NyheterGravid? Dra på spa!

Gravid? Dra på spa!

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Aina Thunem, frilansjournalist 3243 Sist oppdatert 20.10.10
Småbarnsforeldre drømmer stadig om egentid. Men er timer til egen disposisjon og fornøyelse virkelig så fantastisk? Med 2-åringen hjemme hos pappa og en ny rakker rugende i magen, dro journalist Aina Thunem på spa for å teste.

Hvor mange ganger ønsker ikke vi småbarnsmødre oss tid? Tid for oss selv, tid til å lese en bok, legge en ansiktsmaske eller ganske enkelt tid til å gå på toalettet alene.  En fembarns-mamma jeg nylig snakket med, innrømmet at det eneste stedet hun faktisk fikk alenetid, selv om hun også der hadde hendene fulle, var på toalettet. – Det er kontoret mitt, fortalte hun. – Der leser jeg, tar telefoner, syr knapper i bukser …

Hva om man plutselig fikk et hav av tid? Hva om noen stullet og stelte for oss og den viktigste jobben vi hadde var å fylle dagene med det vi selv ønsket? Jeg ville teste dette nærmest utenkelige nirvana og dro på spahelg til Selma Spa i Sverige og det aldeles alene – et slags kultursjokk kan man si.

Alene på kjærlighetsweekend
Selma Spa ligger i det lille, svenske tettstedet Sunne, vel 20 mil fra Oslo. Hotellet med spa- og fitnessanlegg ligger i naturskjønne omgivelser og Sunne trekker folk til aktiviteter som alpint og langrenn om vinteren og camping, natur og bad om sommeren.

Noe aner meg likevel i det jeg svinger opp foran inngangen at jeg ikke kommer til å gå utenfor dørene denne helgen. Og når jeg ser lobbyen, bassenget og de dype skinnchaiselongene, sukker jeg henført og kjenner en slags forelskelse gjære der nede i magen ett sted. Jeg er på kjærlighetsweekend med meg selv og omgivelsene kunne ikke vært mer romantiske. Og kanskje best av alt snakker vi svensk kurs og dermed også gode priser for oss nordmenn.

Jeg har booket tid med personlig trener, samt en kroppsbehandling for gravide. I tillegg skal jeg suge til meg alt dette spahotellet tilbyr av helpensjonspakken. I den inngår blant annet bad, badstu og samtlige treningstimer fitnessavdelingen. Du kan teste alt fra yoga og Qi gong til mer robuste timer som box og bootcamp.

Jeg ser meg raskt ut noen treningstimer min gravide mage kan tolerere. Timene varer oftest bare 20-40 minutter og du kan dermed prøve flere klasser uten å ta deg helt ut. I det jeg litt senere gumler i meg den første biten av kantarellstuing på toast i hotellets restaurant, tenker jeg på radarparet hjemme og humrer for meg selv.

– Vi har på koseklær og sitter med hver vår pizza i fanget og ser på ”Shrek”, var rapporten. Jeg vet akkurat hvor koselig de har det og et øyeblikk ønsker jeg var der med dem. Samtidig kjenner jeg hvor godt det gjør å sette seg til et middagsbord, hvor en treretters middag kommer seilende inn og hvor det ikke finnes skitne tallerker, mat på gulvet eller sure oppvaskfiller – ikke som jeg behøver å forholde meg til i hvert fall. Tilbake på rommet smyger jeg meg pyjamaskledd inn mellom de knitrende sengeklærne og lar hode falle ned i enorme puter. Når jeg i tillegg oppdager at ”Dirty Dancing” vises på tv, er saligheta komplett.
Perfekt trening
Neste dag kickstartes av et massiv måltid. Jeg nekter å legge bånd på meg i møte med den bugnende frokostbuffeen og betaler prisen i den påfølgende yoga-timen, men det gjør ingenting. Her er det gamle, unge, trente og utrente side om side. Stemningen er avslappet og utgangspunktet at alle gjør det som passer best for dem. Etter treningen stikker jeg baklabbene inn i et par tøfler og subber ned til bassengområdet, nyter litt badstue og dampbad, før jeg kaster meg på en vannspinning-time. Perfekt trening for blivende mødre viser det seg. På flytende sykler, som minner mest om kjepphester, trør vi rundt i bassenget for fulle mugger.
Gravide Maria Bergman, som er på spa med mannen Fredrik, samt et annet gravid vennepar, hviler ut etter treningen på en av solsengene.
– Det er faktisk veldig bra å dra på spa når man er gravid, spesielt når man har flere barn. I den første graviditeten kunne jeg jo slappe når jeg selv ønsket det, men nå går ikke det lenger, det går i ett, sier hun og sukker. Hun oppfordrer småbarnsmødre og spesielt gravide til å ta noen dager på spa.
– Dra! Man kommer hjem som en gladere og mer utvilt mamma, forsikrer hun.

”I väntans tider”
Siden denne reisen er i selvopptatthetens tegn, er timeplanens neste punkt som musikk i mine ører. Den fantastiske spabehandlingen ”I väntans tider” avrunder dagen, og er en kroppsbehandling med skrubb, innpakning og spesielt fokus på den voksende magen. Tiden raser av gårde, og da jeg 80 minutter senere vakler ut, føler jeg meg som et nytt menneske.

Rosita Hård Bergkvist, som er Spaansvarlig ved anlegget, kan informere om at Selma Spa forsøker, i motsetning til mange andre spa, å rette seg mer mot gravid blant annet med spesialbehandlinger for voksende mager.  Hun anbefaler spaopphold for slitne småbarnsforeldre og gravide på det varmeste.

– Det finnes så mange myter rundt hva man skal og ikke skal gjøre som gravid, og mange har en slags oppfattelse av at de ikke får så mye ut av at spaopphold når de er gravide og utsetter det derfor, sier Rosita, som derimot mener dette er den perfekte anledning til å få litt egentid og unne seg noe spesielt.
Selv merker jeg at egentiden merkes. Skuldrene senkes, jeg dagdrømmer, leser noen aviser og jåler meg på badet før oppholdets siste middag.
Før forretten er fortært tar jeg likevel meg selv i å savne kaoset der hjemme. Jeg har ingen å dele matopplevelsen med og å stirre tankefullt ut av vinduet blir plutselig veldig meningsløst.

 

Sjokoladebad for de små
Ved basseng-området neste morgen møter jeg ekteparet Wadelius. Denne småbarnsfamilien trengte også ro og avslapping, men valgte å ta med seg sin lille datter. Og de er ikke alene. Dette er nemlig en trend som i aller høyeste grad er voksende. Noe Rosita og resten av de ansatte ved hotellet også har merket og forsøkt å tilpasse seg.

– Vi har egne barnehelger og barneuker, hvor vi har spesielt fokus på nettopp småbarnsfamilier. Da tilbyr vi treningstimer hvor også barna kan være med. De får minimorgenkåper og tøfler akkurat som de voksne og vi har egne spabehandlinger for de små, forklarer Rosita.
Hva med et sjokoladebad for minsten?

– Familier i dag er ofte veldig stresset og mange ser hverandre knapt. Man skal derfor kunne komme hit og oppleve noe sammen, ikke at foreldrene går for seg mens barna blir underholdt. Hele familien kan i stedet ta en treningstime sammen eller kose seg i bassenget, sier Rosita. Tanken på å ta med min lille familie på spa høres unektelig spennende ut, kanskje spesielt siden savnet til de hjemme har rukket å vokse seg stort på helgens siste dag. Det er derfor med en hvis lettelse jeg sjekker ut og leverer fra meg nøkkelen til paradis. Jeg innser nemlig at egentid ikke bare handler å forelske seg litt i seg selv igjen – det handler like mye om å kjenne det knugende savnet etter de som noe ganger driver oss til vanvidd.

Greit å vite:
* Selma Spa ligger like nord for Karlstad i Sunne. Du kan ta både buss og tog fra Oslo til Karlstad og tog videre herfra. Det går taxi fra stasjonen til Selma Spa, men dette må bookes på forhånd (0046-565 102 07)

* Kalenderoversikt på spahelgene for barn finner du på spaets egen nettside. Her finner du dessuten priser, samt de ulike behandlingene og treningene barna kan delta på.
Alle foto på denne siden: Aina Thunem. Fotoet på forsiden: Isctock.
Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: