PrøverProblemer med å bli gravid10 ting du ikke sier til noen som sliter med å bli...

10 ting du ikke sier til noen som sliter med å bli gravide

En god stemning kan fort forsures ved å si feil ting. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 8390

Det er slitsomt å ikke lykkes i å få babydrømmen i oppfyllelse. Enda vanskeligere er det når alle rundt kommenterer, spør og graver. Her er fellene du bør styre unna!

1. Da var det kanskje ikke meningen at dere skulle få barn?
Denne er bare ondskapsfull. Og mange par som prøver lenge har nok vært innom tanken likevel. Er det noe galt med én av oss, eller er det bare en dårlig kombinasjon?

2. Du må slappe av. Klarer du det, blir du sikkert gravid med en gang!
Tenk deg at du skal utføre en oppgave på tid. Noen står og teller høyt, og du kjenner pulsen stiger. Så kommer noen og forteller deg at du skal slappe av. Enkelt? Forskning tyder dessuten på at stresset ikke påvirker fruktbarheten nevneverdig. Kanskje du på andre måter kan hjelpe med å få vedkommende til å stresse ned?

3. Kan dere ikke bare adoptere i stedet?
Å få et barn som ligner på seg selv eller sin kjære, er spesielt. Noen mener det dreier seg om biologi – at drømmen om barn kommer fra instinktet – at vi vil videreføre genene våre. Men det handler om mye mer enn det. Mange kan fortelle flotte adopsjonshistorier, men dette er et personlig valg. Dessuten er det ikke bare-bare å adoptere heller!

4. Hvem er det sin feil at dere ikke blir gravide?
Med mindre paret selv er åpent om hans dårlige sædkvalitet eller hennes tette eggledere – spiller det egentlig noen rolle? Skyldfølelse fører sjelden noe godt med seg.

5. Er det ikke fryktelig dyrt med alle disse prøverørsforsøkene?
Hvor mye er et barn verdt? Nemlig…

6. Jeg hadde aldri orket å styre med alle disse hormonene, nesesprayene og sprøytene!
Har du vært i samme sko? Hvis ikke gjør du klokt i å tie stille om akkurat dette her. Man klarer mye om man må – eller vil nok.

7. Nyt livet uten barn!
Hvis du drømmer om barn, prøver intenst å få drømmen i oppfyllelse og blir skuffet gang på gang – hvor lett er det å nyte tilværelsen uten barn da? Først når man har forsonet seg med at livet er like godt uten barn, lar det seg kanskje gjøre. Men midt i prøveprosessen? Tja…

8. Holder det ikke med det barnet dere har? Hvorfor må dere på død og liv ha ett til?
Denne problemstillingen er det mange spørsmål og kommentarer knyttet til. Hvorfor går det ikke nå, dere ble jo så raskt gravide sist gang. Eller – orker dere virkelig å gå gjennom det styret der én gang til? Mange ønsker seg flere barn – søsken til barnet – det er vel ikke så vanskelig å forstå?

9. Begynner ikke du å bli for gammel til å bli gravid?
Hvorfor tror du egentlig at de prøver så hardt å bli gravide akkurat nå? Det er jo kanskje fordi de hører den biologiske klokken tikke så høyt at den overdøver alt annet! Det er riktig at det er mindre sjanse for å lykkes, og større fare for komplikasjoner jo eldre man er. Men det er et valg paret selv må ta. Og nærmer hun seg 40, er sjansene gode for at hun er veldig klar over hva det kan innebære.

10. Jeg blir gravid bare jeg vasker trusene mine sammen med hans!
Fint for deg, men det hjelper fint lite om man føler seg som den minst fruktbare i hele verden. Sånt gir bare næring til vonde tanker hos den som hører det.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: