PrøverForberedelserSkal vi ha barn nummer tre?

Skal vi ha barn nummer tre?

Er det nok med de to flotte dere har, eller har dere lyst på et barn til? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 56920
Dere har to deilige barn, men skal dere ha en til? Barnepsykolog Margrethe Brun Hansen stiller ti viktige spørsmål som kan hjelpe deg og partneren din å finne ut om dere skal få tredjemann eller ikke.

Sett deg godt til rette med penn og papir og gå gjennom testen det danske magasinet Vores Børn Junior har laget. Les de ti punktene og skriv ned hvilke tanker du får til hvert punkt. Dersom partneren din har lyst til å være med, gjør han/hun det samme. Etterpå går dere gjennom hvilke tanker hver av dere har til hvert enkelt punkt. Formålet med testen og samtalen etterpå er å finne ut om begge to ønsker et nytt tilskudd til familien.

Hvorfor vil du ha et barn til?
Begynn med å glede deg over at du vurderer å få et barn til. Det er deilig og livsbekreftende å ha lyst til å få et nytt familiemedlem. Kjenn etter hvorfor du ønsker å få et barn til, og prøv å se for deg hvordan familien deres vil se ut med enda et barn. Hva tror du det vil gi dere som familie å bli beriket med tredjemann?

Spør deg selv ærlig om det er noe du savner i livet ditt. Mange kvinner ønsker å forlenge tiden med små barn fordi det er så vidunderlig å oppleve forventningens glede, babyduft og den helt spesielle symbiotiske tiden med en gang babyen har kommet til verden. Men ha med i tankene at også nummer tre naturligvis blir stor og trenger oppmerksomhet fra deg på samme måte som de barna du allerede har.

Vil du og mannen din like mye?
Det er viktig at du og partneren din vil dette like mye, slik at det blir en lykkelig beslutning å få barn nummer tre. Noen kvinner som vil dette mest risikerer at partneren legger fra seg noe av ansvaret, og at han i stressende situasjoner, som for eksempel når barnet gråter mye, kanskje sier “ta henne – det var jo du som ville ha henne”. Det er selvfølgelig ikke i godt hverken for babyen eller de to eldre søsknene å høre på. Eller for deg og mannen din. Så vent til dere begge kan se det for dere og ønsker det inderlig.

Snakk åpent om hvordan dere har det i forhold til en eventuell tredjemann. Fortell hvorfor du har et brennende ønske om å få en til. Lytt til hva som eventuelt bekymrer partneren din. Husk at det ikke er noen følelser som er mer riktige eller feil enn andre. Dere vil begge det som er best for hverandre og familien.

Hva vil det bety for barna dine?
Tenk over hva det vil bety for deres to barns trivsel dersom de får en ny lillebror eller lillesøster. Hvilke positive ting fører det med seg? Når tredjemann kommer vil det rokke ved de andre barnas posisjoner. Spør deg selv: Hva vil det gjøre med minstemann dersom han ikke lenger får være den lille? Hva vil det bety for eldstemann som nå skal være stor for enda en liten? Og hvordan kan jeg støtte dem slik at de takler de utfordringene som helt naturlig følger med?

Legg merke til hvordan barna dine har det. Trives de i barnehage og på skole, og får de den oppmerksomheten de trenger fra dere? Krangler de mye, eller har de alt i alt et harmonisk forhold? Se på det yngste barnet ditt og spør deg selv: Er han klar til å bli storebror? Som utgangspunkt er det bra om det er to eller optimalt tre år mellom hvert barn i familien. I barnehagealder, når barnet sier “jeg” i stedet for “meg”, og kameratene begynner å spille en større rolle, er han mer klar til å slippe deg.


Overskudd, parforhold og karriere


Hva betyr det for ditt overskudd?
Kjenn etter hvordan det står til med ditt personlige overskudd. Hvor ofte nyter du virkelig hverdagen sammen med barna dine? Hvor flink er du til å lade opp og gjøre noe godt for deg selv? Hvor ofte blir du sint, stresset eller oppgitt av det? Tenk over hvilken mor du gjerne vil være for barna dine – og hvilke muligheter det er for det med tre barn. Ha også med i tankene at barn er vidt forskjellige. Selv om du kanskje har to relativt lette barn, kan det godt komme en liten kruttønne som setter tålmodigheten din på prøve.

Det kan være en god ide å time tredjemann i forhold til hvor selvstendige de to barna deres er. Sover de i sine egne senger? Tisser deg i sengen? Har du fremdeles et bleiebarn? Er det mange runder med skriking? Alt spiller har noe å si for hvor mye pluss det er på din overskuddskonto.

Hvordan kan du sikre kvaliteten i parforholdet?
Tenk over hvordan parforholdet deres er akkurat nå. Har dere det godt? Selv om dere elsker hverandre, kan det jo være perioder med mer eller mindre harmoni. Det er helt normalt. Har dere nå overskudd til å snakke og le sammen i hverdagen? Og får dere snakket sammen når det er noe dere er uenige om?

Hvis det skurrer litt i parforholdet, og dere krangler mye eller har lite intimitet, er det gull verdt å arbeide for å få forholdet til å fungere harmonisk igjen før dere går i gang med prosjektet barn nummer tre.  Når parforholdet er på skinner igjen er det lettere å være innstilt på en tredjemann og takle utfordringene som kommer. Og viktigst av alt: Nyt den uvurderlige gleden som et nytt barn vil gi familien.

Hvordan kan du sikre kvalitetstid med alle barna dine?
To barn er lettere enn tre, for du er utstyrt med to hender – o dere er to foreldre. Men selvfølgelig er det mulig å gi tre barn alt de trenger. Tenk over hvordan du vil takler dine barns konkurranse om å ha deg mest når det kommer en ny liten baby. Hva kan du gjøre for å sikre alle de tre barna dine kvalitetstid i hverdagen?

Lag gjerne en ukeplan, så blir det helt konkret for deg hvordan det kan la seg gjøre. Kan dere sørge for at alle tre barna får litt alenetid med hver av dere i helgene? Kan det bli mulig å ha dere på tomannshånd og dra på fisketur med far, dra på shopping med deg eller gå på kafe og drikke kakao?  Alfa og omega for hvert av barna dine er at du hver dag har tid til å snakke og leke med dem og se dem for de små menneskene de er. Slik at hver av dem føler seg elsket, forstått og fullstendig ok slik som de er.

Hvilke karriereplaner har du?
Ha klart for deg hva du drømmer om i arbeidslivet og hvor viktig jobben er for deg sammenlignet med familien. Er du fornøyd med den jobben du har? Hva er ambisjonene dine, og stemmer de overens med en tredjemann? Vær realistisk, så vet du hva du går til.

Spør deg selv: Kan jeg fortsette å jobbe slik jeg gjør nå hvis vi får et barn til? Vil det være mulig med fulltidsjobb? Og skal i så fall jobben være nærmere der vi bor? Eller har jeg mulighet til å gå ned i tid eller flekse litt mer, slik at jeg får mer tid til barna?


Kropp, logistikk og økonomi


Hva vil det bety for kroppen din?
Føler du deg frisk og sterk nok til en ny graviditet og en lang periode med søvnunderskudd? Er du innstilt på at det etter tredjemann kan gå lenger tid før kroppen blir seg selv igjen? Tenk over hvordan du kan komme i form igjen, og om det er realistisk at det blir tid til treningssenteret – eller om du vil drive gymnastikk hjemme og gå lange turer med barnevognen.

Kanskje spiller også alderen din en rolle for deres beslutning. Føler du at det snart er siste sjanse, eller kan dere vente et par år til med å få et barn til, slik at det blir mer overskudd i familien?

Holder logistikken?
Se for deg hvordan hverdagen helt konkret vil se ut med tre barn. Både det første året med baby og på lang sikt når den lille begynner i barnehagen. Hvem henter og bringer hvem, til hvilket tidspunkt? Hvordan vil uken se ut med tre unger som skal på ulike fritidsaktiviteter? Tenk også over hvordan dere kan mobilisere mer hjelp. Sjekk hvilken innstilling besteforeldrene har, så vet dere hva dere kan forvente. Vurder også om dere kan ha bruk for en barnepike.

Men det optimale er jo om dere som et utgangspunkt klarer å koordinere logistikken selv, slik at dere ikke er avhengig av regelmessig hjelp fra andre – ellers kan det fort bli for mye.

Hva vil det bety økonomisk?
En uvurderlig treer skal selvsagt ikke gjøres opp ikke gjøres opp i kroner og ører, men det kan være interessant for dere å se på om et barn til vil endre arbeidslivet og inntektene deres – for eksempel hvis en av dere har lyst til å jobbe redusert.

Tenk også over hvordan den økonomiske situasjonen deres ser ut akkurat nå. Er dere fornøyde? Har dere i det store og hele mulighet til å leve slik dere ønsker, og drar dere på de feriene dere helst vil? Hvordan vil det se ut dersom dere blir en til i familien? Har dere plass nok, og er det greit at ungene deler værelse? Kan dere beholde bilen, eller har dere behov for en større?  Lag gjerne et budsjett hvor dere er oppmerksomme på eventuelle endringer i inntekter og utgifter til barnehage. Legg en plan for hva dere vil prioritere og hvordan dere vil at deres økonomi skal være.

Fremdeles i tvil?
Er du fremdeles i tvil etter å ha tatt denne testen? Kanskje har både du og mannen din lyst på barn nummer tre, men har ikke overskudd og gode nok fysiske rammer. Dersom det er tilfelle kan dere snakke sammen ut fra følgende spørsmål.


  1. Hva vil det gi dere som familie å få barn nummer tre?

  2. Hva forhindrer dere i å få barn nummer tre? (Brainstorm – så får dere med alt!)

  3. Kan dere komme forbi disse hindringene?


Kilde: Margrethe Brun Hansen, barnepsykolog

Hvor mange barn drømmer du om å få? svar i pollen, og se hvor mange som har svart det samme som deg!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: