SesongartiklerKnask eller knep! Digg eller deng!

Knask eller knep! Digg eller deng!

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Siri Gjelsvik 1058 Sist oppdatert 20.10.10
31. oktober er det Halloween. Enten du mener det er pes eller party, er sjansen stor for at en grøsserkø av hekser, monstre og bandasjerte dopapirmumier i kø for å ringe på akkurat din dør.

Sjansen er omtrent like stor for at du har et par hoppende lakenspøkelser, en vampyr med ganske snille øyne eller kanskje en naturlig skummel tannlege som skraper på innsiden av døra, ivrige etter å springe ut for å skremme naboen.

Hva skal en stakkar gjøre, da?
Halloween er en forkortelse for All Hallows Eve, som altså er kvelden før den katolske helligdagen All Hallows Day – på norsk allehelgensdag. Allehelgensaften er minnefesten for helgener og martyrer. Tradisjonen med at barn kler seg ut og går fra hus til hus for å tigge godteri, er godt etablert i USA. De siste årene har feiringen blitt stadig mer utbredt også her i landet.

Pes?

Synes du halloween er pes? Vi tar med noen tips fra USA, hvor tradisjonen er hentet fra: Det er lett å få inntrykk av at “alle” er med på feiringen. Sånn er det ikke. Det er lov å la være. For eksempel betyr slukket utelys at man ikke ønsker besøk på døra. De som vil ha besøk, markerer det gjerne tydelig med pynt eller fakler. Sender du barna ut for å gå halloween, bør du også lære dem denne delen av tradisjonen.

Det samme gjelder knepene som følger hvis knasket uteblir. Det er ikke et frikort til å gjøre rampestreker. Små, morsomme pek er lov – hærverk blir aldri noe annet enn hærverk.

Party?

Lar du deg sjarmere av utkledde barn, fantasifull grøsserpynt og skummel borddekning? Her er noen tips på veien:

Pynt

Det er ikke så mye som skal til for å lage halloweenstemning i huset. Sett av en kveld i forkant sammen med ungene, og velg ut noen ting dere har lyst å lage sammen.

Vinduspynt: Du trenger stivt papir i svart, hvitt og oransje, blyanter, saks, og kanskje en papirkniv. Tegn og klipp ut figurer, for eksempel flaggermus, gresskar og spøkelser. Klipp dem ut, skjær ut øyne, munn og nese, og fest dem på vinduet med blank tape. Fargerikt og stemningsskapende innefra, ørlite skumlere sett fra utsiden, med lyset som skinner gjennom hullene.

Gresskarlykt: Enklere enn det ser ut! Du trenger et gresskar, en skarp kniv – og en plan. Tegn opp på forhånd hvordan du vil ha det – enten du vil lage et fjes eller en annen vri som du ser på bildet. Lag deg en sjablong, så er det lett å få til. Sjablonger kan du også lete frem og skrive ut fra nettet.

Først må du skjære av hatten og tømme gresskaret. Vær forsiktig når du begynner å skjære ut mønsteret – skallet på gresskaret kan være litt hardt. Lykten bør helst lages samme dag eller kvelden i forveien – den er ikke så fin når den har tørket noen dager.

Utkledning

Gjør det enkelt: Barna har som regel en ide om hva de har lyst å kle seg ut som. Let i esken med utkledningstøy eller i kleshaugen du ikke bruker så ofte. En stor skjorte med belte i livet blir fort en heksekjole på en liten kropp, hvite klær blir mumiekostyme hvis du supplerer med bandasjer. Det behøver heller ikke å være skummelt! De minste barna vil gjerne være med på å kle seg ut, men trives kanskje best i Ole Brumm-kostymet. Husk å velge en drakt som ikke er så lang at barnet snubler i den, og sko som passer.

Vær obs på brannfaren: Enten kostymet er hjemmelaget eller kjøpt, velg flammesikre stoffer, masker og parykker, og kostymer uten flagrende ermer. Med levende lys i gresskarlykter og fakler på trappene rundt omkring kan det, om man er veldig uheldig, skje alvorlige ulykker.

Maske eller maling: Vil barnet ha maske på, sjekk at den sitter godt, og at poden ser godt gjennom den. Mange små barn misliker masker – både å ha dem på og å se andre med masker. Giftfri sminke kan være det beste alternativet. Blir det skummelt? Be gjerne andre barn og voksne løfte på masken, slik at barnet kan se at spøkelser og andre uhyrer også bare er utkledde små og store.

Lys, refleks og følge: Fest på barna vanlig refleks, refleksbånd rundt armene, eller dekorer kostymene med refleksklistremerker. Ta med lommelykt – det er både stemningsfullt og praktisk på en slik kveldsrunde. Bli med de minste hvis de skal gå til naboer eller kjente for å be om godteri.

På bordet

Hvis du først lager halloweenfest, dekk bordet også, til middag eller kvelds! Bruk fantasien, og la ungene leke med. Nokså vanlig middag kan bli ufyselig ekkelt – og fryktelig morsomt –  hvis dere tilsetter litt fantasi. Halve wienerpølser med ketsjup ser ut som avkappede fingre, kokt ris likner fluelarver, spaghetti i tomatsaus kan likne på mark som kravler i blod, en skål havregrøt ligner til forveksling hjernemasse. Nok nå? Vi skal ikke dra strikken lengre.

Annen morsom mat på skåler og fat: Pistasjnøtter ser ut som monsterbuser, paranøtter som kjempeinsektegg, valnøtter som små hjerner. Granateple er ildrødt og ser ganske koagulert ut. Et gresskar kan pyntes med småknask – stikk hull i det med en syl, og sett inn tannpirkere med ostebiter, skinkebiter, oliven og tykke skiver av agurk. Blodrød saft serverer du i glass pyntet med plastedderkopper, bordet pynter du med svarte papirflaggermus.

Barna får ofte nok søtsaker etter en innsamlingsrunde i nabolaget. Vil du lage litt småkvess likevel? Rød gele er populært – kjøper du plastfluer eller edderkopper, kan du la den stivne med udyrene i. Sprøstekte heksefingre er også morsomme – ikke minst å lage. Du trenger kransekakedeig (kan kjøpes ferdig!) og usaltede cashewnøtter. Rull deigen ut i fingertykke pølser, del den i passe lengder, og sett på en gul cashewklo på tuppen av hver finger før du steker dem.

Rim og regler

“Knask eller knep” og “Digg eller deng” er god kjente bokstavrim når det er halloween. Likedan “Hva skal det bli – grøss eller godteri?” Hvis barna går runden i nabolaget, er det gøy om de synger en sang når de ringer på dørene. Denne lille stubben er lett å lære:

(Mel: Dovregubbens hall)
Nå blir det knask eller knep!
Knask eller knep!
Knask eller knep!
Nå blir det knask eller knep!
Vi feirer halloween!

Kan dere flere?

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: