Skolemedisin hjelper mange par som sliter med å bli foreldre, men langt fra alle. Kan alternativ medisin løse problemet? Babyverden har snakket med en soneterapeut og en akupunktør om hva de mener er mulig.

Sist oppdatert: 3. november 2009

–  Alternativ medisin hjelper mange som har problemer med å bli gravide, mener Elisabeth Trøen i Norske naturterapeuters hovedorganisasjon.

– Men vi kan ikke hjelpe alle. Det kommer helt an på hva årsaken til infertiliteten er. I tillegg har også faktorer som kost, vitamin- og mineralmangel, samt hormonbalanse stor betydning. Terapeuten kan også bidra til blant annet å bedre hormonbalansen, forteller hun.

Norske naturterapeuters hovedorganisasjon arbeider for seriøsitet i bransjen. For å bli registrert hos dem må behandleren ha grundig utdanning innen valgte terapiform samt medisinsk grunnfag på høyskolenivå. I følge Elisabeth Trøen er akupunktur og soneterapi behandlingsformer som hjelper ved infertilitet. Babyverden.no kontaktet en terapeut fra hvert fag.

Hos soneterapeuten:
– Som soneterapeut arbeidet jeg med gravide som hadde problem med smerter, væske i kroppen og lignende. Etter hvert som antall kvinner som slet med å bli gravide steg, begynte jeg å hjelpe disse også. Infertilitet skyldes ulike forhold. Vi kan ikke hjelpe alle, men mange får hjelp, forteller Evelyn Haukås.
Hun mener at soneterapi ofte hjelper par hvor en ikke har klart å finne årsaken til infertiliteten.

– Soneterapi kan senke stress og virke utrenskende på kroppen. Stram muskulatur, for eksempel i bekkenområdet, kan være en medvirkende årsak til at paret sliter. Også menn kan være stresset, og det forringer sædkvaliteten. Utrensking kan hjelpe kvinner som har problem med egglederne og de som har hatt problemer med sopp eller betennelser, sier hun.

I følge Haukås kan soneterapi også styrke organer og immunforsvaret, bedre blodsirkulasjonen og rette opp uregelmessig menssyklus. Hos henne starter behandlingen alltid med en samtale som har form av et lengre intervju, samt en omfattende undersøkelse av alle sonene i føttene. Hvor omfattende behandling den enkelte trenger, varierer veldig.

– Når vi starter sier jeg at hvis det ikke har skjedd noe etter fire ganger, er det kanskje ikke grunn til å fortsette. Det er uhensiktsmessig å gå hit hvis en ikke opplever bedring, sier hun.

Hos akupunktøren:
Akupunktør Vibeke Fjeld arbeider mye med prøvere, og mener som Evelyn Haukås at akupunktur og soneterapi bør benyttes hver for seg, og samtidig, avhengig av diagnosen. Selv har hun utdannelse fra begge fagområdene.

– Kvinner som er slitne, for eksempel fordi de har tatt mange hormonkurer, kan ha god effekt av soneterapi. Mens akupunktur virker godt når vi forsøker å få i gang eggløsningen, forteller Fjeld.
Det som enklest lar seg løse ved akupunktur i forbindelse med infertilitet, er i følge henne å få i gang menssyklusen. Også hos kvinner med PCO – syndromet kan akupunktur bidra ved å regulere syklusen.

– Jeg klarer faktisk også å kjenne på kvinnens puls når hun har eggløsning. De første årene var det vanskelig. Nå har jeg gjort det så mange ganger at jeg kan fortelle dem når de må gå hjem og lage barn, sier hun med et lite smil i stemmen.

Like klar som Fjeld er på at akupunktur kan hjelpe, er hun på at det ikke kan hjelpe mot alt. Ufrivillig barnløshet har mange årsaker. Hun er opptatt av at paret utredes skolemedisinsk samtidig som de får behandling.
– Hvis vi ikke kjenner årsaken er det vanskelig å si om vi kan hjelpe eller ei. Unødig behandling er belastende både for terapeut og pasient og det må vi unngå. Noen kvinner blir ikke gravide, eller spontanaborterer gjentatte ganger. Når årsaken er kromosomfeil ved eggene, er det ikke noe jeg kan gjøre.

For de som spontanaborterer flere ganger
I Norge får kvinner tilbud om utredning på sykehuset etter tre gjentagende spontanaborter. Utredningen tar lang tid, ofte begynner de hos henne samtidig.

– Dessverre er det få som får et klart svar fra utredningen, mange får høre at de bare må forsøke igjen og blir hilset ”good luck”. Vi kan hjelpe dem som har fine egg, men som aborterer fordi slimhinnen i livmoren er for tynn slik at miljøet blir feil for det befruktede egget. De fleste som har hatt gjentagende aborter trenger bare styrking av slimhinnen og hjelp til å få bedre blodgjennomstrømming i morkaken, forklarer Fjeld.

Hun sier at skolemedisinen har påvist at det kan være små infarkter i morkaken de første ukene. Akupunktur frigjør endorfiner. De er muskelavslappende og fører til at blodårene utvider seg. Derfor blir de hormonene blodtrykksenkende.

Fjeld mener mye handler om å sende blodet til de riktige områdene i kroppen, og kommer med eksempler:

– Hvis du har hatt mensen siden du var 12–13 år, er blitt 38 og ennå ikke har vært gravid, så er ikke systemet ditt så opptatt av den delen av kroppen. Det hender også at kvinner som allerede har barn ikke klarer å komme i gang med nestemann. Da kan årsaken være at kroppen ikke er opptatt av å få blodsirkulasjonen i orden igjen i underlivet ennå.
I slike tilfeller kan akupunktøren starte eggløsningen, og følge opp syklusen en gang i uken i 3 – 6 måneder. Forhåpentligvis resulterer behandlingen i graviditet.

Hjelper også prøverørs-par
Akupunktøren hjelper også par som får assistert befruktning. Ved prøverør er det store spenningsmomentet ofte om egget fester seg eller ei.

– Innen dette området har akupunktur en dokumentert effekt. Akupunktur gir bedre blodgjennomstrømming i slimhinnen, da får denne mer næring, noe som gjør at egget fester seg lettere. Dette er en morsom gruppe å hjelpe. Mange kommer til meg når de allerede er utredet og da kan vi gå rett på den riktige behandlingen. Samtidig som dette er en spennende pasientgruppe, har mange av dem opplevd mye og jeg får stor respekt for disse parene, understreker behandleren.

Når paret lykkes og barnet er født, anbefaler hun amming så lenge som mulig, for å holde mensen borte så lenge som mulig. Når den kommer tilbake, bør par som har hatt problem med å bli gravide i følge henne ikke starte med prevensjon for å vente noen år med neste barn.

– Det å gå gravid er den beste fertilitetsbehandlingen en kvinne kan få og vi er på det mest fruktbare når mensen kommer tilbake igjen etter fødselen. Ønsker de flere barn er det best å la naturen gå sin gang, forteller akupunktør Vibeke Fjeld.

Så hender det likevel at paret ikke ble gravide på nytt. Trøsten til disse er at hvis akupunktøren har hjulpet dem en gang, er det som regel en kortere vei å gå neste gang.

Unngå de useriøse
Erfaringene med alternative metoder er forskjellige. Redaksjonen i Babyverden.no gir ikke konkrete anbefalinger når det gjelder alternativ behandling ved barnløshet. Som med så mye annet må det enkelte par finne ut hva de ønsker å prøve. Uansett bør par som ønsker å forsøke en alternativ behandlingsform velge en behandler som er medlem av en seriøs fagorganisasjon. Innen gruppen alternative behandlere er det dessverre også noen som lover mer enn det de kan holde.

En kvinne sto frem og advarte mot massasje som behandling mot infertilitet. I følge Dagbladet.no hadde hun og mannen i flere år forsøkt å få barn. I et forum på internett leste hun om magemassasje som skulle øke blodsirkulasjonen og gjøre graviditet lettere. Massøren masserte henne via skjeden, noe hun opplevde som skremmende, vondt og krenkende.

– Massasje mot infertilitet og innvendig massering er helt ukjent for vår faggruppe. I vår utdanning inngår ingen ting om massasje som middel for å avhjelpe barnløshet, forteller leder i Norges Massasjeforbund Anders R. Jensen til Babyverden.no. Han kaller massasje via skjeden uforsvarlig virksomhet.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?