KoronavirusetSunniva er høygravid og koronasmittet – håper å bli frisk før fødselen

Sunniva er høygravid og koronasmittet – håper å bli frisk før fødselen

Med dette bildet la Sunniva Holmås Eidsvoll ut melding på Instagram om at hun har korona. Alle foto: privat
Av Janet Molde Hollund og Maren Eriksen 22674 Sist oppdatert 24.03.20
Første kvelden Sunniva Holmås Eidsvoll var i foreldrepermisjon fikk hun beskjed om at hun hadde testet positivt på Covid-19. Nå håper hun at hun rekker å bli frisk før fødselen, slik at hun kan slippe å føde på isolat – og uten ektemannen.
Før du leser:
Denne artikkelen ble skrevet 24. mars 2020, to uker etter at Norge satte inn de strengeste restriksjonene som er gitt i fredstid. Lurer du på hvordan det gikk med Sunniva, er det en faktaboks med oppdatering lenger nede i artikkelen.

Sunniva Holmås Eidsvoll fra Oslo er gravid med sitt andre barn, og har termin 8. april. Men de siste ukene før termin blir ikke helt slik hun hadde sett for seg, med kafébesøk, en tur til frisøren, lesing av bøker og avslapning.
– I stedet sitter jeg hjemme i isolat på grunn av koronasykdom, har en mann med hjemmekontor og en datter på fem som er hjemme fordi barnehagene er stengt, sier Eidsvoll.

Dette sier Folkehelseinstituttet:
Overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Avdeling for smittevern og vaksine ved Folkehelseinstituttet forklarer hva som gjelder for fødende nederst i artikkelen.

Onsdag forrige uke var siste dagen hennes på jobb før hun skulle ut i foreldrepermisjon. Hun hadde følt seg litt dårlig med symptomer siden lørdagen, og skulle snart til legen på svangerskapskontroll.
– Vanligvis ville jeg tenkt at det var en vanlig forkjølelse. Men siden jeg hadde flere symptomer, og snart skulle på legekontoret, tenkte jeg det var greit å snakke med legen først. Jeg ville ikke risikere å smitte noen, og legen ønsket at jeg skulle teste meg. Så jeg kjørte opp til Aker, og ble testet ved et telt utenfor sykehuset mens jeg lente meg ut av bilvinduet, forteller Eidsvoll.

Allerede samme kveld ble hun oppringt av bydelsoverlege i Grünerløkka med beskjed om at testen var positiv.

Ved Aker sykehus tok Sunniva Holmås Eidsvoll test for å sjekke om hun hadde korona.

Redd for å ha smittet andre

– Det første jeg tenkte på var hvor mange andre jeg kunne ha smittet før jeg forsto at jeg hadde korona. Jeg hadde vært i mange møter, sier Eidsvoll, som er leder i Oslo SV.

Når en tester positivt for korona, må en kartlegge hvem en har hatt nærkontakt med i tiden før en ble syk.
– Heldigvis måtte jeg bare oppgi personer jeg hadde vært i kontakt med de siste to døgnene før jeg fikk symptomer. Dermed ble ikke oppgaven så vanskelig. Store begrensninger var allerede innført i hele samfunnet på grunn av koronasituasjonen, og barnehagen var stengt. Jeg hadde også hatt mine siste møter på jobb, så til slutt satt jeg igjen med mine tre nærmeste på kontoret. Alle tre er nå i hjemmekarantene, men heldigvis har ingen av dem blitt syke så langt. Men jeg hadde jo også vært på butikken, sier Eidsvoll.


Ukjent hvor smitten kom fra

Hvor hun har blitt smittet, vet hun ikke. Men hun har en mistanke om at ektemannen, Heikki Holmås (tidligere utviklingsminister, red.anm.), og datteren kan ha vært syke før henne.
– Datteren vår var hjemme et par dager fra barnehagen med det vi tenkte var en vanlig forkjølelse. Etter henne ble mannen min syk, og han var skikkelig slapp og hadde feber i to dager, sier Eidsvoll.

Men begge var på beina igjen ganske fort etterpå, og vendte tilbake til en normal hverdag. Vi kjente ingen med koronasmitte.
– Hadde de vært syke én uke senere, hadde vi ikke gjort det slik. Nå er alle så oppmerksomme på smitten. Også i forhold til min egen smitte ville jeg normalt sett tenkt at det var en vanlig forkjølelse. Men det er klart man blir ekstra obs i disse tider, spesielt når jeg også er høygravid, sier Eidsvoll.

Tungt å puste

Hun beskriver sykdommen som en seig forkjølelse.
– Det er litt tungt å puste, og det føles som om jeg har en tung stein på brystet. Og så er det jo i utgangspunktet tyngre å puste når en er gravid. Jeg har ingen smerter, men klarer ikke å slappe av skikkelig. Slitsomt er et godt beskrivende ord, sier Eidsvoll.

Hun tror ikke at hun har hatt feber. Hun har målt noen ganger, men febermålet har ikke vist mer enn 37 grader. Hun er mye oppegående, men blir fort slapp – og trenger pauser hvor hun legger seg ned. Da prøver hun å konsentrere seg om å puste skikkelig.

Sunniva Holmås Eidsvoll prøver å slappe av når hun kan, men det er tungt å puste.

I skrivende stund har Eidsvoll visst om koronasmitten i én uke, men det var først i går hun gikk ut offentlig og fortalte om situasjonen i en Instagram-post. Det ble fort fanget opp av nasjonale medier.
– Jeg ville først vente litt for å se om jeg ble veldig dårlig. Men jeg har det etter forholdene bra, og har fått masse sympati og hilsener fra folk som ønsker meg lykke til, sier Eidsvoll.


Optimist av natur

Den høygravide politikeren høres veldig positiv ut når hun snakker med Babyverden fra isolasjon i leiligheten i Oslo. Vi spør om det er en slags forsvarsmekanisme, eller om hun bare er positiv av natur.
– Jeg er en optimist av natur. Å føde er en påkjenning i seg selv, og jeg tenker at det er lurt å ikke ha for store forventninger på forhånd – og heller ta det som det kommer. Jeg er ikke bekymret, og har heller valgt å akseptere situasjonen slik den er nå, sier Eidsvoll.

Veldig god oppfølging

Hun er veldig godt fornøyd med oppfølgingen hun har fått. Fastlegen har ringt henne et par ganger, og bydelen har en egen oppfølgingstjeneste for de som har påvist koronasykdom.
– Jeg fikk valget mellom å la ansvarlige i bydelen ringe til meg hver dag for å høre hvordan det går, eller selv ta kontakt med dem dersom det er noe jeg lurer på. Jeg har valgt å ta kontakt med oppfølgingstjenesten selv dersom jeg har behov for det, forteller Eidsvoll.

Hun er glad for at hun hatt et risikofritt svangerskap.
– Jeg har ikke hatt noen hevelser i kroppen eller andre former for komplikasjoner. Av den grunn fikk jeg beskjed om at det ikke ville gjøre noe om jeg utsatte en svangerskapskontroll. Men dersom jeg føler meg usikker på noe, skal jeg ta kontakt med én gang, sier Eidsvoll.

Ektemannen er rolig, som henne.
– Ingen av oss har fått panikk, og jeg tror vi er flinke til å roe hverandre ned, sier Eidsvoll.

Spent på om mannen får bli med på fødselen

Terminen er nå to uker unna. Mens mange synes det er greit å føde litt før selve termindatoen, håper Eidsvoll inderlig at hun kan få gå tiden ut. Storesøster ble født to dager etter termin, og Eidsvoll ville ikke blitt lei seg om det samme skjedde igjen.

– Et stort spørsmål er jo om jeg får ha med meg mannen min på fødselen. Han har jo selvsagt veldig lyst til å være med. Dersom testekapasiteten for koronasmitte nå øker, har vi et håp om at han kan testes for å se om han er frisk og dermed kan være med, sier hun.

Alt er jo nytt i forhold til den nye koronasykdommen og fødende, så Eidsvoll og mannen har lett etter informasjon om ulike scenarier i forbindelse med fødselen.
– Jeg forbereder meg på worst case scenario. Jeg har forstått det slik at hvis jeg føder mens jeg er syk, må jeg føde på isolat – og uten mannen min. Det er absolutt ikke noe jeg hadde sett for meg, men jeg har heldigvis født en gang før. Og så prøver jeg å fokusere på at jeg er heldig som kan føde i Norge, og at jeg er heldig som uansett får føde på et sykehus, sier Eidsvoll.

Hun har chattegrupper med venninner, og én av dem har hatt keisersnitt.
– Hun sa til meg at jeg bare kunne tenke at jeg også har det som ved keisersnitt.  Helsepersonell er ganske godt tildekket da også, sier Eidsvoll og ler.

Håpet er likevel at hun skal bli fort frisk, slik at sykdomsperioden er over når fødselen skjer.
– Jeg har forstått det slik at jeg regnes som frisk etter at jeg har blitt symptomfri og vært det i én uke. Dersom jeg nå blir veldig fort frisk, kan det hende jeg rekker det akkurat til termin, sier hun.

Takknemlig – tross alt

Selv om tiden før fødsel blir annerledes, prøver hun å gjøre det beste ut av den. Noen daglige meltdowns har hun. Da er det godt for hele familien at datteren og mannen kan gå ut på en liten luftetur – dersom de holder seg helt for seg selv. Hun er takknemlig for naboer som handler for familien, og at det går an å bestille dagligvarer hjem. Hele verdenssituasjonen er såpass spesiell at hun også prøver å dokumentere det som skjer, slik at det kan bli husket i framtiden.

– Og så tenker jeg at det kanskje er bedre at jeg er syk nå, enn at jeg hadde blitt det etter fødselen. Jeg hadde kanskje blitt mer engstelig i barseltiden om jeg ikke hadde hatt smitten før. Dette er nok en situasjon som kan vare en stund, og nå vet jeg i alle fall at jeg har hatt korona. Da slipper jeg også å tenke på at jeg kan smitte babyen. For foreløpig forskning sier at babyen trolig ikke blir smittet i mors mage. Men etter fødselen kan jeg jo smitte babyen, hvis jeg ikke er frisk når den tid kommer, sier hun.

Uansett er hun forberedt på at hun trolig må være litt lenger på sykehus etter fødselen, slik at de får observert babyen.
– Og det er jo bare en betryggelse, sier Eidsvoll.

Den høygravide politikeren og snart tobarnsmammaen har havnet i en situasjon mange gravide nå frykter.
– I etterpåklokskapens navn skulle jeg ønske at jeg og alle andre tok situasjonen mer på alvor tidligere. At vi var mer opptatt av å vaske hender og ha hjemmekontor. Men i mellomtiden setter jeg min lit til at helsepersonell vet hva de holder på med. Jeg må stole på at de gir riktige råd, og forsone meg med situasjonen. Nå håper jeg bare å bli fortest mulig frisk, avslutter hun.

Termindatoen er 8. april, og Sunniva blir ikke lei seg om hun går et par dager over. Håpet er at hun blir friskmeldt før hun føder.

Oppdatering: Slik gikk det med Sunniva
Babyverden snakket med Sunniva på SMS 3. november 2020 for å høre hvordan det endte. Hun skriver følgende:
"Jeg ble symptomfri og følte meg helt frisk i god tid før fødselen, men da fødselen startet og jeg ringte sykehuset, fikk jeg vite at jeg måtte ha to negative tester med 24 timers mellomrom for at de skulle behandle meg som ikke-smittsom.

Jeg fikk komme tidlig på sykehuset slik at de testet meg, og da testet jeg fremdeles positivt – nesten en måned etter første positive test.

Jeg ble behandlet som smittsom fra jeg kom til sykehuset og til jeg dro. Fikk munnbind og tok farvel med mannen min utenfor og ble geleidet rett inn på en egen fødestue som var isolert fra resten av avdelingen. Jordmødrene som hjalp meg hadde fullt smittevernutstyr, og jeg hadde på munnbind når jeg var sammen med jordmødrene. Fødselen gikk heldigvis kjempebra og jordmoren som hadde ansvar for meg var utrolig kul, erfaren og stødig.

Det går veldig bra med oss! Waldemar ble født 13. april 2020, og alt gikk fint. Vi var fem dager på sykehuset. Waldemar fikk litt antibiotika, men det gikk veldig bra."


Helsevesenet er klart til å ta imot koronasmittede fødende

Selv om gravide ikke er i en risikogruppe for alvorlig sykdom om de blir smittet med det nye koronaviruset, bekymrer nok mange seg for hvordan fødselen skal bli. Må de føde alene omgitt av helsepersonell i smittevernutstyr? Får de ha med seg partner? Vil de takle fødselen? Kan de risikere å smitte babyen?

Overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Avdeling for smittevern og vaksine ved Folkehelseinstituttet har forståelse for at gravide er bekymret.

– Det er viktig å være klar over at helsevesenet er forberedt på å ta imot koronasmittede fødende, og det er utarbeidet råd og retningslinjer for hvordan dette skal håndteres, sier hun.

Greve-Isdahl sier at alt mulig er annerledes nå – også noen fødsler – på grunn av koronaviruset.
– Helsetjenesten er i en unntakstilstand, oppsummerer hun.

Samtidig minner hun om at unge ofte får milde symptomer, slik at fødselen, som er en kraftanstrengelse i seg selv, for mange vil forløpe som normalt. Dessuten er det gode rutiner for hvem som trenger ekstra oppfølging og hjelp under fødselen, eller keisersnitt, også uavhengig av koronasituasjonen.

Bør høygravide testes for koronasmitte?

Ifølge retningslinjene skal ikke gravide generelt testes for koronasmitte. Men siden fødende er i kontakt med helsepersonell kan det likevel bli aktuelt, enten når den fødende kommer til sykehuset og skal føde, eller i forkant. Men kun hvis det foreligger symptomer på koronasmitte.

– Hvis du har luftveissymptomer med hoste, kortpusthet og feber og nærmer deg fødsel, kan du godt høre med fastlegen din om du bør testes, sier Greve-Isdahl.

Hvis du ikke har blitt testet, men har luftveisinfeksjon når fødselen starter, kan det være lurt å gi beskjed om dette når du kontakter fødestedet – slik at de er forberedt til å ta imot deg.

– Ved mistanke om koronasmitte eller påvist sykdom skal den fødende inn på enerom, og det skal gjøres smitteverntiltak. Noen vil bli testet for koronaviruset covid-19 på sykehuset, sier Greve-Isdahl.

Får partneren bli med på fødselen?

Her finnes det ifølge Greve-Isdahl ikke en felles nasjonal retningslinje.
– Hvis den fødende er smittet regnes partneren hun bor sammen med som nærkontakt, og skal derfor være i karantene hjemme, uavhengig av om personen selv er smittet eller syk, sier hun.

Men fordi det er ulik praksis fra fødested til fødested, anbefaler hun å sjekke med fødestedet på forhånd. Mange har skrevet om dette på nettsidene sine.

Dessuten vil en del familier ha en annen utfordring. Hva gjør man med eldre søsken? Ofte har barna man har fra før vært på besøk hos besteforeldre mens foreldrene var på sykehuset under fødselen. Det frarådes nå.

– Ja, man må unngå å sende barn som er nærkontakter av koronasmittede til besteforeldre. Da må man finne andre løsninger, sier Greve-Isdahl.

Hva med barseltiden?

De fleste steder er det bare mor og barn som får være på barsel nå på grunn av smittefare. Men barnet får være sammen med mor, også om hun er smittet med koronaviruset. Unntak fra dette er om mor eller barnet er alvorlig syke – da kan det være nødvendig å skille dem.

– Vi har begrenset data på hva koronasmitte har å si for barseltiden, men det virker som at barn sjelden blir alvorlig syke. Og mor kan amme babyen – selv om hun er syk. Helsepersonell vil da gi råd for å redusere smitterisikoen fra mor til barn, sier Greve-Isdahl.

Når man kommer hjem fra sykehuset gjelder det også å beskytte familien og andre mot smitte. Dermed kan besøk den første tiden være utelukket – både for friske og syke familier.

Hva om babyen blir smittet?

Så langt er det svært få kjente tilfeller av smitte med det nye koronaviruset hos nyfødte. En artikkel publisert i Tidsskriftet for den norske legeforeningen fremheves dette:

Barn har en tilsynelatende minimal risiko for å utvikle covid-19 og praktisk talt ingen risiko for et dødelig forløp.

– Dette er riktig, men det er basert på begrenset erfaring. Selv om det vi vet så langt ser betryggende ut, så tilkommer ny kunnskap hele tiden, sier Greve-Isdahl.

Les hele artikkelen her

Hva om man blir frisk igjen før fødselen?

Noen av de som får påvist koronasmitte rekker å bli friske før fødselen. Må man likevel følge det strenge regimet under fødselen? Og hvordan vet man når man er frisk?

– Hvis en gravid har påvist covid-19, skal hun holde seg isolert hjemme til hun ikke har symptomer + 7 dager. Når denne perioden er opphevet, regnes hun ikke lengre som smittsom, sier Greve-Isdahl.

For nærkontakter i husholdningen, for eksempel partneren, skal de være i karantene til 14 dager etter siste kontakt med den som har covid-19. Det vil si hvis de klarer å holde seg adskilt hjemme, er det 14 dager fra de har klart å holde seg adskilt.

Det er vanligvis ikke grunn til å teste på nytt for å avgjøre om noen er friske etter koronasykdom. Se råd her

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: