BabyGlem aldri avskjeden når du går fra barnehagen

Glem aldri avskjeden når du går fra barnehagen

Si alltid ha det når du går fra barnet i barnehagen. Uten skikkelig avskjed kan barnet plutselig finne ut at du ikke er der lenger og bli veldig fortvilet. Illustrasjonsfoto: iStock
Videoreporter:  Janet Molde Hollund 16375
Avskjeden i barnehagen kan være vond og vanskelig – både for barnet og foreldrene. Da kan det være fristende å snike seg bort uten at barnet merker noe. Men det bør du ikke gjøre.

Hvordan bør du forholde deg til avskjeden i barnehagen? Hva er best for barnet – og de voksne? I denne videoen får du gode råd fra Julie Torstensen i Satelitten barnehage i Stavanger. Hun jobber som pedagogisk leder ved avdelingen Pluto, som er for barn i alderen 0-3 år.

Dette bør du vite om avskjed i barnehagen:


  • Ikke trekk ut avskjeden. Jo lenger tid du bruker, jo verre kan det bli – både for store og små.

  • Si ALLTID ha det til barnet. Det kan virke som en lur idé å gå mens barnet har det fint og holder på med noe annet. Men etter minutter eller timer vil barnet oppdage at mor eller far ikke er der lenger, og kan bli veldig fortvilet.

  • Mange barn får egne rutiner på hvordan de ønsker avskjeden. Det kan for eksempel være å vinke fra alle vinduene, hoppe et visst antall ganger eller gi et visst antall klemmer. Og det kan følge dem helt til de begynner på skolen.

  • Dersom det blir en sår avskjed, er det en trøst for foreldrene å vite at det som regel går veldig fort over. Kanskje før du en gang har kjørt fra parkeringsplassen. Men synes du det er vanskelig, kan du ringe barnehagen og høre hvordan det går. Kanskje har barnehagen en ordning med at de kan sende en sms. Hør hvilke rutiner din barnehage har.

  • Mange foreldre deler på å levere og hente, men her er det også en praktisk kabal som må løses for den enkelte familie. Finn en ordning som passer for dere.

  • Ofte føler mødre at barna reagerer mest når de går fra barnet. Men dette er kanskje bare en følelse. Mange barn føler en like sterk tilknytning til begge sine nærmeste omsorgspersoner, så det kan bli både latter og tårer med begge.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: