Sist oppdatert: 22. mars 2007

Spørsmål:

Hei og takk for fin side! Ser av enkelte innlegg her at du er kritisk til tuteflaske og mener barn bør drikke av kopp. Har en sønn på 7 måneder og jeg ser for meg en del søl om han skal drikke av kopp selv. Hvor tidlig mener du barn kan begynne å drikke av kopp og hva er grunnen til din skepsis for tutekoppen? Ønsker ellers god sommer!

 

Svar:

Kjekt at du liker siden vår, og takk for hyggelig tilbakemelding!
Jeg er skeptisk til tutteflaske for små barn, fordi jeg har opplevd alt for mange mødre som av ulike grunner begynner å gi flaske, ofte bare «for sikkerhets skyld» og som så opplever at barnet ble sugeforvirret og endte opp med å foretrekke flasken fremfor puppen.
Men i de tilfellene hvor barnet fint tar pupp og flaske om hverandre, og hvor mor ikke begynner å tvile på seg selv som melkeprodusenrende kvinne etter at hun har introdusert flaske, har jeg ikke noe i mot den. Vi hadde flaske til våre to første barn. Til de to siste gadd jeg ikke, jeg synes det er enklere uten.
Når det gjelder tuttekopp så synes jeg det ser ut som om barna drikker i tide og utide av tuttekoppene. Det er noe med at spising og drikking er noe som hører måltid til. Selvfølgelig kan vi (og bør) drikke utenom måltidene, særlig i varmen. Men hverken barn eller voksne trenger å bære med seg drikke hele tiden. Og jeg tror at det er enklere å lære barnet til å bli «avhengi» av å ha drikke med seg, når de kan drikke uten å søle, de holder koppen i vognen og drikker nesten støtt.
De gamle tuttekoppene var laget slik at de sølte mye mer – da var vi kanskje mindre tilbøyelige til å la barna bære de med seg på den måten det skjer i dag.
Jeg husker at mine to yngste søsken begynte å drikke fra vanlig kopp/gammeldags tuttekopp da de var seks- syv måneder. Barna våre begynte med vanlig kopp da jeg introduserte vann etter seks måneders alderen.
Hvis barna får sitte til bords, spise og drikke som resten av familien, så lærer de fort bordskikk, og hva og hvordan vi spiser og drikker. Det er min erfaring.
Og – jeg har altså ikke noe i mot hverken tutteflaske eller tuttekopp så lenge bruken av dem ikke skaper problemer. Det er når bruken fører til komplikasjoner jeg ikke liker de, og derfor advarer jeg litt.
Brukt riktig er begge deler helt ok.
Lykke til med sommeren og gutten og det hele!
Hva synes du om artikkelen?