Tulla

Tulla

Tulla

Hva med å gi navnet Tulla til ei lita tulle? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 617 Sist oppdatert 17.03.22
Tulla kan ha opphav både som kjælenavn og som talemålsform av gamle navn. Som kjælenavn kommer det fra ordet tulle brukt som små jenter. Det kan ha bakgrunn i det svenske ordet tulta som betyr å ta korte skritt. Tulla kan også være en variant av Tolla, som er jenteform med bakgrunn i guttenavnet Torleiv, eller kanskje også i jentenavn som Torlov og Torlaug. Delen Tor kommer fra navnet på guden Tor. Det betyr dundre og tordne. Delen leiv og lov betyr både etterkommer og arving. Laug betyr lovet eller viet til, brukt om å bli viet til det religiøse i nordisk religion. Det finske Tuula er ikke knyttet til Tulla, og er laget på finsk med ukjent betydning.

Så populært er Tulla:

7 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Tulla i Norge og andre land:

Den første som er kjent med navnet Tulla i Norge, er ført inn som Tolla ved dåpen i 1860 (Ekne i Skogn). Det kan tyde på en sammenheng mellom Tulla og det eldre Tolla.

Tulla var forbudt som fornavn i det meste av 1900-tallet, ifølge navnelister fra Justisdepartementet i 1950 og 1970. Fra sent i 1990-årene ble vanlige kjælenavn godtatt. Da ble Tulla først og fremst tatt i bruk for voksne som hadde brukt det som kjælenavn.

Den 01.01.2022 var det 7 jenter/kvinner med Tulla som første eller eneste fornavn i Norge.

Derfor fungerer Tulla godt nå:

Tulla kan bli brukt fordi det har litt tradisjon, selv om det helst er som uoffisielt navn til daglig. Kjælenavn har ofte vært eneste navnet i bruk i familien, og det offisielle navnet kan ofte ha vært ukjent for de fleste. Tulla blir godkjent selv om det er et kallenavn fordi det har vært i brukt som fornavn.

Varianter av Tulla:

Tolla, Torlaug, Torlov, Tullik

Slik uttales Tulla

TULL-a

Navn i samme sjanger som Tulla

Aagoth, Aasulv, Alberina, Anitta, Arnsten, Arnulv, Begard, Bjarthe, Bjørnstein, Bolla, Cari, Catho, Cebastian, Ellena, Ellerine, Ellevine, Ellia, Gullak, Gullmund, Hille, Hillgun, Kjellrid, Klaske, Magnulf, Molla, Ova, Ovlla, Rullegardina, Solmøy, Torlak, Ulrica, Ulvhilda, Vendula

Du kjenner Tulla fra:

Maleriet «Karikert portrett av Tulla Larsen» av Edvard Munch, keramiker Tulla Elieson, musikkartist Tulla Luana

Guttevariant(er) av Tulla:

Tollev, Torleiv

Relaterte lister:

Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på a
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: