Har du en toåring eller treåring i hus, og aner ikke hva du skal kjøpe – eller ønske – i julegave? Vi gir deg julegavetipsene!

Mange barn i denne alderen har endelig skjønt at de kan ønske seg ting til jul. Og treåringens ønskeliste kan fort bli lang. Alt små venner i barnehagen snakker om, alt de ser på i leketøyskataloger eller på tv – akkurat det ønsker de seg mest i hele verden!

Da kan det være vanskelig å skille klinten fra hveten. Hva tror du egentlig barnet ditt kommer til å leke mest med? Og husk at det er lov til å være kritisk til alle plastduppedittene som går i stykker eller forsvinner så snart de kommer i hus. Kanskje består den perfekte ønskelisten av litt av hvert – fra klær, vinterutstyr , leker og annet barnet trenger. En matboks med riktig motiv kan jo fort bli like godt mottatt som den dyre kjelken.

Flere julegavetips her: til babyen, ettåringen og fire-femåringen

Ikke nødvendig med drøssevis av leker
Og så er det nå en gang sånn at barn i denne alderen fort kan miste litt av tålmodigheten når det er et vell av gaver som skal åpnes. Jeg kan fortelle om en egenopplevd historie hvor toåringen fikk åpne en av julegavene før middag. Det var den store traileren han hadde snakket om i ukesvis. Verken middag eller andre pakker var spennende den julekvelden…

Her er noe vi tror din toåring eller treåring vil sette pris på. Noen vil passe bedre for treåringen ettersom mindre barn gjerne putter små deler i munnen. Sjekk merkingen før du kjøper gaver. Ikke kjøp for vanskelige leker til barnet, men gjerne noe du vet barnet vil mestre med litt trening. Du kjenner barnet ditt best, og oppdager nok fort hvilke av tipsene du velger å ta med deg. Under er tipsene sortert fra A til Å.

Lykke til!

BADETØY, BADERING OG ARMRINGER: Liker barnet å gå i svømmehallen? Eller skal dere snart reise til sydlige strøk? En søt badedrakt eller badebukse, armringer, badering eller andre badeleker kan være gode julegaver.

BALL: En liten ball til å trille mellom dere mens dere synger, en fil å kaste til hverandre ute, eller til å sparke fotball med. Ball er og blir gøy. Finnes i mange størrelser og koster ikke så mye.

BANKEBRETT OG PUTTEBOKS: Nå som barnet er mer fingernem, er det mulig å klare oppgaven med å banke ned kilene i et bankebrett, eller sortere figurer på riktig plass i en putteboks. Det er både morsomt og bra for finmotorikken!

BARNESERVISE: Nå er kanskje plastkopper, tallerker og bestikk på vei til å bli pakket bort? Da kan skikkelig barneservise være en god idé til julegave? Det finnes utrolig mye fint å velge mellom!

BILER: Barn er ofte veldig opptatt av biler. De kan lage lange køer av biler, lage parkeringsplasser, la dem snakke sammen eller kjøre vilt over stuegulvet. Det finnes både små og store biler, biler med lyd, lys, biler som kan bygges, biler som kan oppbevare andre biler… Kort sagt – her finnes det mye å velge mellom!

BONDEGÅRD MED DYR: Noen ting går aldri av moten. Barn og dyr er en evig slager. Det er ikke uten grunn at mange av barns første «ord» er dyrelyder. Bondegård i tre og dyr i plast holder lenge, og kan med fordel gå i arv.

BORD OG STOLER: Helt egne møbler i barnestørrelse er for mange barn det absolutt gjeveste å få i gave. På dette bordet kan barnet holde teselskap, spise, tegne, perle eller hva som helst. Noen velger å ha bordet og stolene i stuen, andre plasserer dem på barnerommet. Har barnet lekekjøkken, er det kanskje naturlig å plassere bordet i nærheten?

BØKER: En bok i julegave kan inneholde utrolig mange koselige lesestunder sammen. Velg helst bøker tilpasset barnets alder.

BÅT: Båter er ofte populære. Kan båten bli med i baljen eller badekaret er det ofte ekstra gøy. Mange er også glad i båten Elias fra filmer og barne-tv.

DRA-/SKYVELEKE: Denne er nok morsomst for toåringene. Det finnes mange varianter som barnet enten trekker etter seg eller skyver foran seg.

DUKKE: Det kan være rørende å se hvor mye omsorg små barn kan ha for andre. Også lekene sine. Mange barn, særlig jenter, liker godt å leke med dukker. Men det er ingenting i veien for å kjøpe dukke til en gutt heller. Det finnes et utall å velge mellom – og utrolig mye tilbehør som kan settes på ønskelisten hvis dere vil.

DUKKEHUS ELLER BORG: Et dukkehus som kan fylles med møbler, dukker og annet tilbehør? Det finnes alt fra toppmoderne funkishus med innlagt strøm, til de mer nostalgiske trehusene. Du kan også noen steder finne en tro kopi av det dukkehuset du selv hadde da du var liten…

DUKKESENG: Dukker eller bamser må jo også ha et sted å sove! Og hva med en nesten tro kopi av barnets seng? Her finnes det varianter i alle prisklasser. Med tilbehør i tilsvarende prisklasser. Passer godt ved siden av barnets seng.

DUKKETILBEHØR: Dukken «må» jo ha klær, sko, bleier, smokk, flaske, stellebord, plaskebasseng… Finnes det til barn, finnes det også til dukke. Dukkeklær er ofte dyrere enn klær til babyer. Et tips kan være å kjøpe vanlige babyklær i størrelse prematur eller nyfødt.

DUKKEVOGN: Både dukker og kosebamser stortrives på trilletur. Tenk så stolt barnet ditt vil være der det triller vognen rundt i stuen eller bortover gaten. Har barnet søsken, eller skal snart få det, vil det kanskje være ekstra stas – å ha en egen vogn med egen baby oppi. Det finnes nesten like mange modeller å velge mellom som med vanlige vogner – kanskje en tro kopi av barnevognen passer bra?

DUPLO: Veldig mange barn elsker duplo. Kanskje har barnet allerede noen klosser hjemme? Det finnes et utall av varianter å velge mellom. Men mange synes det er moro å få et lite univers i form av en brannstasjon, dyrepark, et hus eller en bil. Du kjenner barnet ditt best og vet hva som vil fenge.

EVENTYRSETT: Barn elsker eventyr. Så hva med en sett fra barnets favoritteventyr, for eksempel Rødhette og ulven. Kanskje vil dere bytte på å være ulven?

FAVORITTFIGUREN: Har barnet ditt en helt, er ønskene ofte enkle. Hva som helst er fint bare det er Pippi, Kaptein Sabeltann eller Paw Patrol involvert på en eller annen måte. Figurer, sengtøy, håndklær, puslespill eller klær – alt er stas med favorittfiguren på.

FISCHER PRICE LEKER: Little People serien er populær! Her er det et stort utvalg å velge mellom. Og lekene holder seg godt. Velg noe du tror vil fenge.

GYNGEHEST: I dag finnes det ikke bare hester, men sauer, griser, bjørner eller hva du måtte ønske, som gyngedyr. Mange synes likevel det er mest sjarmerende med den tradisjonelle gyngehesten. Den fås i mange farger med eller uten lyd og bevegelser.

HOPPEBALL ELLER HOPPEDYR: Den tradisjonelle hoppeballen fås fremdeles i mange varianter, men har fått konkurranse av søte små hoppedyr i alle farger og varianter.

HØYDEMÅLER TIL VEGGEN: Se så stor jeg er! Mange barn er opptatt av å vokse, og synes det er stort å kunne merke av at de er høyere enn sist måling. Det finnes varianter i papir, tre – eller som denne som klistres rett på veggen. Husk å notere navn og dato ved hver måling.

HÅNDKLE, BADELEKER OG BADESKUM: Begynner babyhåndklærne å bli for små eller slitte? Mange barn synes det er stor stas å få «voksenhåndkle» i stor størrelse. Morsomt trykk er absolutt en fordel. Her er det mange å velge mellom. Ellers er badeskum – gjerne inni en morsom beholder – for eksempel favorittfiguren – ofte gøy. Barn som bader i balje eller badekar synes nok det er stas med noen nye badeleker også.

JUNIORSENG OG/ELLER MADRASS: På tide å bytte ut sprinkelsengen? En fin juniorseng kan være en flott julegave til barnet. Det er stas å føle seg stor!

KASSAAPPARAT, LEKEPENGER OG HANDLEVOGN: Å leke butikk er gøy for både små og større barn. Men en butikk er ikke komplett uten kassaapparat og lekepenger. Tar du skrittet helt ut, kan en handlevogn også være på sin plass. Det finnes både leker vi kjenner igjen fra egen barndom, og mer moderne varianter med mikrofon på kassaapparatet og penger som små mynter og lapper. Velg ett som er tilpasset barnets alder.

KJELKE/AKEBRETT: Barn og vinter er for mange synonymt med aketurer. Her finnes det et utall å velge mellom – fra de tradisjonelle kjelkene, til akebrett i spreke farger, eller med barnets favorittmotiv på.

KLOSSER: Ikke undervurder hvor gøy det kan være å lage flotte byggverk av tradisjonelle treklosser! Her står barnet fritt, og i motsetning til mange andre klosser (for eksempel duplo som henger fast), står ikke byggverket støtt med mindre barnet klarer å få klossens tyngde på helt riktig plass. En leke som gjerne blir morsommere og morsommere jo flinkere barnet blir!

KLÆR: Ungene vokser utrolig fort, og det er behov for påfyll i klesskapet nesten hele tiden. Det er ingenting i veien for å ønske klær til jul. Det er lurt å oppgi type plagg og størrelse om du skal ønske av andre.

KOFFERT: En liten lekekoffert kan bli den store hit’en på julaften. Her finnes det mange ulike design. Doktorkoffert med stetoskop og annet vil nok også bli godt tatt imot. En egen trillekoffert eller hard koffert med barnemotiv er også gode julegaveforslag – særlig hvis dere skal ut og reise.

KOSEDYR: Myke pakker kan være favoritten på julaften. Særlig om det gjemmer seg en liten lodden venn inni papiret. Men forsikre deg om at barnet kommer til å leke med kosedyret. På mange barnerom blir kosedyr sittende til pynt. Og da er det kanskje like greit med noe annet?

LEKEKASSE: Det blir fort mye leker. Og mye rot. Hva med å ønske en lekekasse til barnet til jul? Ekstra stas er det hvis kassen også kan fungere som en benk. Og du kan få malt på motiv eller navn – hvis du ikke heller da vil finne fram kunstneren i deg selv og male et unikt motiv?

LEKEKJØKKEN: Små barn vil gjerne være «akkurat som pappa» eller mamma. Og lekekjøkken kommer nok høyt på mange småbarns ønskelister. Her åpenbarer det seg jo også et vell av relaterte ønsker – mat, panner og gryter, forkle, kassaapparat og så videre.

LEKEMAT: Med eller uten et flott lekekjøkken (eller -komfyr) liker mange barn å leke med lekemat. Det finnes mat både i papp, plast, tre og tøy – og i alle prisklasser. Sjansene er gode for at slike gaver blir godt mottatt!

LEKETELT: Telt trenger absolutt ikke å bare være en uteleke. Det kan være vel så koselig å krype inn i et lite hus eller en tipi innendørs. Fyll gjerne med puter og lag en «hemmelig» liten verden. Noen typer telt tåler ikke utebruk (vann) – kjøp eller ønsk etter bruk og interesser.

LØPESYKKEL ELLER TREHJULSYKKEL: Mange mener at det er vel så lurt å starte sykkelkarrieren på en sykkel uten trøer eller støttehjul. Det viktigste elementet på en sykkel er nemlig balansen. En løpesykkel trener nemlig dette. Og det krever ikke større ferdigheter enn at barnet kan sparke seg framover. Ellers går det jo an å gå for en tradisjonell (eller moderne utgave av) trehjulsykkel.

MATBOKS, DRIKKEFLASKE OG/ELLER TERMOS: De fleste barnehagebarn trenger matboks og/eller drikkeflaske. Og det er praktisk å ha flere. Det finnes mange ulike varianter fra plastbokser til kofferter i metall, drikkeflasker med tut og termoser med egen kopp. Velg gjerne et motiv barnet liker. Gjett om det blir stas å komme tilbake til barnehagen etter juleferien!

MEDLEMSKAP I BOKKLUBB: Hva med å gi en gave som varer hele året? Melder du barnet inn i en bokklubb, får barnet en pakke i posten hver måned. Gjett om det kommer til å bli en hyggelig overraskelse. Med mange koselige lesestunder i vente!

NETTBRETT: Rapper barnet ditt nettbrettet eller mobilen din for å spille på? Da er det kanskje på tide at barnet får sitt eget nettbrett? Det finnes egne nettbrett som er beregnet på barn, og det finnes omslag som passer til ditt nettbrett for å gjøre det mer barnevennlig.

PARAPLY, REGNTØY ELLER STØVLER: Regnklær er ikke ensbetydende med høst eller vår om man bor på vestlandet hvor sjansene for regnfull jul er større enn hvit jul. Men slike ting kan godt falle i smak selv om de ikke kan brukes helt med én gang også. Og regntøy har en skummel tendens til å krympe i løpet av ferier…

PERLER OG PERLEBRETT: Store perler er fint for finmotorikken, og mange små barn kan sitte og perle i lange stunder. Anbefalt aldersgrense er 3 år, så denne gaven passer ikke til de minste. Du vet jo om barnet ditt er av typen som gjerne putter ting i munnen.

PLAY-DOH ELLER LIGNENDE: Modelleire er ofte populært blant barn i de fleste aldre. Det finnes morsomme figurer som kan fylles med leire, og vips så har dere en liten figur, som for eksempel den det er bilde av her hvor dere kan lage bilfigurer. Det finnes masse ekstrautstyr som gjør at modelleirelek kan fenge i lange stunder av gangen.

PLAYMOBIL-LEKER: En annen klassiker er playmobil. Solide plastleker som varer. Det finnes en egen serie for de minste, som heter Playmobil123. Denne kan være et godt alternativ for toåringen. Treåringer begynner kanskje å bli klare for vanlig playmo? Vær obs på at lekene ofte må bygges. Kanskje er det greit å styre unna de med mest smådeler i begynnelsen?

POTTE OG BADEROMSSKAMMEL: Skal dere snart i gang med pottetrening? En morsom potte kan være en fin og praktisk gave. Det gjør ingenting om barnet prøvesitter den en stund før bleieslutt heller. En baderomsskammel sånn at barnet rekker opp til vasken kan også være greit å ha.

PROMPEPUTE: Det enkle er ofte det beste! Og denne vil garantert være populær lenge etter at julaften er overstått. Se publikumet litt an før du legger denne under juletreet. Mange barn har frydet seg over prompeputesekvensen på Barnas supershow på barne-tv, og vet godt hvordan den skal brukes. Men vær forberedt på mye prompehumor utover kvelden.

PUSLESPILL: De minste vil nok synes knottepuslespill er morsomst, men allerede fra toårsalderen liker mange barn å legge puslespill med brikker. I begynnelsen kan to-tre brikker være nok. Her gjelder det å se an barnet. Velg et motiv som fenger.

SANGKORT ELLER SANGBOK: Elsker barnet ditt å synge? Eller å høre deg synge? Da kan en sangbok eller sangkort være en fin julegave. Hvis det er du som skal synge, er det greit at du kjenner til en del av sangene på forhånd. Sangkortene inneholder mange kjente og kjære barnesanger. Og det er barnet som får velge kort – og dermed også sang – som skal synges. For eksempel ved leggetid.

SEKK: Det er stas med en egen sekk til turbruk eller til å bruke i barnehagen. En sekk lik mor eller fars, eller en med koselig motiv på. Pass på at sekken er begrenet på små barn.

SENGETØY: Det er lov til å ønske noe barnet trenger. Og det kan fort bli godt mottatt så lenge motivet er valgt med omhu. Kjedelig ensfarget sengtøy er kanskje ikke et julegavetips, men et med Hello Kitty, Biler, Kaptein Sabeltann eller annet er gjerne det?

SITTEBIL ELLER GÅBIL: «Brom brom» sier småen mens han skyver seg framover på gulvet. Han kjører gravemaskin og er på oppdrag. En lekker sittebil er nesten et møbel, og samtidig en kilde til timevis med lek.

SJØRØVERSKUTE: Det er mange små pirater der ute. Og mange har Kaptein Sabeltann som sin store helt. Da kan det kanskje være på sin plass med en helt egen sjørøverskute? Slike finnes både i tre og plast, med figurer og i hele serier. Hva med Pippis «Hoppetossa» eller selveste «Den sorte dame»?

SKI: Noen mener jo yngre barnet er når det begynner å gå på ski, jo bedre. Da gjelder det å finne den typen ski man tror passer best. Denne gaven er nok mest praktisk om dere bor på et snørikt sted, og/eller familien liker godt å gå på skiturer eller stå slalom.

SKLIE ELLER TRAMPOLINE: Både rutsjebane og trampoline er morsomme for barn. Og de kan brukes både ute og inne – men størrelsen kan jo sette sine begrensninger. Barn får ofte mange julegaver, så at gaven må vente litt med å tas i bruk er ikke nødvendigvis noe problem. Så har barnet noe å se fram til…

SPILL: Nå er kanskje barnet ditt klart til å få sitt første spill? Bildelotto og memo er ofte de enkleste å begynne med. Det finnes et stort utvalg å velge mellom, men begynn med et som er forholdsvis enkelt.

TAVLE: Hva med en tavle som barnet kan tegne på? Kritt er populært året rundt, og kan også brukes ute. Med en tavle blir det endelig lov til å tegne på veggen! Det er ingenting i veien for at dere kan øve på å skrive bokstaver. Å kjenne igjen sitt eget navn er en milepæl.

TEGNESAKER/MALESAKER: I denne alderen vekkes mange barns kunstneriske evner, og de elsker å utfolde seg med ark og tegnesaker. De minste synes gjerne det er enklest med fargestifter, mens eldre barn kan øve seg på blyantgrepet. Klistremerker, aktivitetsbøker og maleskrin er også populære smågaver.

TELEFON OG/ELLER NØKLER: Barn elsker telefoner. Og kanskje har barnet en babyleketelefon. Kanskje på tide å oppgradere til en leketelefon for litt større barn? Det er mange typer design å velge mellom – den mest populære ligner kanskje på mamma eller pappas smarttelefon?

TEPPE MED BILVEI PÅ: Har du en liten med dilla på biler? Da kan denne gaven falle i smak. At det faktisk er et gulvteppe som kommer godt med på barnerommet, er ikke så viktig for barnet. Dette er jo til lekene!

TOGBANE: Det er ikke uten grunn at togbanen har vært populær for barn gjennom flere generasjoner. Dessuten holder den seg godt – og kan fint gå i arv. Det finnes mange merker å velge mellom, og noen har også bilvei, tunneler og annet gøy tilbehør.

TRILLE: Har barnet vokst ut av sportsvognen, men er ikke helt ferdig med tiden i vogn? Da kan en trille være grei å ha. Særlig på lengre turer eller ferier. Trillen koster litt, så det kan være greit å ønske seg den til jul, eller penger til den.

TRILLEBÅR: Tenk å kunne kjøre bort lass på lass med snø i romjulen. Eller frakte kosedyr til eller fra senga. Mange barn elsker trillebår. Og du vil bli overrasket over hvor mye den kan brukes til!

TØFLER: To-treåringer er ofte veldig aktive. Da er det greit med gode tøfler som sikrer at barnet ikke sklir. Dessuten er det godt å holde de små føttene varme. Det finnes mange typer tøfler – mange med lekkert design.

ULLKLÆR: Ull er gull – spesielt for barnehagebarn. Nå finnes det mye fine ullklær å få tak i. Hva med å ønske den nydelige ulljakken du ikke har sett deg råd til i julegave? Varme unger er glade unger!

UTELEKER: Sandkasselek er ikke bare forbeholdt sommermånedene – i hvert fall ikke over hele landet. Noen steder blir det sjelden minusgrader, og sandkassen egner seg derfor til lek året rundt. Men bøtte og spade er ikke bare til for bruk i sand. Det kan være vel så gøy å grave snø eller is oppi bøtten – og se den smelte!

UTKLEDNINGSKLÆR: Barn i to-treårsalderen er kommet i «liksom» alderen. Og utkledningsklær og kostymer er ofte veldig populære. Prinsessekjoler, dyrekostymer og piratkostymer er ofte hit’er blant barn, men her er det bare å velge og vrake!

VEGGDEKOR ELLER VEGGKLISTREMERKER: Har barnet vokst ut av babyrommet, og er klar for et småbarnsrom? Da kan veggklistremerker være en god løsning. På denne måten slipper du å styre med tapetlim og lange tapetremser for en tapet du vet bare varer i noen år før den er for barnslig. Mange veggklistremerker er enkle å sette opp, og veldig dekorative.

VINTERTILBEHØR: Trenger barnet ny vinterdress, votter, hals eller votter? Da kan det bli fine julegaver. Mange synes dessuten at vintertilbehør er fine ekstragaver ved siden av «hovedpresangen» hvis de har litt å gå på prismessig.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?