Minde

Minde

Minde

Minde er et sjeldent navn som kan passe godt inn nå.
Av Babyverden 62 Sist oppdatert 21.09.22
Minde og Minda kan ha blitt til som en varianter av Mina, med å lage en uvanlig form. Mina kan være kjæleform og kortform av mange navn som ender på -mine eller -mina, for eksempel Wilhelmine. Wilhelmine er jenteform av det tyske Wilhelm, der delen Wil betyr vilje og helm betyr hjelm. Kanskje kan Minda være inspirert av andre navn med -nda sist, som Amanda. Amanda har latinsk opphav og betyr verdt å elske. Det er jenteformen av guttenavnet Amandus. Minde og Minda kan også ha blitt til som en kortform av Aminda. Aminda har trolig norsk opphav, og er kjent i Norge fra tidlig på 1800-tallet. Det kan blitt til på flere måter. Blant annet kan det være blitt til fra Amund. Ellers kan det være variant av flere andre navn, eller satt sammen av deler fra flere navn, men usikkert hvordan. Amund er et nordisk navn fra middelalderen, og ble til som en variant av Åmund. Navnet blir forklart på to måter – enten med bakgrunn i Ogmund hvor Og- betyr age, respekt eller frykt, og mund betyr vern og beskyttelse. Den andre forklaringen for Amund er at navnet ble til av A eller Å som betyr svært eller mye, og mund som betyr vern og beskyttelse. Minde er også etternavn. Det kommer fra gårder som heter Minde, og som har fått navnet til minne om noen.

Så populært er Minde:

5 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Minde i Norge og andre land:

Jentenavnet Minde har vært brukt som offisielt navn siden midt på 1800-tallet til tidlig på 1900-tallet, særlig i Trysil. Det har i tillegg ha vært brukt som daglig kortform for lengre navn. Minda har vært mer brukt på samme tid, stort sett i det som har vært Hedmark fylke.

Den 01.01.2022 var det 5 jenter/kvinner med Minde som første eller eneste fornavn, og 186 Minda. På samme tid het 460 Minde til etternavn.

Derfor fungerer Minde godt nå:

Navn brukt i Norge rundt år 1900, har også kommet mer i bruk ut over 2000-tallet, slik som Emma, Nora, Ella, Selma, Ada og Mathilde. Da kan det passe med Minde også. Navnet har bare stemte lyder, blant annet de godt likte konsonantene m og n.

Varianter av Minde:

Aminda, Mina, Minda

Slik uttales Minde

MINN-de

MINN-e kan også ha vært i bruk

Navn i samme sjanger som Minde

Emik, Emiliam, Emiliana, Emiline, Emilius, Endrine, Evilin, Filimon, Filipp, Finnvald, Gløder, Gundro, Hilin, Idde, Irmhild, Jacobine, Lavendel, Lilianne, Lilien, Mailill, Mailiss, Marilin, Maximiliam, Mildrun, Milie, Milius, Målfinn, Nilia, Sto, Teline, Tinde, Velmine, Wendell

Du kjenner Minde fra:

Fotballspiller Kristine Minde

Guttevariant(er) av Minde:

Amund, Ogmund, Ommund, Omund, Åmund

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: