Ammingen gikk helt fint, men så begynner babyen plutselig å skrike og gråte ved amming. Kan bruk av flaske være forklaringen?

Sist oppdatert: 20. juni 2006

Spørsmål:

Hei, Jeg har en datter på 11 uker som til nå har ammet greit og er «godt i stand». I den siste tiden har hun begynt å skrike veldig ved amming. Det begynner med at hun setter i halsen og mange amninger har blitt avbrutt av gråt og skrik. Hun gjør dette nesten hver gang vi ammer nå. Vi har brukt flaske på henne noen kvelder da jeg ikke har vært hjemme, kan dette eller noen matvarer være årsaken? Har du noen råd vi kan prøve? Tuuuusen takk!

Svar:

Hm.. Det kan være vanskelig å forklare slik plutselig skriking. Men jeg lurer på om problemet skyldes en kombinasjon av uheldige omstendigheter. Hvis hun har hatt en ubehagelig opplevelse i forbindelse med amming kan hun reagere med gråt. Og hvis hun først har reagert på ammingen så liker jeg ikke at hun får flaske. flaskemating er så anderledes at hun kan begynne å foretrekke denne, og reagere med fortvilelse og gråt når du forsøker å gi bryst. At gråtingen skyldes noe du har spist tror jeg ikke, det skal mye til at melken smaker anderledes. Men – hvis mor trener tungt kan melken få en anderledes smak like etter treningen.
Jeg vil anbefale at du en tid kutter flasken. Skal du ut, kan den som passer henne gi henne mat fra kopp (se video om koppmating på ammehjelpen.no). Da unngår vi at hun blir sugeforvirret.
Så til gråtingen:
Du har ammet i nesten to måneder, det betyr at dere begge har masse god erfaring å bygge på. Nå gjelder det bare å finne frem til den gode opplevelsen igjen.

Forsøk å skape ro og trygghet rundt ammingen. Legg merke til hva som skjer de gangene hun begynner å gråte og hva som kjennetegner de gangene alt går fint. Har du problemer også om natten? Ammer du henne i sengen din og det går fint om natten, så vil jeg anbefale at du også gjør dette på dagtid inntil ting er blitt bedre.

Forsøk også ulike ammestillinger, kanskje noen oppleves som bedre enn andre. Hjelper det å holde henne slik at hun ikke ligger flatt bakover?
Når noe oppleves vondt og vanskelig har vi lett for å fokusere på de gangene da ting går galt, og så lar vi være å telle alle de gangene ting går godt. For å få bedre oversikt anbefaler jeg at du fører en liten loggbok hver dag – hvor mange ganger gråter hun og hvor mange ganger i løpet av døgnet er alt som før?
Håper ting går bedre for dere snart. En erfaring jeg har gjort er at ting forandres fort med småbarn. Ting som kan være helt bra en dag – er plutselig bare problem, mens problemer som virker  uoverkommelige – plutselig kan være vekk.
lykke til!
Hva synes du om artikkelen?