BabyGråtKolikk? - her får du gode råd

Kolikk? – her får du gode råd

Av Kjersti Lundemo 4441 Sist oppdatert 07.01.11

Kolikk er ikke en sykdom, men en tilstand som ofte defineres slik: Uro og gråt hos friske barn som varer i mer enn tre timer i døgnet i mer enn tre dager per uke i mer enn tre uker. Her får du nyttige råd for å redusere barnets smerter.

Kolikken starter ofte når barnet er to til tre uker gammelt, og hos de fleste vil den gå over når barnet er omtrent tre måneder, hos andre litt senere.Ofte ser man et fast mønster gjennom døgnet der barnet gråter om ettermiddagen og kvelden eller natten.

Årsaker
Det er mange forhold som knyttes til kolikk. Det vanligste er å anta at tilstanden har med luftsmerter å gjøre, og at den skyldes at barnet ikke får rape godt under og etter måltidene. Mors kosthold antas også å ha en innvirkning når barnet ammes. Undersøkelser viser at mors inntak av kumelk kan gi kolikkplager hos barnet. Hvis mor kutter ut alle produkter med kumelk, vil kolikken forsvinne eller bli bedre hos omtrent en tredel av barna.

Mat, tobakk og allergi
Noen mener også at matvarer som kål, løk og jordbær er uheldig hvis barnet ammes. Det er påvist at barn av røykende mødre har større risiko for å få kolikk. Andre forklaringer går ut på at barnet kan være allergisk, at det kan være overfølsomt for ytre stimuli som lys og lyd, og at det kan være over- eller understimulert.

Kolikk er vanskelig å behandle, men du bør alltid nevne symptomene for helsestasjon eller lege slik at andre tilstander og sykdommer kan utelukkes. Hvis du er i tvil om barnet får i seg nok mat, kan det være lurt å avtale ekstra vektkontroll på helsestasjonen.

Kolikkråd
Det viktigste foreldre kan gjøre når barnet har kolikk, er å innstille seg på at det kan bli noen slitsomme uker fremover, og at det ikke er sikkert de greier å gjøre noe med kolikken. Det finnes mange råd for kolikk, og noen opplever god effekt ved å følge noen av dem, men erfaringene viser at ikke ett råd fungerer for alle.

Kroppskontakt
Vær raus med kos og kroppskontakt. Kolikken er en belastning både for den lille og for foreldrene, men det er viktig at ikke alt fokus er på gråteperiodene. Kanskje er babyen blid og tilfreds om morgenen og formiddagen. Nyt de rolige, gode stundene du har sammen med barnet ditt.  Selv om det kanskje ikke virker slik nå, kan du senere komme til å se tilbake på denne perioden som en av de beste i ditt liv.

Kolikkgrepet
Du bør ta opp barnet når det gråter. Så små barn kan ikke skjemmes bort! Noen opplever at barnet blir roligere når det blir båret rundt, gjerne med det såkalte “kolikkgrepet”, det vil si at barnet ligger på magen over din underarm. Andre roer seg på tur i vognen eller i bilen. Hvis det siste er tilfelle, er det mange som har gode erfaringer med en Baby Rocker, som festes på sengen og gir lyd og vibrasjon. Helsestasjonen har informasjon om Baby Rocker.

Reduser luftsvelgingen
Forsøk å redusere mengden av luft barnet svelger når det ammes. Under amming bør ikke barnet ligge helt flatt, men halvt sittende, da kan luften lettere komme ut. Sørg for at barnet har nesen fri så det blir lett å puste. Hvis brystene er veldig fulle, kan det være lurt å pumpe ut litt så melkeflommen ikke blir for voldsom. Når barnet er ferdig med ett bryst, bør det få rape, enten ved å holdes opp eller ved å “sitte” på fanget.

Raping
Hvis barnet får melk fra flaske, bør hullene i smokken være tilpasset barnets sugeevne. Pass på at barnet får rape nok. Hvis det er vanskelig å få opp luften, kan det hjelpe hvis barnet kan ligge litt på høyre side eller på magen (under tilsyn) etter måltidet.

Ekstern hjelp
Noen har fått god effekt av kiropraktikk, akupressur og fotsoneterapi, men ingen av disse behandlingsformene har noen dokumentert virkning. Babymassasje har hjulpet enkelte kolikkbarn. Selv om massasje ikke skulle ha effekt for ditt barn, kan det i alle fall gi mange kosestunder på stellebordet, og det vil uansett bidra til barnets velvære.

Uro i hjemmet
Du kan kanskje også tenke gjennom om det kan være faktorer i hjemmet eller familien som skaper uro for barnet. Det kan dreie seg om alt fra støy til dårlig stemning. Barn er følsomme vesener, og uro kan ofte gi seg utslag i mageproblemer. Ta kontakt med helsesøster hvis du ønsker å diskutere dette med noen utenforstående.

Sukkervann og te
Noen barn blir bedre av kolikken når de får sukkervann. Dette er faktisk det eneste av de vanlige kolikkrådene som er vitenskapelig dokumentert. Te av karve eller fennikel kan også hjelpe, likeså minifomdråper. Minifom kan kjøpes på apoteket. Sukkervann: Bland 1 strøken spiseskje sukker (12 g) med 1 dl vann. Gi 1–2 teskjeer sukkervann med et par timers mellomrom.

Karve-te: 1 teskje karve til 1 dl vann kokes i 2 minutter og trekker i 2 minutter før det siles. 1 spiseskje til barnet ved hvert måltid, eventuelt blandet i melken.

Magemassasje
Noen synes magemassasje hjelper. Slik gjør du:
• Vannhjulet: Legg din høyre hånd like under babyens brystkasse og før den mot deg som om det var sand i den. Gjør det samme med venstre hånd. Fortsett vekselvis med høyre og venstre hånd i en jevn rytme.
• Knær mot mage: Før babyens knær samlet og forsiktig mot babyens mage og hold dem der i 6 sekunder. Slipp dem varsomt ut igjen og rist dem lett.
• Sol og måne: Legg venstre hånd på nedre del av babyens mage. Gjør en sirkel i urets retning rundt hele magen. Legg deretter høyre hånd på øvre del av babyens mage og gjør en halvmåne på venstre magehalvdel. Skift mellom solen og månen – først solen så månen.

En massasjerunde består av:
• 6 vannhjul med hver hånd • 6 sol og måne
• Knær mot mage • Knær mot mage
Gjør 2–3 runder rett etter hverandre to ganger hver dag. Prat mens du masserer, det virker beroligende. Hvis babyen har faste gråteperioder, er det lurt å massere 1/2–1 time før disse pleier å starte. Det kan ta inntil to uker før barnet blir bedre, men som oftest skjer det før.

Hentet fra Babyverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Eli Sørensen , overlege dr.med., spesialist i barne- og ungdomspsykiatri

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: