BabyBabymassasje – en fantastisk måte å være sammen med babyen sin på!

Babymassasje – en fantastisk måte å være sammen med babyen sin på!

Berøring gjør oss godt – både store og små. Her masserer jordmor Ragna en liten fot. Foto: Ragna T. Larsen
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 1715

I flere år har jeg ved siden av jordmorjobben vært instruktør i babymassasje. Og det er fantastisk å se hvordan babyer nyter den trygge og forutsigbare berøringen som vi lærer bort på kursene.

Gjennom svangerskapet berøres babyen hele tiden inni livmoren. Den er i konstant berøring med innsiden av livmoren. På en måte kan man si at babyen er i hudkontakt med moren sin non stop.

Når jeg tar imot et nytt barn, legger jeg det vanligvis opp på mors nakne bryst med én gang det kommer til verden. Faktisk øker mors bryst litt i temperatur de første timene etter fødselen, så det er jo den perfekte plassen for en nyfødt baby. Der får den ligge hud mot hud til den første ammingen har funnet sted. Vi ser veldig ofte at babyer roer seg når de får ligge tett inntil og ha hudkontakt.

Les også:

Vær forberedt på de første dagene etter fødselen!

Barseltiden: En turbulent tid

Forskjellig å være ung og godt voksen mor?

Babyer elsker også massasje
De fleste babyer er mellom seks uker og seks måneder gamle når de begynner på kurs hos oss. Vi voksne vet jo hvor utrolig deilig det er når vi blir massert – når noen bare tar på oss, stryker oss over ryggen, knar oss i nakken, eller koser med oss. Min erfaring er at babyer har samme opplevelse. De finner roen, nyter det fine samspillet med mor eller far, gir uttrykk for nytelse og velvære, og sover faktisk ofte veldig godt etter babymassasjen.

"Har du lyst på massasje i dag?" Foto: Ragna T. LarsenIkke alltid det passer
Når det er sagt, så er det veldig viktig å respektere babyens signaler. Når vi starter med massasje, spør vi alltid babyene om lov. Vi gjør det samme hver gang vi skal massere: Vi tar olje på hendene og gnir dem sammen. Samtidig som babyen ser hendene, spør vi "Har du lyst på massasje i dag?" Etter hvert lærer babyen hva dette betyr, og hva som kommer til å skje.

Som regel vil babyen vise med hele kroppen at den er klar for massasje – den smiler, vifter med armene og er helt med. Men noen ganger kan den vise at den ikke har lyst akkurat nå. Da kan den snu ansiktet vekk og kanskje sutre litt.

Gjennom kurset lærer jeg bort massasjeteknikker slik at hele kroppen er dekket. Babyen blir dermed trygg på berøring av hele kroppen, samtidig som den lærer at vi voksne respekterer det når den sier nei takk.

Les også:

Jeg blir ikke bortskjemt, jeg lover!

Kjære pappa, tusen takk!

20 råd i småbarnstiden

Kosestunder hjemme
En hel massasje tar rundt 20 minutter når det er godt innarbeidet. Jeg vet at mange bruker tid til massasje på stellebordet om ikke hver dag, så ganske ofte. Du kan jo forestille deg hvilken fin stund det kan bli – både for babyen som blir massert og deg som får berøre babyen din på en trygg og forutsigbar måte. Det gir dere både nærhet og glede!

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: