Dersom man blir gravid rett etter man har byttet kjæreste, er det ikke rart om usikkerheten kommer: Hvem er far til barnet? Innsenderen er usikker og har bedt om hjelp hos Babyverdenlegene.

Sist oppdatert: 15. november 2010

Innsenderen spør: Jeg har et veldig stort problem. Jeg syntes dette er flaut å snakke med folk om og føler meg litt dum..Min jordmor er kunde hos meg på min jobb, så det er enkelte ting ikke jeg er fortrolig å snakke om med henne. Men jeg trenger virkelig et svar. Håper dere kan hjelpe meg..

Jeg må oppgi far til mitt barn til nav for testing..og jeg mener jeg er sikker.. Jeg hadde en kjæreste (X1) som jeg avsluttet forholdet med den 25. oktober (vi hadde da samleie, men med forsiktighet..uten å fullføre). Den 13. november hadde jeg menstruasjon (jeg får det ca 12.-14. hver måned). I midten av november traff jeg også min nye kjæreste (X2) ..og vi hadde samleie uten forsiktighet etter den 13. november..

Da den 13. desember kom, fikk jeg ikke menstruasjon og tok en test som da var positiv. Den 18. desember dro jeg på ultralyd og da kunne man ikke se annet enn et bitteliten utposning, men blodprøve bekreftet svangerskapet. Termin regnet utfra menstruasjonen var 21. august, noe som stemmer med UL terminen som ble 25 august..da stemmer det at jeg ble gravid rund 1 desember.. Jeg gikk to uker over termin, og fødte en stor gutt på over 5 kg. Gikk 42+2 uker. Det jeg lurer på er om det er størst sannsynlighet for at det X2 som er faren, eller om det er mulig det er helt tilbake til X1? Hvis det skulle vært X1 så måtte jeg jo ha gått gravid 46 uker ca..er det mulig? Og da hadde vi vel sett noe mer enn en utposning på UL den 18. des, etter nesten 2 mnd?

Er det mulig å se på en graviditetstest at den er positiv dersom man skulle blitt gravid samme dag?

Illustrasjonsfoto: (C) Istockphoto

Kjære du med vanskelig spørsmål. Skjønner at det er litt vanskelig å snakke med jordmor om dette men hun har helt sikkert hatt dette spørsmålet før og kommer til å få det igjen. Dessuten har hun taushetsplikt.  Ut i fra det du forteller er det  x2 som er far til barnet ditt. Siden du har regelmessig mens så har du trolig og regelmesig eggløsning. Siden du hadde mens 13 nov. vil unnfangelsen ha vært ca 1. desember.  En vil vanligvis kunne se hjerteslag med UL etter 6 uker. Dersom du hadde vært 4 uker lenger i graviditeten så ville en kunne se det på UL. Selv om gutten din var stor ved fødsel så har du ikke gått 46 uker, det har jeg aldri hørt om.  En graviditetstest måler HCG ( graviditetshormon ) i urinen. Det ville ikke kunne vises samme dag som unnfangelse. Altså ville testen vært negativ.

Inger

Vil du lese flere spørsmål og svar? Gå til linkene nedenfor:

Babyverdenlegene Hanne May og Inger

Babyverdenjordmødrene Grete og Ragna

Babyverdenhelsesøster Elin

 

Hva synes du om artikkelen?