FødselEn sprø fødselshistorie

En sprø fødselshistorie

Alle foto: privat
Av Babyverden 1191 Sist oppdatert 02.09.13

Da jeg ble gravid, fant jeg ut at ei jeg jobbet med også var gravid. Jeg kjente henne ikke særlig da, men naturlig nok hadde vi mye felles under svangerskapet, og pratet nesten daglig. Vi tullet ganske tidlig med at det hadde vært kult om vi fødte samtidig!

Da jeg var 30 uker på vei ble jeg lagt inn med premature rier, og håpet om å føde samtidig med venninnen min, Nina, ble ganske fjernt. Det første barnet mitt ble født fem uker for tidlig, og jeg regnet med at det ville skje denne gangen også.

Ukene gikk, og jeg var mye inn og ut av sykehuset med rier som kom og gikk. Jeg fikk 1 centimeter åpning i uka.

Jeg og Nina bestemte oss for å velge samme sykehus. Jeg valgte det nærmeste fordi jeg brukte 1 1/2 time på første fødsel, så her var det ingen tid å miste. Og så var det jo håpet om å kanskje møte hverandre på sykehuset.

Les også:

Hvor vondt er det å føde?

Babyens leie avgjørende for fødselen

Hvis du ikke rekker føden…

Når uke 38
Uke 38 kom og både jeg og ikke minst Nina som var på overtid, var ganske desperate etter å få det overstått. Venninnen min sa ganske klart ifra at jeg ikke fikk lov til å føde før henne, for da kom hun til å bli rimelig gretten. Og det skjønner jeg, i og med at hun hadde vært gravid i tre uker lengre enn meg.

Jeg visste at jeg hadde fire centimeter åpning, og var ganske utslitt av alle riene som kom og gikk.

Nina er i gang
Tidlig på morgenen fredag 31. mai fikk jeg beskjed av Nina at hun hadde begynt å få rier. Jeg ble både glad og misunnelig! Hun reiste inn på føden litt senere den morgenen, og de tok vannet hennes slik at det ble mer fart på sakene.


Jeg hadde jordmortime den samme dagen, og var spent på om jeg hadde fått noe mer åpning. Jeg sendte melding til venninnen min, og sa at jeg håpet at jeg hadde så mye åpning at de kunne ta vannet mitt også. Det hadde jo passet perfekt!


Jordmor sjekket åpningen, og der var det jammen meg blitt fem centimeter, så da ville hun ringe til sykehuset for å få meg satt igang på grunn av den raske fødselen sist.


Føder samtidig
Jeg ankom sykehuset og hørte noen skrik nedi gangen. Det var ikke akkurat vanskelig å skjønne hvem som lå der og brølte. Det var bare to føderom på sykehuset, så jeg måtte inn på undersøkelsesrommet for å bli undersøkt av en gynekolog. Han ville se om det var mulig å sette meg i gang. Her var det mulig å strekke åpningen helt til 7-8 centimeter, så han kunne bare ta vannet. Jeg syntes det var helt uvirkelig! Venninna mi var i fødsel, og jeg snart også!


Legene tenkte ikke så mye over at begge føderommene var opptatt - dette tok sikkert litt tid uansett. Jge ble lagt inn på et lite undersøkelsesrom med CTG og ventet på riene. De kom me én gang. Etter 15 minutter var det i full gang.


Les også:


Når er man i aktiv fødsel?


Når trykketrangen melder seg


Hva påvirker riene?


Er Nina ferdig?
Jeg begynte å skrike, og jordmødrene fikk plutselig dårlig tid. De trillet meg ut i gangen og kledde av meg med én gang. De trodde babyen var på vei ut, men hun ventet heldigvis litt til. Vi kom oss inn på føderommet, og jeg hadde mildt sagt vondt. Jeg sa at jeg ønsket epidural denne gangen da jeg fødte uten noe smertelindring sist. Men det var bare å glemme denne gangen også, for hun var snart ute.


Da jeg hadde pause mellom riene, hørte jeg ikke lenger noen lyd fra naborommet, og spurte jordmoren om Nina var ferdig. Da fikk hun et litt rart ansiktsuttrykk, og sa at hun ikke hadde lov til å si noe. Hun lo litt av meg, forståelig nok. Jeg tenkte at jeg ville forte meg litt så jeg kunne høre med Nina hvordan det hadde gått. For jeg skjønte jo at fødselen hennes var over.


Søte MiaMia kommer til verden
Kort tid etterpå fikk jeg pressetrang og den lille frøkna var ute på fem-seks press. For en lettelse! Jeg var så lykkelig over at hun endelig var her, og at smertene var over. Jeg hylgråt og var verdens lykkeligste.


Like store babyer
Jeg lå kanskje en halvtime for å samle meg litt før jeg sendte melding til Nina. Jeg skrev mange spørsmål, og skrev at babyen min var kjempeliten! Jeg trodde hun kom til å være mye større. Nina svarte med at hennes også var stor. Det morsomme er at de var like store.


Vesle AlinaMin vakre Mia var 3540 gram, 50 centimeter lang og 33 centimeter rundt hodet. Hun ble født klokken 16:47. Ninas vakre Alina var 3495 gram, 50 centimeter lang og 37 centimeter rundt hodet. Hun ble født klokken 15:26. 


Vi har etter denne opplevelsen vært bestevenner, og dette har skapt et spesielt bånd mellom oss to. Hvor sannsynlig er det at to venninner føder på samme tid, samme sykehus, og har like store babyer selv om det var tre uker forskjell på termin? Hvor mange har hørt venninnen sin føde samtidig som du selv føder? Helt sprøtt, spør du meg.


Vil du dele din fødselshistorie? Send den til babyverden@sandviks.com


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: