BabyAlt du må vite om tilvenning i barnehagen

Alt du må vite om tilvenning i barnehagen

Tilvenning i barnehagen handler om å få en best mulig overgang for barnet - på barnets premisser. Illustrasjonsfoto: iStock
Videoreporter:  Janet Molde Hollund 27623

Etter å ha vært hjemme sammen med mor eller far i mange måneder, starter i disse dager mange små i barnehagen. Hvordan få en best mulig overgang fra hjemmetilværelsen og til å bli barnehagebarn? Her er tipsene!

Når et barn skal starte i barnehagen, er det ganske vanlig at det er lagt opp til en innkjøring sammen med foreldrene på tre dager. Julie Torstensen, pedagogisk leder i Satelitten barnehage i Stavanger, forteller hvordan de går fram i deres barnehage – og hva en kan forvente av denne første perioden i et barnehagebarns liv.

Oppsummering av videoen:


  • Et godt råd kan være at dere går på besøk i barnehagen flere ganger også før selve tilvenningen begynner.

  • I Satelitten barnehage har de i juni avdelingsvis foreldremøte med barna, der de nye foreldrene og barna treffes. Det er en liten uhøytidelig samling der alle får treffes og spørre om det de lurer på.

  • Mange barnehager har tre dager tilvenning hvor foreldre er med barnet i barnehagen. Noen barn trenger mer tid, andre mindre. Det varierer fra barn til barn.

  • I Satelitten barnehage kjører de følgende modell:
    Dag 1: Barn og forelder kommer litt utpå formiddagen når alle voksne er kommet i barnehagen. Forelder er med barnet hele tiden. De går hjem igjen litt etter lunsj.
    Dag 2: Mye som på dag én, men foreldrene kan trekke seg litt mer vekk – dersom de føler det er greit.
    Dag 3: Foreldrene forlater barnehagen på formiddagen, barnehagepersonalet legger barnet - og ringer foreldrene når barnet har våknet.

  • Det er flott om barnet kan få en myk oppstart. I Satelitten barnehage anbefaler de at de minste ikke går fulle dager helt i begynnelsen. Kanskje kan de komme litt senere og bli hentet litt tidligere.

  • Noen foreldre bruker av feriedager for å kunne bruke litt mer tid sammen med barnet i tilvenningsperioden.

  • Det kan være en stor overgang for barnet når det går fra å være alene med foreldrene og til å begynne på en småbarnsavdeling med flere barn, voksne og masse inntrykk.

  • Noen foreldre synes det er tøft at barna er så små, ofte under ett år, når de begynner i barnehagen. Men husk at småbarnsavdelinger i barnehagen er tilpasset de som skal begynne. I Satelitten er de for eksempel opptatt av at alt skjer på gulvet – på barnas nivå og barnas premisser.

  • Noen ganger kan språk, eller mangelen av det, være en frustrasjon. Foreldre kjenner barnet sitt og vet hva det prøver å fortelle gjennom sine reaksjoner og sitt kroppssspråk. Det er bare flott om du kan dele dine erfaringer og din kunnskap med de ansatte i barnehagen, så blir det enklere for dem å tyde ditt barn.

  • Dere må ikke gi slipp på alle egne rutiner når barnet begynner i barnehagen. I Satelitten barnehage lar de barna få beholde det meste av sine egne rutiner i starten, slik at det ikke blir så stor overgang. De får sove når de pleier, og så ofte de pleier. Og selv om det til vanlig er brødmåltid i barnehagen, går det helt fint at barnet i starten har med egen grøt eller middagsglass.

  • Det vil ofte komme reaksjoner når barnet begynner i barnehagen. Spesielt vanskelig kan det bli i forbindelse med avskjed – både for barn og voksne. Da er det fint åvite at en kan kontakte barnehagen etter at en har gått, og få en liten oppdatering – enten på telefon eller sms. Som regel går det ganske fort over.

  • Selv om avskjeden kan være vanskelig, er det viktig at du ALLTID sier ha det før du går. Ikke dra ut tiden du bruker på avskjeden, det kan bare gjøre ting vanskeligere.
    Se egen video om hvorfor avskjeden er så viktig.

  • De ansatte i barnehagen prøver å gi ekstra mye omsorg til de små som begynner i barnehagen. Barna sitter mye på fanget, og leker med de voksne på gulvet.

  • I mange barnehager lager de et slags hus, hvor de blant annet har bilder av familie/nære omsorgspersoner.  Disse kan være til stor trøst når de små lengter etter hjem og familie.

  • Viktig å bruke et overgangsobjekt: Dette kan være en smokk, kos, noe barnet pleier å sove med, en sang barnet liker å synge – altså en ting som barnet kan forbinde med hjemme.

  • Ikke uvanlig at barnet også får reaksjoner hjemme. Barnet kan bli mer trøtt og klengete enn ellers. Det er mange inntrykk som skal fordøyes i løpet av en dag. Mange barn blir også litt redde for å slippe foreldrene, for de er redde for at foreldrene skal gå fra dem.

  • Selv om det går veldig fint, både i dager, uker og måneder, er det ikke uvanlig at det likevel kan komme en reaksjon på et senere tidspunkt. Men uansett – det går seg som regel veldig fint til. Barna kommer inn i sine nye rutiner.


Lykke til med barnehagestart!


Lytt til podcast om hvordan barnehagestart kan bli en god opplevelse:


 

 

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: