Bolla er både opphavlig kjæleform av jentenavn med borg som del og dialekt form av det opphavlige Bothilda. Bolla er særlig kjent som kjæleform av Ingeborg, Ingebjørg, Borghild og Borghilda. I disse navnene betyr -borg og -bjørg berging og beskyttelse. Delen Ing- står for gudenavnet Inge og Yngve som var et alternativt navn på guden Frøy som blant annet sto for god vekst og velstand. Frøy betyr herre, eller den som leder. Hild betyr strid og kamp. Særlig i Ytre Ryfylke er Bolla det en gammel dialektform av Bothilda, som har gått veien om Botla til Bolla. Ellers er det mer kjent som Bodil. Delen Bot betyr bedring, og hild deg samme som ovenfor. Bolla er også kjæleform for flere guttenavn. Bolla er også etternavn. Det kan ha bakgrunn i et eller flere norske gårdnavn, blant annet Bolla i Ibestad sør i Troms, med ukjent betydning.

Så populært er Bolla:

Bruk av navnet Bolla i Norge og andre land:

Som offisielt jentenavn er Bolla særlig kjent fra Ytre Ryfylke og på Romsdalskysten på 1800-tallet og før. I kildene er det vanskelig å skille kjælenavn fra offisiell bruk, men det er i alle fall noen brukt for barn i kirkebøker.

Den 01.01.2022 var det under 4 eller ingen med Bolla som første eller enste fornavn i Norge, og 9 med Bolla som etternavn.

I Sverige var det 31.12.2021 38 kvinner med Bolla som ett av sine fornavn.

Derfor fungerer Bolla godt nå:

Bolla kan bli brukt fordi det har tradisjon. Mange vil nok unngå navnet fordi det er likt ordet bolle. Bolla blir godkjent selv om det er et kallenavn og etternavn fordi det har vært i bruk som fornavn.

Varianter av Bolla:

Bodil, Borghild, Borghilda, Bothild, Bølle, Ingebjørg, Ingeborg

Slik uttales Bolla

BÅLL-a

Navn i samme sjanger som Bolla

Chamilla, Christella, Cilla, Danella, Dicken, Dolly, Ebla, Eroll, Estella, Fjolla, Gullan, Gundla, Halla, Holland, Jolly, Kalla, Lalla, Lillan, Lolly, Lulla, Malla, Molla, Molli, Olla, Olli, Olliver, Polly, Roll, Rollev, Rollo, Rolly, Salla, Tella, Tolle, Tolli, Tulla, Vesla, Wella, Winna, Wollert

Du kjenner Bolla fra:

Alf Prøysens vise om «Bolla Pinnsvin», politiker Bolla Bulli Ramaiah, fotballspiller Bendegúz Bolla

Guttevariant(er) av Bolla:

Bolle

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelDe vanligste navnene i Norge nå
Neste artikkelDicken
DEL