Vurderer du å bruke tøybleier i stedet for engangsbleier? Her er ni ting om tøybleier som kan være greit å vite før du bestemmer deg.

Sist oppdatert: 7. juni 2016

1. Kort innføring i ulike bleietyper:
Alt i ett (All in one): En komplett bleie, her trenger du ikke noe ekstra innlegg. Det blir som med en engangsbleie.


Alt i 2 (All in two):
Bleien er i to deler: et ytterskall som er vanntett og innlegg som kan byttes uten at hele bleien må vaskes mellom hver gang.


Lommebleie (også kalt pocket-bleie)
: Lommebleier har en lomme som må ha innlegg i seg for å være en fullstendig bleie. Hele bleien må vaskes mellom hver vask.

Innleggene som brukes i Alt i 2 og lommebleier kan være laget av bambus, hamp, bomull eller microfiber. Det kan også være ulike blandinger av disse ulike materialene. Microfiberinnlegg skal ikke legges direkte mot babyens hud.

Brettebleier er store, tynne kluter som må brettes til en bleie eller et innlegg. En brettebleie trenger sperrelag for ikke å lekke.

Formsydde bleier: Formsydde er absorberende lag sydd i fasong, men er ikke vanntett. Her må dere ha et vanntett ytterlag kalt sperrelag for å være vanntett.

Alt i ett, Alt i 2 og lommebleier brukes hovedsakelig på dagtid, mens formsydde bleier hovedsakelig brukes om natten, fordi den har best absorberingsevne over lenger tid.

2. Størrelser
Det går an å velge mellom «one size» og ulike størrelser. Det blir dyrere om du velger å kjøpe i ulike størrelser.

Det finnes nyfødtbleier i tøy. Disse vil imidlertid ikke passe veldig lenge. Dersom babyen er tre-fire kilo ved fødsel, kan dere kjøpe «one size» – som vil kunne passe hele bleieperioden. Bleiene har justerbare knappeinnstillinger, slik at du kan utvide etter hvert som barnet vokser. Bleier i «one size» kan se litt klumpete ut på barnet helt i starten.

For å få en vellykket bleieperiode, er det viktig at en øker absorberingen etter hvert som barnet trenger det. Noen slutter med tøybleier fordi de opplever at bleiene lekker. Dette kan unngås ved å gå opp i størrelse på bleie (hvis du ikke har One size), eller øke størrelsen på innlegget i One-size-bleien etter hvert som barnet vokser, akkurat som barn må opp i størrelse i engangsbleier.

3. Hvor mye trenger du, og hva vil det koste?
Til et nyfødt barn trenger du 24-30 bleier. Det varierer hvor mye den nyfødte bæsjer. Som regel blir det færre bæsjebleier jo eldre barna blir.

Prisen på bleiene varierer i forhold til hvilke merker du bruker. Noe av det billigste er gjerne å bruke systemet All in 2, som er cover og innlegg. Her kan du kjøpe 4-6 cover og masse brettebleier. Dersom du bruker dyrere innlegg, blir det selvsagt dyrere.

– Hvis du kjøper 6 cover og 24 originalinnlegg, kommer det gjerne på rundt 4000 kroner. Da har du alt du trenger til hele bleieperioden, sier Hannah Siguråst i Norsk Tøybleieforening.

Hun sier at en kan bruke fra 1500 og opp til 6000 kroner for det en trenger til en bleieperiode.

– Men dersom du kjøper seks cover, og handler masse brettebleier på IKEA, kan du også slipe unna med en 1000-lapp, sier hun.

Bleietørk vinterstid – innendørs. Foto: Hannah Siguråst
4. Kjøp flere forskjellige typer – og prøv deg fram
De fleste som bruker tøybleier, har flere ulike typer og merker bleier.
– Jeg anbefaler å kjøpe flere forskjellige typer, og prøve deg fram med et par av hver type. Finn det som passer deg og ditt barn best, råder Siguråst.

5. Kjøp gjerne brukt
Tøybleier kan brukes gjennom to-tre bleieperioder. Det er derfor mulig å få kjøpt bleier på bruktmarkedet. Kanskje er det greit å kjøpe brukt når du skal finne fram til hvilke tøybleier som passer best for dere?

5. Velg Trygge Tekstiler
Det anbefales at du er bevisst på hvilke bleier du kjøper. Et godt tips er å kjøpe bleier som er merket med Oeko-Tex, som er Trygge Tekstiler. Ifølge Forbrukerrådet skal ikke produkter merket med dette inneholde allergifremkallende eller kreftfremkallende fargestoffer. Merket gir også en garanti for at produktet er testet for innhold av klorerte fenoler, ftalater, organiske tinnforbindelser m.m.

6. Vasking av tøybleier
Fra babyen er nyfødt, og til den er rundt seks måneder gammel (begynner med fast føde), kan du legge brukte bleier i en bøtte – eller det som kalles en våtpose.

Du vasker når du har nok til en maskin, og kaster bleiene rett fra våtposen og i vaskemaskinen. Først kan du ta på en kald skylling, og etterpå vasker du bleiene på 60 grader.

Når babyen begynner med fast føde, endrer også avføringen seg. Det kan da være greit å bruke tynne engangsinnlegg av rispapir som kan fange opp bæsjen. Få det du kan av bæsjen av i toalettet, og kast rispapiret i søppelet. Det er ikke lov å kaste rispapir i do.

Dersom barnet er sykt, kan det være greit å vaske bleiene på 90 grader til barnet er friskt igjen. Noen ganger kommer det også litt lukt i bleiene, for eksempel i forbindelse med tannfrembrudd. Da kan det være greit å vaske på 90 grader, og gjerne ta en ekstra skylling. Vask også bleiene på 90 grader før du selger dem videre.

Bruk vanlig dose vaskemiddel – helst svanemerket. Så lenge det er svanemerket, har det ikke noen betydning om vaskemiddelet er av dyrt eller billig merke. Ikke bruk tøymykner. Tøymykneren kan føre til at tøybleiene blir vanntette, og mister evnen til absorbering.

7. Tørking av tøybleier

Det anbefales at tøybleier henges opp og lufttørkes. Det er mer miljøvennlig, og gir også mindre slitasje på bleiene. Det er heller ikke alle tøybleier som tåler tørketrommel.

Det aller beste for miljøet, er om du tørker tøybleiene ute i frisk luft. Foto: Linda Berg Gharbi

8. Mange kommune har tilskuddsordninger
Flere norske kommuner gir tilskudd til foreldre som velger tøybleier. Tøybleieforeningen laget i 2014 en fullstendig oversikt over alle landets kommuner, og fant ut at over 100 kommuner hadde slike tilskuddsordninger.
– Vi har ikke hatt en fullstendig gjennomgang nå i det siste, men vet at noen har kommet til og andre har falt fra. Men det er trolig ennå over 100 kommuner som gir tilskudd. Tilskuddene varierer i størrelse, alt fra 500 til 2000 kroner, sier Siguråst.

Dersom du lurer på om din kommune har en slik ordning, kan du se på kommunens hjemmeside – eller hjemmesiden til renovasjonsselskapet din kommune bruker.

– Det er ikke alle kommuner som vet om at det finnes tøybleieordninger. Kanskje er det renovasjonsselskapet som driver ordningen. Vår erfaring er at det nytter å mase om å få på plass tilskuddsordninger, sier Siguråst.

Eksempelvis er støtten på 750 kroner i Stavanger kommune, Oslo kommune støtter med 1000 kroner og ni kommuner i området til BIR (opprinnelig Bergensområdets Interkommunale Renovasjonsselskap) gir inntil 1000 kroner til foreldre som velger å kjøpe tøybleier til barnet. Hvilke krav som stilles, står på nettsidene.

9. Hvorfor bør man bruke tøybleier?
Mange som bruker tøybleier, gjør det fordi de vil gjøre en miljøinnsats. Årlig bidrar hvert bleiebarn til store mengder søppel.

Stavanger kommune skriver på sine hjemmesider at hvert barn i løpet av sin bleieperiode bruker om lag 5000 papirbleier. Dette skaper ett tonn med restavfall. Videre skriver de at forskjellige plasttyper utgjør mer enn halvparten av en engangsbleie. «Papirbleien kan dessuten være tilsatt lotion, parfyme og lukthemmende stoffer. Ved å bruke tøybleier er du altså ikke bare med på å ta vare på miljøet, det kan også være bedre for helsen til barnet ditt.»

Det blir mindre avfall med tøybleier. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Er tøybleier mer miljøvennlig?

Dette sier miljø- og solidaritetsorganisasjonen «Framtiden i våre hender» om miljøgevinsten ved å bruke tøybleier:

– Tøybleier kan være mer miljøvennlig. Vi lener oss til en stor britisk studie, og gitt at en følger et par sentrale råd, har en ved bruk av tøybleier mulighet til å være mer miljøvennlig. De viktige rådene man da bør følge er å vaske tøybleiene på 60 grader og ikke tørke dem i tørketrommelen. Hvis det er mulig, bør tøybleiene lufttørkes utendørs, sier fagrådgiver Håkon Lindahl i Framtiden i våre hender.

Bruk av tøybleier er jo også med på å redusere mengden restavfall.
– Det kan ta fra 250 til 500 år å bryte ned en bleie i naturen. Akkurat hvor lenge, avhenger blant annet forhold som om den ligger i sollys, jord eller vann, sier Lindahl.

Han tror de som velger å bruke tøybleier er over snittet opptatt av miljøet. Lindahl jobbet tidligere i Grønn Hverdag, og fikk da en del spørsmål om tøybleier. Det som ofte gikk igjen var vasketemperatur, hvor miljøvennlig det er, hvor en kunne kjøpe tøybleier og om det fantes støtteordninger for de som velger tøybleier.

– Jeg har også brukt tøybleier til egne barn, og vil si at det ikke var mye ekstra arbeid i forhold til engangsbleier. Vi brukte vaskemaskinen mer, men gikk sjeldnere ut med søppelet. Så det tok ikke spesielt mer tid. Og bæsj er ekkelt uansett hvilken bleie du bruker, sier Lindahl.


Kilder: 

Norsk Tøybleieforening

Hanne Siguråst

Forbrukerrådet

Stavanger kommune, Oslo kommune, BIR

Framtiden i våre hender

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelUke 38: Snufs, jeg har fått strekkmerker!
Neste artikkelHannah er hekta på tøybleier
DEL