GravidHva er kjemisk graviditet?

Hva er kjemisk graviditet?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 5004 Sist oppdatert 02.03.22
Noen ganger er svangerskapet over før du har rukket å finne ut om du er gravid. Eller kanskje rekker du akkurat å teste positivt, men så er du ikke gravid likevel. Da kan du ha opplevd en såkalt biokjemisk graviditet.

– Når en graviditet stopper opp veldig tidlig, kaller vi det en biokjemisk graviditet, og noen sier bare kjemisk graviditet. Du kan få positiv graviditetstest i dagene før eller rundt forventet menstruasjon, men det er ikke lenger noe embryo under utvikling, forklarer fertilitetsspesialist og daglig leder Jon Hausken ved Klinikk Hausken.

Hvorfor skjer det?
For å forstå hva som skjer, må vi se nærmere på hva som hender i starten av et svangerskap.
– Etter befruktningen av egget, begynner celledelingen. Det skjer en rekke celledelinger, og etter noen dager når det befruktede egget livmorhulen. Cirka sju dager etter eggløsning fester det befruktede egget seg, som nå er blitt til det vi kaller en blastocyst, i livmorslimhinnen, forklarer Hausken.

Når blastocysten fester seg i livmorveggen, produseres hormonet hCG. Det er dette hormonet som slår ut på graviditetstesten når du får et positivt svar. I et normalt svangerskap vil, ifølge helsenorge.no, mengden hCG stige i begynnelsen av graviditeten – med et maksimum rundt uke åtte til elleve. Så faller verdiene naturlig.

– Når blastocysten implanterer, starter produksjonen av hCG. Stopper den tidlige graviditeten opp, avslutter hCG-produksjonen. Du vil kunne teste positivt, selv om den tidlige graviditeten stopper opp. En ultralyd vil ikke kunne påvise en slik tidlig graviditet, og du vil ikke ha noen svangerskapssymptomer, sier Hausken.

– Hva tenker du en biokjemisk graviditet har å si for noen som prøver å bli gravide?
– For prøvere er det selvsagt veldig leit når dette skjer. Men sett ut fra en fertilitetsvurdering er alle graviditeter, selv aborter, positive – fordi det viser at kroppen din er i stand til å bli gravid. Noen kan forsøke å bli gravide i mange år uten å få en eneste positiv graviditetstest, sier Hausken.

Flere årsaker til biokjemisk graviditet
I og med at svangerskapet stopper opp så tidlig, sier Hausken mange tenker at det er selve implantasjonen som er problemet. Eller at det er noe galt med selve embryoet, som gjør at det går til grunne. Men han sier det er flere faktorer som kan spille inn. Her er en oversikt over mulige forklaringer:

1. Noe feil med selve embryoet:
Dette kan være genetiske eller kromosomale problemer som hindrer en normal utvikling.

2. Immunforholdene i livmoren:

Noen kvinner kan ha økte immunresponser, som gjør at implantasjonen stopper opp.
– Vi har et immunapparat som skal beskytte oss mot fremmede ting. Får å tolerere at en blastocyst implanteres i livmorhulen, må immunapparatet svekke aktiviteten noe. Det er egentlig ganske unikt at kroppen aksepterer at det kommer et barn og vokser inni kvinnens livmor. Det er jo på sett og vis et fremmedlegeme. Men det hender at immunapparatet ikke svekkes, og at et embryo dermed ikke kan utvikle seg fordi immunapparatet ikke godtar «inntrengeren», sier Hausken.

3. Kroppens bakterieflora:
Hausken forklarer at vi mennesker lever i symbiose med våre bakterier.
– I en normalflora er det hos alle mennesker flere kilo med bakterier i kroppen. Spesielt mye bakterier er det i tarmen. Bakteriefloraen i kvinnens vagina, og dermed også inn i livmorhulen, kan bli forstyrret. Dette kan være uheldig for en normal implantasjon. Ett eksempel på forstyrret flora i vagina er bakteriell vaginose. Dette kan gi illeluktende utflod, sier Hausken.

Bakterier som kan gi forstyrrelser i vagina kan komme fra tarmen, for eksempel colibakterier. Et annet eksempel er kjønnssykdommen klamydia.

4. Selve livmoren:
Det kan være for eksempel muskelknuter eller polypper i livmoren som kan gjøre det vanskeligere for blastocysten å feste seg. Noen har også en uvanlig form på livmoren, for eksempel hjerteformet. Noen har også todelt livmor. Slike avvikende former kan også vanskeliggjøre implantasjon.

– Men alt dette er ting som man kanskje ikke vet om før man har gjort undersøkelser med ultralyd, sier Hausken.

5. Forskjøvet implantasjonsvindu:
Hausken forklarer at enkelte kvinner kan ha et forskjøvet implantasjonsvindu.
– Dette betyr at ikke alle prosessene er synkronisert. Det kan for eksempel hende at livmoren er klar til å ta imot blastocysten, men at blastocysten ikke er ferdig. Eller at blastocysten er ferdig til implantasjon, men at livmoren ikke er klar til implantasjon ennå, sier Hausken.

Oppdages først ved testing
Det er altså flere forhold som kan virke inn på hvilken start et svangerskap får. Men ved en biokjemisk graviditet blir altså svangerskapet avbrutt så tidlig at det ikke er sikkert at du vil rekke å teste positivt før menstruasjonen kommer. Og kanskje kommer menstruasjonen bare et par dager for sent.
– Mange svangerskap ender i biokjemisk graviditet. Men grunnen til at kvinnene i økende grad vet om det, er at de tester for å sjekke om de er gravide. Flere som prøver å bli gravide tester ofte litt tidlig, og i alle fall den dagen de forventer at menstruasjonen skal komme. Hvis en ikke prøver å bli gravid og dermed tester seg tidlig, vil nok mange bare oppfatte det som at menstruasjonen er litt forsinket, og vente til den kommer, sier Hausken.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: