Spørsmål til helsesøster Elin:
Hei! Vi har to barn som vi ønsker skal sove på samme rom nå. Dvs - de må lære det, for vi har ikke nok rom til alle. Minstemann er 14 mnd og eldstejenta er 3 år. Nå har vi en veldig uutholdelig soveløsning der hun sover ved siden av meg mens pappaen sover på sofa, og lillebror på eget rom. Jeg sover dårlig, og hun våkner grytidlig hver morgen. Men hun vil ikke inn på hans rom fordi han gråter så lenge om kvelden hvis hun er der, og han greier ikke roe seg når noen er tilstede før han sovner på kvelden. Hun nekter også å sovne uten lesing og kos, og står gjerne opp flere ganger før hun sovner - og da våkner han dersom han har sovnet før hun legger seg. Vi har forsøkt å forklare og belønne, men hun setter seg helt i vranglås, selv om hun sier at hun gjerne vil sove på samme rom som han! Hvordan takler vi dette?
 
Hvordan venner vi dem til det? De legger seg relativt likt, med kanskje 15 min mellomrom. Jeg legger han først, det tar ca 15 min, og går deretter og leser og koser med henne før hun sovner. Det blir lite tid alene til henne ellers i uka, så jeg skjønner at hun gjerne vil ha mammatid på kvelden. Men dette går utover både samliv og søvnkvalitet. Kan du hjelpe oss?

Sist oppdatert: 14. april 2010

Svar frå helsesøster Elin:
 
Kjære mamma til gutt på 14 mndr og jente på 3 år!
Jeg skjønner godt at du har behov for å endre på sovesituasjonen for dere som foreldre og barna deres. Det er dere som foreldre som må sette rammene her. Jeg tror at treåringen er i stand til å forstå at det er viktig at både mamma, pappa, hun selv og lillebror får sove godt om natten. Ofte er det lite tid med barna som fører til dårlig samvittighet, og det igjen gjør det vanskelig å sette grenser.
 
En god avslutning på dagen er viktig for en god natts søvn. Mange har gode erfaringer med å ha felles lesestund og leggetid for barna. Snakk gjerne om dette på forhånd, og kanskje kan det være lurt å ha et mål å strekke seg etter dersom det fungerer. Tenker da spesielt på storesøster. En idè kan kanskje være at dere skal gjøre noe kjekt sammen dersom hun klarer å sove på rom sammen med lillebror. Ros og oppmerksomhet vil helt sikkert også virke motiverende.
 
Det er dessuten viktig at dere som foreldre signaliserer de samme holdningene til barna om dette. Entydighet skaper trygghet og forutsigbarhet  for barna . Det er av stor betydning at dere som foreldre støtter hverandre i denne situasjonen. Med godt samarbeid og gjensidig støtte har jeg  stor tro på at dere vil få dette til. Ønsker hele familien en bedre nattesøvn.. Elin.
Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSjekker du smokken?
Neste artikkelEttåring med raserianfall
DEL