IVF-lege:

- Jeg er imponert over hva vi får til!

 Foto: Anne Lise Norheim / Klinikk Hausken

1800 barn fødes hvert år ved hjelp av prøverørsbehandling i Norge. Rundt 73 prosent av alle som forsøker IVF, blir gravide. Men det er visse faktorer som er viktige for et godt resultat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

- Alder! Det er nok det viktigste suksesskriteriet for å bli gravid med IVF.Det er mye enklere for en ung kvinne å bli gravid enn en eldre kvinne. Det er åpenbart. Men også andre faktorer spiller inn. Spermkvaliteten til menn blir også dårligere med årene, og en kombinasjon av disse to har mye å si.

Kristin ble gravid etter 10 IVF-forsøk!

Jon Hausken

Klinikksjef Jon Hausken ved Klinikk Hausken i Haugesund har lang erfaring med utredning og behandling av ufrivillig barnløse. Men han forteller at han hver dag opplever sterke øyeblikk:
- Jeg har hatt par til behandling som har blitt gravide etter 13-14 forsøk. Men det er ikke vanlig, altså. Det er vanskelig å si hvor mange forsøk som trengs, det er veldig indivduelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Små justeringer
- Som en regel anbefaler vi par som ikke lykkes på tre forsøk om å prøve en annen behandler. Ofte ser vi at det kun er små nyanser som skiller de som lykkes fra de som ikke gjør det. En behandler som ser situasjonen på en annen måte eller ny medisinering kan være det lille som skal til, sier Hausken.

I følge Hausken er det ikke IVF-behandlingen i seg selv om er det vanskelige for barnløse par.
- Det er den psykiske påkjenningen ved negative forsøk. Når det ikke går bra forsterkes det negative med behandlingen også. For det er klart at det er mange følelser inne i bildet, samtidig som en kvinne som forsøker å bli gravid ved hjelp av prøverør må ta mange medisiner.

Les mer: Personlige historier fra prøvere 

Økonomisk belastning
Hausken underslår heller ikke at prøverørsbehandling er kostbart, selv om det offentlige dekker noe av behandlingen.
- Det offentlige dekker inntil tre forsøk, men pasienten må betale en egenandel per forsøk og også inntil 15 000 kroner for medisinene. I sum blir dette ca 21 000 for tre forsøk. Vi tar 24 000 kroner for første forsøk, og senker prisene noe for de neste. Det er klart at dette kan være kostbart for mange som ønsker seg barn, sier Hausken.

- Tre prosent av alle barn som fødes i Norge blir til ved hjelp av prøverørsbehandling. I fjor ble det utført 6300 behandlinger, og det resulterte i rundt 1800 barn, smiler Hausken.

Les mer: Alt om utredning for infertilitet

Les mer: Det du trenger å vite om IVF og behandling

 Oppdatert 31.01.2012
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 0


 

 

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden