Ettåringene tar ikke skade av å gå i barnehagen. Det er den entydige konklusjonen i en ny rapport fra Folkehelseinstituttet. Men undersøkelsen møter sterk kritikk.

Sist oppdatert: 31. august 2011

Barn som starter barnehage i ett års alder er like godt rustet både når det gjelder språk og trygghet, enten de brukte sine første levemåneder hjemme eller ble passet av andre. Det skriver Aftenposten i dag.

Jesper Juul: Best å være hjemme hos mamma?

Les: Hvem skal passe barnet ditt?

13 000 barn var med i undersøkelsen fra Folkehelseinstituttet (FHI), og konklusjonen er klar:

– Vi har ikke holdepunkter for å si at det er skadelig for barn flest å begynne i barnehagen ved 12 måneders alder, sier forsker og spesialist i klinisk psykologi Synnøve Schølberg til avisen.
Hun sier at det heller ikke er holdepunkter for at barn som har vært hjemme frem til 18 måneder er bedre rustet enn barn som passes av andre.

Hva mener du? Bli med på debatten i forumet!

Ikke mer engstelige

Språk, angst og trygghet var blant temaene i undersøkelsen. Foreldrene til de fem år gamle barna som deltok ble bedt om å krysse av på et skjema for hvordan barna fungerte språklig og sosialt.

Deretter ble svarene sammenholdt med informasjon om hvordan barna ble passet fra fødselen og frem til 18 måneder.

En av konklusjonene er at barn som passes av andre enn foreldrene ikke er mer engstelige og triste enn de som passes hjemme.

Les: Å begynne i barnehage eller hos dagmamma

Kritisk

Forfatter og journalist Simen Tvetereid har tidligere gått hardt ut mot å sende ettåringer i barnehage. Han mener undersøkelsen knapt kan kalles forskning.

– Jeg er svært kritisk til metoden her. Det sitter langt inne for foreldre å krysse av for at barnet deres ikke fungerer godt, sier han til Aftenposten.

(NTB)

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSexlysten forsvant – og også min mann
Neste artikkelGentestet egg for å få friske barn
DEL