KoronavirusetDidrik ble født «live» på Messenger – pappa Endre var halvannen time...

Didrik ble født «live» på Messenger – pappa Endre var halvannen time unna

Skjermbilde fra messenger-samtale. Mamma Marie Oma, vesle Didrik Oma Leikvoll og pappa Endre Bakke Leikvoll. Foto: privat
Av Babyverden 4000 Sist oppdatert 25.03.20
Da vannet til Marie Oma gikk natt til 14. mars var hun på besøk hos foreldrene. Forloveden Endre Bakke Leikvoll var hjemme, halvannen time unna, med begynnende forkjølelse. Sykehuset ville ikke at han skulle bli med på fødselen på grunn av fare for koronasykdom. Løsningen kom jordmødrene på sykehuset i Stord med – livestreaming på Messenger.

– Det blir en veldig spesiell historie vi kan fortelle Didrik når han blir større – historien om da han ble født, med pappa med via mobilen, sier Marie.

Tre uker før termin var Marie på besøk hos foreldrene på Stord. Endre var inne i en arbeidsintensiv periode hjemme i Kvinnherad, og begge var enige om at Marie like gjerne kunne være hos foreldrene som bor bare 5 minutter unna sykehuset på Stord.

– Vannet til Marie gikk tre uker før termin, og hun ringte meg midt på natten. Det ble bare en times søvn den natten, sier Endre.

Han pakket bilen full med babyutstyr og trippet mens han ventet på første ferge. Samtidig kjente han en begynnende forkjølelse.

– Vi ringte til føden for å sjekke at det var greit at jeg ble med Marie, og fikk vel et klart nei, og beskjed om å holde meg hjemme. Jeg vet ikke om de mente det alvorlig da de sa at vi heller fikk streame fødselen på Messenger, sier Endre.

Endre i plasthansker og munnbind

Da Endre kom til Maries foreldre på morgenen 14. mars stod foreldrene hennes klare med engangshansker og munnbind. Endre holdt god avstand til Marie, og de var alle bevisst på å unngå mulig smitte.

Endre med munnbind og hansker – for sikkerhets skyld. Foto: privat

– Vi trodde ikke at det var korona, men en vanlig forkjølelse. Men i disse tider skal man jo være forsiktig. Vi ville ikke risikere at vi dro med oss smitte inn på sykehuset, eller at jeg skulle smitte Marie, sier Endre.

Dermed dro Endre hjem igjen med tom bil, mens Marie hadde med seg moren sin til sykehuset.

Følte seg likevel inkludert i fødselen

Utover lørdagen holdt Marie og Endre kontakt via telefon – både via telefon og Messenger.

Først søndag morgen var fødselen skikkelig i gang. Maries mor overtok som kameradame og Endre kunne på video følge med på hele fødselen hjemmefra.

– Jeg hadde bilde hele tiden, og jordmor og de andre forklarte godt underveis. Jeg følte meg absolutt inkludert, og hadde følelsen av at de hadde god kontroll. Det kjentes godt der jeg satt så langt vekke og følte meg hjelpeløs, sier Endre.

Selv om han ikke fikk vært til stede i rommet og støtte Marie eller holde sitt nyfødte barn, fikk han med seg fødselsøyeblikket.

– Jeg fikk med meg da han ploppet ut, sier Endre.

Babyen fikk navnet Didrik og kom til verden 15. mars klokken 16:22. Han var 49 cm lang og veide 3662 gram.

– Det ble en fin opplevelse – og det beste vi kunne håpe på under disse omstendighetene. Aller helst skulle jeg jo gjerne vært der, men slik det ble var jo alternativet å gå helt glipp av fødselen, sier Endre.

Nybakt mor viser stolt fram vesle Didrik til far via Messenger. Foto: privat

En annerledes barseltid

Besøk på barsel var ikke tillat på grunn av koronapandemien, men de kunne ha vindusbesøk hvor gjester kunne se Marie og Didrik gjennom sykehusvinduet.

– Både faren min, søsteren min, farmoren min og en tante var på vindusbesøk, forteller Marie.

Vindusbesøk fra sykehuset. Grandtante Inger Marie Oma, oldemor Margunn Liv Oma, tante Kristine Oma Engevik, besten Jan Kristofer Oma og Didrik Oma Leikvoll. Foto: privat

Men ingen fikk komme inn. Moren til Marie kunne heller ikke komme og gå som hun ville.

– Hun fikk beskjed om at hvis hun forlot sykehuset, ville hun ikke få komme tilbake igjen, sier Endre.

Mandag kveld dro moren til Marie hjem for å gå på jobb. Marie og vesle Didrik ble igjen på sykehuset til onsdag.

Mormor Mona Johanne Engevik og Didrik Oma Leikvoll. Foto: privat

Fem dager før Endre fikk møte sønnen sin

Da Marie og Didrik ble utskrevet fra sykehuset, dro de hjem til Maries foreldre. Anbefalingen var å unngå kontakt med Endre til han hadde vært symptomfri i ett døgn. Torsdag var han uten symptomer, og fredag kunne han endelig reise til Stord for å treffe familien sin.

– Jeg var litt nervøs, men det var godt å få møte ham og holde ham. Og jeg har blitt fort kjent med veslepjokken, sier Endre.

Pappas første møte med Didrik. Foto: privat

Også Marie synes det har vært godt å endelig være hjemme sammen som familie.

– Nå har vi landet litt, ting har kommet på plass, og vi er uthvilte, sier hun.

Uthvilte er kanskje ikke noe mange nybakte foreldre kan skryte på seg, men Marie og Endre sier at de har funnet en rotasjon som gjør at de foreløpig får nok søvn begge to.

Familien hjemme i Dimmelsvik. Foto: privat

Visste ikke hva de kunne forvente

Siden Didrik er familiens første barn, visste ikke Marie og Endre helt hva de gikk til da fødselen nærmet seg. De valgte å ha et åpent sinn for hva som ville skje.

– Det eneste vi visste var at Endre skulle være med, sier Marie.

Sånn ble det altså ikke. Likevel er de godt fornøyd.

– Vi er takknemlige for at jordmødrene foreslo å streame fødselen live. Det er ikke noe vi hadde kommet på selv, sier Endre.

Journalister familien har vært i kontakt med har fortalt at Didriks fødsel er den første som er livestreamet i Helse Vest. Og Endre og Marie anbefaler andre å gjøre det samme.

– Hvis faren ikke får lov til å være med på fødselen er jo dette det beste alternativet. Men det er ikke sikkert det lar seg gjøre for alle. Vi var heldige og hadde Maries mor til kameradame, jordmødre som var med på idéen og en ukomplisert fødsel. Det er nok ikke alltid at det er mulig å få det til, men det kan jo hende at det nå blir vurdert for andre også hvis det er mulig, avslutter Endre.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: