BabyMangel på søvn bryter oss ned fysisk og psykisk

Mangel på søvn bryter oss ned fysisk og psykisk

Søvnterapeut Caroline Lorentzen hjelper hele familier når søvnproblemene har blitt store. – Det er aldri bare et barn som ikke sover, sier hun. Ill.foto: Shutterstock
Av Heidi Elin Nupen 4550 Sist oppdatert 07.08.12
Når søvnunderskuddet er stort, må i hvert fall kroppen få nok hvile. – Jeg fraråder å se TV eller sitte på nettet da. Dette gir ikke hjernen "fri" og du får ikke hvile, sier søvnekspert Caroline Lorentzen.

Søvnterapeut Caroline Lorentzen jobber med barn som ikke sover. Hun er klar på at barn som ikke sover påvirker hele familien.

– Det er aldri bare et barn som ikke sover. Det er alltid en familie som ikke sover, sier Lorentzen. Hun har tidligere jobbet ved Midtimellom, et forebyggende senter for småbarnsfamilier. I dag har hun sin egen virksomhet og er også kvinnen bak sovehjelp.no.

Lorentzen bruker første konsultasjonen til å kartlegge årsaken til at barnet ikke sover. Hvis mor og far skal kunne sove godt er det to ting som må være på plass; trygghet og forutsigbarhet. Og når bedre søvnvaner skal på plass, er det lurt at foreldrene tar hver sine netter slik at ikke begge slites ut hver natt.

Les også: Barn og søvn – ikke alltid like lett!

– Det er aldri bare et barn som ikke sover. Det er alltid en familie som ikke sover, sier søvnterapeut Caroline Lorentzen.

Trygghet og forutsigbarhet det viktigste
– Man må føle seg trygg på at barnet blir godt tatt vare på av den andre forelderen om natten, og at barnet ikke har smerter. Og det må lages en handlingsplan som gjennomføres om natten og som begge foreldrene på forhånd har blitt enige om. Dette er noe jeg ofte hjelper jeg til med, sier Caroline Lorentzen.

I tillegg til at både barnet og foreldrene må være trygge, er forutsigbarhet det viktigste, forteller søvnterapeuten.

– Den som tar ansvar for natten, må se til at den andre får hvile og ro. Det er viktig at den som skal få sove vet at i natt er jeg uten ansvar og kan gi slipp. En del mødre synes dette er veldig vanskelig, men det er viktig at fedrene også får sjansen til å ta sine netter når barnet ikke sover, understreker hun.

Les også: – Sov, for helvete

Søvnmangel kan ødelegge foreldrenes søvnrytme - for en periode
Blir man frarøvet søvn over tid, kan søvnrytmen bli ødelagt. Og en del foreldre opplever at de heller ikke får sove, selv når de har muligheten til det.

– Dette vil gå over, etter hvert. Men i mellomtiden er det viktig å hvile når man kan på dagtid.

Les mer: Sliten mamma på felgen

Når barnet er i ro eller sover, legg deg på sofaen eller sengen med bena opp . Lytt til musikk eller radioen. Jeg fraråder på det sterkeste å se TV eller sitte på nettet. Dette gir ikke hjernen "fri" og du får ikke hvile.

– Husk at det er en forbigående periode!
Caroline Lorentzen anbefaler også å slakke litt på kravene i en periode.

– La husstøvet ligge, det er ikke farlig med litt skitt. La skittentøykurven fylles, den går ikke fra deg uansett. Hvis man kan, spør om hjelp fra foreldre eller venner til å lage mat, gjøre innkjøp, ta barnet på trilleturer og lignende. Det er nå du trenger det. Vi brytes ned fysisk og psykisk av å ikke sove, sier hun.

10 kjappe om innsovning og leggerutiner

– Foreldre må ta ansvar for sin mangel på søvn
Selv om det kan kjennes uoverkommelig når det står på som verst, minner søvnterapeuten om at kroppen fint kan klare seg på lite søvn for en periode.

– Dessuten gjør små hvilestunder underverker. Ta noen dype pust, rull med skuldrene for å frigjøre spenninger. Kjøp inn en rose som står og minner deg på at du skal slappe av og ikke stresse med unødvendige sysler. Din oppgave som forelder er også å passe på deg selv. Det vil si at man må ta ansvar for sin manglende søvn, og hvile når man kan. Å sove er ikke noe de fleste kan gjøre på kommando, så ikke tenk på at du skal sove. Hvile holder for en periode.

Lorentzen anbefaler slitne foreldre å roe ned.

– Det er den indre uroen som er hovedproblemet. Tankene som forhindrer søvn. Mentale teknikker som å følge pusten sin, høre på meditasjonsmusikk og lignende, kan hjelpe noen. Har dere mulighet til å unne dere massasje eller annen behandling som gir velvære og løsner spenninger i rygg, nakke og hode, så gjør det. Husk dette er en kort periode i livets lange løp og ikke bekymre dere for mye, råder Lorentzen.

Gi barnet god søvn - i egen seng!

Søvn for større barn

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: