10 kjappe: Infertilitet og IVF

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Illustrasjonsfoto: Shutterstock 

Visste du at ett av 10 par sliter med å få barn på egenhånd? Ufrivillig barnløshet er vanligere enn kanskje mange tror. Gynekolog Terje Sørdal svarer på 10 kjappe spørsmål om infertilitet og IVF.

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

1. Hva betyr infertilitet?
Infertilitet betyr ufruktbarhet; manglende evne til å lage barn på egenhånd.

2. Hvor mange får en slik diagnose?
Ca 10 prosent av par i fruktbar alder vil oppleve problemer med å få barn på egenhånd.

3. Hvilken aldersgruppe har flest ufrivillige barnløse?
Det største antall infertile finner man i aldersgruppen 25 til 35 år.

Les også:

Ting vi ikke snakker om; infertilitet og barnløshet

Utredning og hva så?

10 ting du ikke sier til noen som sliter med å bli gravide

4. Hvordan har utviklingen i antall ufrivillig barnløse vært de siste ti årene?
Nøyaktig tall på hvor mange ufrivillig barnløse det var for 10 år siden
og hvor mange det er i dag, finnes det ikke sikre tall på. Det man derimot
vet er antall par som har fått prøverørsbehandling har økt fra ca 4000 til ca 6000 årlig i løpet av de siste 10 årene. Dette kan gjenspeile en økning i antall ufrivillig barnløse, men kan også være influert av flere tilbud og økt bevissthet om denne type behandling.

5. Vet man hvor mange som prøver assistert befruktning av de som er ufrivillig barnløse?
Det vet vi ikke noe sikkert om, men det finnes åpenbart fortsatt en del ufrivillig
barnløse par som ikke har kunnskap om at det fins behandlingsmetoder som kan være til hjelp i deres situasjon, eller som ikke blir henvist til slik behandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

6. Hva vet vi om hvor vidt dette er førstevalget?
Noen par kan få hjelp ved enkel stimulering slik at kvinnen oppnår eggløsning, dette kalles ikke assistert befruktning. De fleste par som har problemer som går utover dette, vil velge assistert befruktning. Noen vil velge adopsjon i utgangspunktet, og noen vil velge adopsjon hvis de ikke får egne barn ved hjelp av assistert befruktning.

7. Hva er IVF?
IVF betyr befruktning i glass og er den vanligste metoden for assistert befruktning i Norge i dag. IVF-behandling består av fire hovedfaser:
1. Stimulering av kvinnens eggstokker
2. Egguthenting, befruktning og dyrking
3. Tilbakesetting av befruktet egg
4. Støttebehandling

ICSI, eller mikroinjeksjonsbehandling, er en tilleggsbehandling som brukes i ca 50% av alle tilfellene.

Les også:

– Jeg er imponert over hva vi får til!

Assistert befruktning: Stress minsker ikke sjansen

Alternativ medisin for å bli gravid?

8. Hvor mange lykkes med IVF etter første, andre og tredje forsøk?
Dette varierer veldig med kvinnens alder og årsak til barnløsheten. I 2006 resulterte 25,7 % av egguthentingene i Norge med et født barn. Det er også gjort studier på såkalt kumulativ graviditetsrate som ser på sannsynligheten for å ha lyktes etter tre forsøk. Her tallene omkring 70%. Statistisk sett vil da ca 50% ha barn hjemme etter to behandlinger.

9. Er det noen begrensninger på hvor mange barn man kan få med IVF?
De offentlige klinikkene setter ofte grensen ved fødte barn etter prøverørsbehandling, men dette kan variere noe mellom klinikkene. Noen velger deretter å ta søskenforsøk ved private klinikker. Private klinikker setter ingen grenser for hvor mange barn man kan få ved prøverørsbehandling.

10. Hva kan man gjøre selv for å øke sjansene for en vellykket kunstig befruktning?
Det å ha et sunt og variert kosthold, være i fysisk aktivitet, ikke røyke og tilstrebe en normal kroppsvekt er generelle, men gode tips. Ellers er det selvfølgelig viktig å følge behandlingsopplegget fra klinikken nøye. Et annet tips kan være å ikke øke stressnivået ved stadig å hente opplysninger om alle personlige meninger, slik man eksempelvis kan finne det i ulike fora på nett.

Svarene er utarbeidet av Terje Sørdal, gynekolog og spesialist på assistert befruktning ved fertilitetsklinikken ved Medicus i Trondheim.

Du kan lese mer om infertilitet og IVF på Medicus' hjemmesider og du kan se videoer der ulike behandlinger forklares her.

Artikkelen ble først publisert i 2010annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 2
ICSI
Skrevet av Sandra 25.08.2011
kan jo bare legge till at jeg er 29 år..
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
icsi
Skrevet av sandra 25.08.2011
hei, jeg må bare spør om ein ting som kanske ikke har akkurat med dette å gjør. Jeg har gjort en icsi behandling , fikk satt in 2egg den 19aug. Jeg tog test hjemme allrede 22aug og 24aug begge neg .. var d før tidlig å ta test? er d framdeles håp? d er mitt første førsøk. har ikke noe specielle problemer men har ikke bare blitt gravid, førsøkt i 2år. konaktet privat klinikk i utlandet. jeg har som symptomer ømme og veldi vondte bryst, litt feber om kvellene, stikker i underlivet, å har litt vondt i rett nedanfør magen. Jeg er så nervøs. ska ta blodprøve 30aug. Så spørsmåle er om d framdeles er håp før mg selvom jeg har fått to neg svar på hjemme test...
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold


 

 

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden