Gravid- Hvem er far til barnet mitt?

– Hvem er far til barnet mitt?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 2577 Sist oppdatert 15.11.10
Dersom man blir gravid rett etter man har byttet kjæreste, er det ikke rart om usikkerheten kommer: Hvem er far til barnet? Innsenderen er usikker og har bedt om hjelp hos lege.

Innsenderen spør:
Jeg har et veldig stort problem. Jeg syntes dette er flaut å snakke med folk om og føler meg litt dum … Min jordmor er kunde hos meg på min jobb, så det er enkelte ting ikke jeg er fortrolig å snakke om med henne. Men jeg trenger virkelig et svar. Håper dere kan hjelpe meg.

Jeg må oppgi far til mitt barn til nav for testing, og jeg mener jeg er sikker. Jeg hadde en kjæreste (X1) som jeg avsluttet forholdet med den 25. oktober (vi hadde da samleie, men med forsiktighet – uten å fullføre). Den 13. november hadde jeg menstruasjon (jeg får det ca 12.-14. hver måned). I midten av november traff jeg også min nye kjæreste (X2), og vi hadde samleie uten forsiktighet etter den 13. november..

Da den 13. desember kom, fikk jeg ikke menstruasjon og tok en test som da var positiv. Den 18. desember dro jeg på ultralyd ,og da kunne man ikke se annet enn et bitteliten utposning, men blodprøve bekreftet svangerskapet. Termin regnet ut fra menstruasjonen var 21. august, noe som stemmer med UL terminen som ble 25. august. Da stemmer det at jeg ble gravid rund 1. desember.

Jeg gikk to uker over termin, og fødte en stor gutt på over 5 kg. Gikk 42+2 uker. Det jeg lurer på, er om det er størst sannsynlighet for at det X2 som er faren, eller om det er mulig det er helt tilbake til X1? Hvis det skulle vært X1 så måtte jeg jo ha gått gravid ca 46 uker  – er det mulig? Og da hadde vi vel sett noe mer enn en utposning på UL den 18. des, etter nesten 2 måneder?

Er det mulig å se på en graviditetstest at den er positiv dersom man skulle blitt gravid samme dag?

Kjære du med vanskelig spørsmål.

Skjønner at det er litt vanskelig å snakke med jordmor om dette, men hun har helt sikkert hatt dette spørsmålet før – og kommer til å få det igjen. Dessuten har hun taushetsplikt.

Ut i fra det du forteller er det X2 som er far til barnet ditt. Siden du har regelmessig mens så har du trolig og regelmessig eggløsning. Siden du hadde mens 13. november vil unnfangelsen ha vært ca 1. desember.  En vil vanligvis kunne se hjerteslag med UL etter 6 uker. Dersom du hadde vært 4 uker lenger i graviditeten, så ville en kunne se det på UL. Selv om gutten din var stor ved fødsel, så har du ikke gått 46 uker – det har jeg aldri hørt om. En graviditetstest måler HCG (graviditetshormon) i urinen. Det ville ikke kunne vises samme dag som unnfangelse. Altså ville testen vært negativ.

Inger

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: