FamilieFritid og reiseKlar for Halloween

Klar for Halloween

Mye knask, og kanskje ikke så mange knep fra de minste som ringer på dørene Halloween. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 4671

Enten du liker det eller ei, vil trolig små utkledde barn snart stå på døra di for å be om godteri. Halloween har kommet for å bli.

Før var romjulen tiden for å gå på dørene for å få godteri. Nisseluekledde barn sang en fin julesang eller to, og ble belønnet med marsipan, mandariner eller pepperkaker. Nå er det “Knask eller knep” som gjelder. Barna dine har kanskje hatt nedtelling lenge allerede. Hva skal de være i år? Smådjevel, skrik-figuren eller heks? Eller kanskje mannen med ljåen? Og har vi nok godteri til alle som ringer på? Hvem skal gå sammen, og blir det fest etterpå?

Halloween i blodet
Gresskarformene ligger klar øverst i bakeskuffen, og den viktige ingrediensen – søtstoffet melasse – har endelig kommet i hus hos Gaye Rosland i Stavanger. Snart fylles huset med duften av hjemmelaget gresskarkjeks.

Alder har ikke satt noen bremser på gleden den amerikanske dama føler når 31. oktober nærmer seg. Over 70 år gammel er hun like glad i feiringen fra hjemlandet, og håper mange små vil banke på døren hennes tirsdag.

– Selv gikk jeg rundt på dørene til folk fram til jeg var 16 år. Min første datter kledde jeg ut som ei bie i babyvogna, ler Gaye.

Gaye sammen med lillebroren på Halloween for 60 år siden.
– Jeg hadde så lyst til å være prinsesse, men ble kledd i dette, sier Gaye.

Flere nordmenn feirer
I USA er Halloween noe alle feirer. I alle fall nesten.
– Det er noen av de mest fundamentalistiske kristne som ikke markerer Halloween, fordi de mener det er satanistisk. Men vi mener ikke noe vondt med det. Jeg synes det er både kjekt og koselig, sier Gaye.

Hun har bodd noen tiår i Norge nå. Antallet personer som feirer Halloween har økt med årene.
– Egentlig ser jeg på Halloween-feiringen i Norge som en slags Nille-høytid. Det har blitt ei kjøpsgreie. Men siden jeg bor i Stavanger, har det vært litt grobunn for nye tradisjoner. Mange amerikanere har jo vært bosatt her på grunn av oljen, sier Gaye.

Tradisjon eller ei, hun synes det er kjekt å få flere med på feiringen.
– Men jeg synes foreldre bør forklare barna litt om hva Halloween er først. Langt tilbake var dette den mest skremmende dagen i året. Grensen mellom vår egen verden og det overnaturlige var veldig liten. Kunne åndene komme? Kunne åndene vinne over det gode? Folk kledde seg ut som hekser og demoner og sprang rundt til soloppgang. Frykten var at de døde skulle komme tilbake for å ta hevn, forteller Gaye.

Ikke skumlest mulig
Lekeblader med hekser, smådjevler, spøkelser og skumle masker fyller postkassene i ukene før Halloween-feiringen.

– I USA er det ikke slik at alle skal være skumlest mulig. Feiringen er mer som karneval. Det er like vanlig med prinsesser og klovner. Jeg synes det kjekkeste er å lage egne kostymer, slik at både store og små kan være kreative, sier Gaye.

Gaye_rosland_halloween
Gaye kler seg gjerne i denne artige hatten, og liker å bake til Halloween-feiringen.

Amerikanske magasiner har masse stoff til inspirasjon før feiringen 31. oktober. Gaye kjenner flere som pynter hele huset til den store dagen. Halloween er ikke bare for barna, det er også fester for de voksne.
– Da kommer gjerne par sammen som nonne og prest, Romeo og Julie eller Bill Clinton og Monica Lewinsky, sier Gaye.

Og ser Halloween på en ukedag, er det nok en del fester i helgen.
– Men da er de jo hjemme hos hverandre eller på ulike arrangementer. Jeg synes ikke barna skal gå rundt på husene før selve dagen, sier Gaye.

– Hvor gamle bør barna være før de går Halloween?– Men med Halloween kommer også et dilemma for mange. Hva gjør de dersom de ikke ønsker å få noen på døra si?
– Jeg synes det er veldig viktig at folk respekterer at ikke alle har lyst til å delta i Halloween-feiringen. Barna skal ikke straffe de som ikke gir godteri med egg eller annet gris på husene. Halloween er ikke en norsk tradisjon, slik som julebukk er. De som ikke vil være med kan som et tegn skru av utelyset. Et godt råd kan også være å sette opp en liten plakat på veggen. Da kan de skrive at de ikke feirer Halloween, men at de ønsker alle en fin kveld, sier Gaye.

– Jeg synes jo barna først bør vite litt om hva Halloween er, og da tenker jeg rundt skolealder. Men mange har jo storesøsken og har lyst til å være med, og da kan det jo være greit med et par hus i nabolaget. De minste bør foreldrene følge, for det kan jo fort bli litt skummelt hvis de møter på utkledde barn i mørket, sier Gaye.

– Flere barn har blitt skremt når de har åpnet døren på Halloween.
Det kan være greit å snakke med barna litt på forhånd, og forberede dem på at det kommer folk som er utkledd og ringer på døra. Si at noen kan være litt skumle, men at det bare er barn som har tatt på seg kostyme. Hvis barna blir veldig redde, går det an å ta av masken for å vise hvem som egentlig er bak, foreslår Gaye.

 

FORSLAG TIL LEKER/AKTIVITETER
Lag mumie: se hvem som først klarer å pakke inn en person i dorull.

Spis en kjeks – og prøv å plystre etterpå. Det er ikke lett!

Se hvem som klarer å skjære ut det fineste gresskaret.

Lag en spøkelseshistorie. Dere kan enten dele inn i lag, og se hvem som får til den beste. Ellers går det også an å la hver person bidra med hver sin setning i historien. Les den opp etterpå.

Ta fram masse gamle klær og se hvem som lager det fineste Halloween-kostymet.

La et eple henge i en snor. To personer skal med hendene på ryggen se hvem som først klarer å spise en bit av eplet. Det går også an å ha denne leken med eple liggende i en bolle med vann. Med hendene på ryggen kan dere se hvem som først klarer å spise.

To oppskrifter

Gresskarsuppe


4 ss smør


1 kg gresskar, skrelte - uten frø og skåret i terninger.


4 store tomater eller 1 boks hermetiske


12,5 dl kyllingkraft, evt. buljong


salt og pepper


1-2 dl fløte og/eller melk


1 ts smør


Stek gresskar i smeltet smør.  Tilsett alle de andre ingrediensene.  Varm opp til kokepunktet, sett så ned varmen og la det småkoke i 40 min. Mal det til en puré.  Tilsett fløte og smør og server.  (Jeg unngår smør og fløte.)


Ingefærkjeks


5,6 dl hvetemel


2 ts ingefær


1 ts natron


3/4 ts kanel


1/2 ts nellik


Bland sammen og sett til siden.


Pisk 1/2 min.:


170 g smør


og tilsett:


2,5 dl. sukker


Tilsett:


1 egg


0,6 dl molasse (finnes i helsekostbutikker)


Rør hvetemelblandingen inn i smørblandingen.


Form i små baller (1 ss deig) og rull i sukker.  Legg på en brett dekket med bakepapir og stek i 10 min. på 180 grader. La de stå på brettet til de blir avkjølt.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: