NyheterRegjeringen vil kutte i kontantstøtten

Regjeringen vil kutte i kontantstøtten

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 863 Sist oppdatert 21.04.23
I et forslag som skal ut på høring, vil regjeringen kutte i kontantstøtten. Det betyr at kontantstøtten bare vil være for barn mellom 13 og 19 måneder. For barn i alderen 20 til 23 måneder blir kontantstøtten avviklet.

Høringsforslaget som blir omtalt i VG er et politisk kompromiss mellom regjeringspartiene Senterpartiet og Arbeiderpartiet. I dag har foreldre rett til kontantstøtte fra den måneden barnet er 13 måneder og til og med den måneden barnet er 23 måneder, gitt at kravene for kontantstøtte er oppfylt.  Nå vil muligheten til å velge kontantstøtte bli redusert, slik at tilbudet bare gjelder for barn opp til 19 måneder.

Om kontantstøtte
– Kontantstøtte er penger du kan få hvis du har barn mellom 1 og 2 år som ikke går i barnehage med offentlig tilskudd på full tid. 100 prosent kontantstøtte utgjør 7500 kr i måneden.
– Dersom barnet har deltidsplass, kan du har rett til 20, 40, 60 eller 80 prosent kontantstøtte. Dette utgjør 1500-6000 kr i måneden. Det er tiden du har tildelt plass i barnehagen som avgjør hvor mye kontantstøtte du får.
– Som hovedregel må du og barnet bo i Norge.

Kilde: nav.no

I Hurdalsplattformen, som etter valgseieren i 2021 presenterte den nye regjeringens politikk, sto det at kontantstøtten skulle avvikles for barn mellom 1 ½ og 2 år. I stedet ønsket regjeringen å erstatte kontantstøtte med en småbarnsstøtte for de som hadde søkt om, men ikke fått, barnehageplass. Nå vil altså regjeringen justere sine egne løfter, og kontantstøtten vil være et tilbud i én måned lenger enn regjeringen sa i erklæringen. I forhold til dagens ordning blir kontantstøtten redusert fra 11 til 7 måneder.

Vil ha rett på enten barnehageplass eller kontantstøtte

– Jeg mener at dette er et virkelig godt politisk kompromiss. For familiene betyr det at du enten har kontantstøtte, eller så har du barnehageplass. Det gjør at uansett hvilket valg man tar som foreldre, så finnes det et tilbud eller en støtte der for familien, sier statsråd Tonje Brenna (Ap) til VG.

Rett til barnehageplass
Dersom barnet fyller ett år i løpet av august det året det blir søkt om plass, har barnet rett på plass fra august. Dersom barnet fyller ett år i september, oktober eller november det året det blir søkt om, har barnet rett på barnehageplass innen utgangen av den måneden barnet blir født.


Kilde: regjeringa.no

Barn født i desember er altså de som er eldst når de har rett til barnehageplass. Dersom de får barnehageplass i august, er barnet da 20 måneder. Det vil si at dersom barnet ikke har fått barnehageplass før det er 20 måneder, vil det i mellomtiden ha rett på kontantstøtte til og med måneden barnet er 19 måneder.Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: