter hyppige ammemåltider, og barn som viser tydelig interesse for annen mat. Tidspunktet for introduksjon av fast føde må tilpasses hvert enkelt barn. Fast føde bør imidlertid tidligst introduseres når barnet er fire måneder gammelt, og senest ved seks måneders alder.

Kilde: Spedbarnsboken 2019-2020

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelFlat mage uten situps
Neste artikkelSprang maraton – fødte baby
DEL