Gjennom svangerskapet trenger partneren din trygghet, støtte og følelsen av at dere er to om det. Delta i svangerskapet like mye for din egen del. Det er godt for deg å få nærhet til det som skjer så tidlig som mulig. For ofte blir mor til mor før far blir far. Farskapet starter ikke med fødselen. Det starter med svangerskapet.

Sist oppdatert: 21. mars 2006

Mer enn bare ”med”
For din egen del er det viktig å delta for å unngå en situasjon hvor du ”bare er med” – at dette ikke berører deg, men bare moren og barnet. Svangerskapet er ikke noe du kan bli fortalt om senere, så som jobben hennes eller en hyttetur med venninnene. Den beste måten er å involvere seg i svangerskapet. Gjerne gjennom svangerskapsomsorgen. Det gjør deg til en godt informert samtalepartner i forhold til alle spørsmålene og problemstillingene som dukker opp. Det trenger dere begge.

Det kan være en større utfordring å få det under huden at et barn er i anmarsj enn å forstå det rasjonelt. Du får ikke mors opplevelse av kvalme, sparkende barn i magen, strekkmerker og søvnproblemer. Kloke hoder har formulert det som at mor blir mor før far blir far. Far kan fort bli distansert fra det hele. Ved å følge opp svangerskapet kommer du nærmere barnet. Samtidig får du og moren gledet og forberedt dere sammen. Det er godt for det kommende foreldreskapet.

Svangerskapsomsorgen
Skal du delta på alle kontroller og konsultasjoner? Eller er det kanskje ikke nødvendig? Hør hva mor syns. Hun kan eller vil ganske sikkert gå på noen av svangerskapskontrollene alene. Går hun alene, bør du likevel ha et aktivt forhold til det. Ring etterpå og hør hvordan det gikk. Vis interesse og engasjement. Du bør bli med dersom hun er bekymret for sin egen eller barnets helse.

Svangerskapskontrollene er en viktig arena for å få belyst alle spørsmålene som dukker opp og få informasjon om prosessen. Du kan også ta opp tema dere er opptatt av, tema som fødselen og tiden etter inkludert amming, barselperioden, det nyfødte barnet og familielivet. Det gjør deg bedre forberedt til farsrollen.

Ultralyd
Ultralydundersøkelsen er gjennombruddet for mange menn når det kommer til virkelig å fatte at de skal bli fedre. Her får du se barnet i levende live. Riktignok på skjerm, men virkningsfullt likevel. Hode, ryggsøyle, ribbein, armer, bein, fingrer og tær – alt måles, telles og analyseres. Kanskje er det om å gjøre å lukke øynene når området mellom beina undersøkes? Det er også viktig at du er til stede i tilfelle av dårlige nyheter.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelKveldsamming og nattevåk
Neste artikkelSamliv på alvor
DEL