En ny baby kan vente seg et ras av gaver fra begeistrede venner og familiemedlemmer. Små søte klesplagg i alle farger og fasonger! Alt dere som foreldre bør tenke på er å være sikre på at dere har nok basisklær for de første ukene.

Barnet fordobler vekten sin i løpet av de første fem månedene og klarer ikke å slite ut klærne før de blir for små. Man bør derfor vurdere behov og kjøpe inn klær etter hvert som barnet vokser. Det lønner seg å anskaffe plagg i god kvalitet, plagg som tåler å bli vasket daglig.

Husk dette når du kjøper babyklær:

* Klærne skal være myke og behagelige, og uten harde sømmer.
* De må være til å vokse i.
* Fasongen må være praktisk og ledig. Barnet skal ha full bevegelsesfrihet.
* Klærne skal være av god kvalitet, solide og krympefrie. Bommullsplagg bør kunne vaskes ved 60 grader.
* Klær som babyen skal ha innerst mot huden, skal være i bomull, ull eller bomullsvelur.
* Klærne må være brannsikre.
* Plaggene må være lune nok om vinteren og luftige nok om sommeren.

Basisgarderoben:

* 7-8 undertrøyer
* 7-8 underbukser i bomull/ull eller 7-8 barnebodyer i stedet for trøyer og bukser
* 4 lange sparkebukser
* 1-2 luer (ull om vinteren, bomull om sommeren)
* 1 vindtett kjeledress
* 1 sett ulljakke og bukse
* Votter uten tommel (om vinteren)
* 2-3 babytepper i bomull

Annet basisutstyr:

* Bleier
* Frottéhåndklær
* Hudpleieprodukter: salve, lotion eller barnekrem, mild såpe
* Kjørepose
* Seng/kurv/vugge
* Dyne og madrass
* Gummiert underlag til madrass
* Trekk til madrass og dyne
* Stelleplass (gjerne stellemadrass m/frottéunderlag)
* Barnevogn

Det blir mye vask av klær med et spebarn i huset. Det lønner seg derfor å ta en titt på vaskeanvisningen når dere går til innkjøp av klær. Klær i sterke farger må ofte vaskes separat.

De fleste foreldre har en tendens til å kle for mye på spebarnet. Babyen er ofte kald på hender og føtter uten å være kald på kroppen. Dersom du lurer på om babyen er varm nok, kan du kjenne bak i nakken på barnet. Er nakken varm og god, er barnet varmt nok .

Den første tiden er trøye og underbukse eller barnebody med trøye og bukse i ett det mest praktiske. Bodyene har knepping i skrittet som gjør det lett å skifte bleie. Dette antrekket er varmt nok så lenge babyen ligger med et babyteppe rundt seg. Babyhelsetepper eller ullteppe anbefales.

Trøyer i genserfasong skal være vide og gode, med vide armer, slik at det blir lett å kle på babyen. De må ikke være trange i halsen. Eventuelle strikker i klærne må kunne kokes og skal kunne skiftes. Snorer i buksene skal ikke stramme.

Sparkebukser fås både med og uten føtter. De uten føtter kan du bruke lenger, men da må barnet få sokker på når dere skal ut. I et værelse med god romtemperatur kan barnet godt ligge med bare tær. Husk at for små sparkebukser og sokker er like uheldig for fotens vekst som for små sko. Sparkebukser bør helst ha regulerbare seler. Bukser og overaller med kneppeåpning i skrittet er svært praktisk når du skal skifte bleie.

Barnet bør ha jakke på når det er ute, unntatt på varme sommerdager. Jakken skal være romslig, fordi den brukes utenpå annet tøy. Så lenge barnet ligger under dynen, er det ikke nødvendig å ha på jakke innendørs. Bukse til å ha utenpå underbukse/sparkebukse er kun nødvendig om vinteren. På kalde vinterdager bør en også ha en vindtett kjeledress.

Babyens votter må være uten tommel. Luen må være myk og god å ha på. Om sommeren er det nok med lett bomullslue.

Er det varmt i været, har den lille det også varmt i vognen . På varme sommerdager bør du ta luen av og lette på dynen. Husk at babyen ikke skal soles, så sett vognen i skyggen. Tar du babyen opp av vognen, bør du ta på luen igjen.

Håndklærne bør være i myk frotté. Kjøp 2-3 stk. som er babyens. Vaskeklutene skal også være bløte, gjerne i gas. Du kan med fordel ha 20 kluter, slik at du har ren klut til hvert stell. Klutene kokes sammen med resten av kokeklærne.

NB! Se opp for brannfarlige spebarnsklær ! Enkelte materialer er lett antennelige, og av disse er flosset akryl farligst og kan gi store smelteskader. Ull er ikke brannfarlig.

Barnet fordobler vekten sin i løpet av de første fem månedene og klarer ikke å slite ut klærne før de blir for små. Man bør derfor vurdere behov og kjøpe inn klær etter hvert som barnet vokser. Det lønner seg å anskaffe plagg i god kvalitet, plagg som tåler å bli vasket daglig.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?