GravidSlik sover du bedre som gravid

Slik sover du bedre som gravid

God natt, sov godt? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 14183

Mange gravide får problemer med å sove som følge av kvalme, halsbrann, uro i bena - og aktivitet i magen! Dette er problemer man må regne med, men de kan forverres hvis du hadde dårlige søvnvaner før du ble gravid. Fortvil ikke - det finnes råd for en bedre nattesøvn!

Unngå sigaretter og alkohol
Det er kjent at nikotin og alkohol kan skade babyen under graviditeten, men det kan også medvirke til at du sover dårlig.

Kutt ned på koffein
Drikk minst mulig av koffeinholdige drikker som kaffe, te, cola og sjokolade. Unngå det helt på ettermiddagen og kvelden.

Bruk soverommet til å sove
Gravide føler seg ofte varmere enn vanlig, hold derfor soverommet kjølig. Steng lys og lyd ute slik at du ikke blir forstyrret i søvnen.

Tren ikke rett før sengetid
Trening er bra både for din mentale og fysiske helse mens du er gravid. Men trening kan også ha innvirkning på søvnen din. La kroppen få tid til å falle til ro etter du har trent.

Ta en ettermiddagslur

En liten en "på øret" midt på dagen kan gjøre underverker! En liten lur på mellom en halv og en time kan gjøre deg opplagt! Men sov ikke for lenge, det kan ødelegge nattesøvnen.

Regelmessig rutine
Lag din egen rutine for kveldsstellet. Ro deg gjerne ned med en bok eller ta et bad rett før sengetid. Forsøk også å legge deg og stå opp på samme tidspunkt hver dag. Helst også i helgene, dersom du klarer det.

Sengen

Bør brukes kun til soving og sex. Ikke bruk sengen til å se på tv eller betale regninger. Sengen bør reserveres til hyggelige sengeaktiviteter. Invester også i en skikkelig madrass. Lekkert sengetøy som er godt å sove i kan gi deg en deilig luksusfølelse.

Ta ikke med deg bekymringene på soverommet

Tøm hodet før du legger deg, ikke ta med deg bekymringer inn på soverommet. Mange har blokk og blyant på soverommet for å notere ned tanker og ideer som dukker opp midt på natten. Dette tømmer hodet hos noen, mens virker stressende på andre.

Stå opp hvis du ikke får sove

Dersom du ikke har sovnet etter en halv time, kan du like gjerne stå opp. Gå inn i et annet rom og lytt til  rolig musikk, les litt i en bok eller et blad. Når du blir trøtt kan du legge deg igjen.


Bruk avslapningsteknikker

Alle kan telle sauer når man ikke får sove. Om det er den beste teknikken, kan diskuteres. Lær deg din egen avslapningsteknikk: tøm hodet for alle tanker, konsentrer deg om å slappe av i alle ledd. Start nederst med bena. Konsentrer deg om å få dem til å være helt avslappet, forestill deg at du ikke klarer å løfte dem. Fortsett så oppover hele kroppen til du er helt avslappet.

En liten matbit mot kvalme
Er du plaget av kvalme kan en kjeks eller et eple være godt før sengetid. Spis lite og ofte, og sørg for at du alltid har mat i magen. En pakke kjeks på nattbordet kan være greit for å forebygge morgenkvalme også.

Unngå tung, krydret mat

Ikke spis tunge måltider rett før leggetid, og unngå sterkt krydret mat som kan gi deg halsbrann. Spis heller hyppigere og lettere måltider og gi kroppen 2-3 timer å fordøye maten.

Drikk mindre sent på kvelden
Det er viktig at du får i deg masse væske under graviditeten. Vann bør du drikke i store mengder i løpet av dagen, det holder væskebalansen ved like og sørger for å rense kroppen. Men for å unngå mange toalettbesøk om natten bør du kutte ned på væskeinntaket på kveldstid.

Sov på din venstre side

Tren deg opp til å sove på din venstre side i løpet av første trimester. Denne stillingen hjelper blod- og næringstilførselen til fosteret og livmoren, og hjelper nyrene med å skille ut avfallsstoffer og væske. Hvis du venner deg til denne sovestillingen, kan det hjelpe deg å sove bedre når magen blir stor.

Hvis du likevel ikke får sove...

... så bekymre deg ikke! Avbrutt søvn under graviditeten er helt naturlig. Selv om det kan  virke umulig å få en skikkelig god natt søvn nå, så vil du litt etter litt finne en soverutine som virker for deg.

Les om svangerskapsplager her.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Neste artikkel

Nyeste artikler:

Alt vel med mor og barn, men hva med partneren?

Journalist Janet Molde Hollund møter helsesykepleierne Nina Espedal og Tone Kleppa Jåtten ved Hillevåg helsestasjon i Stavanger. De har blant annet skrevet to kapitler...