BabyNoah og Nora er tvillinger, men har ikke samme far

Noah og Nora er tvillinger, men har ikke samme far

Foto: privat
Av Maren Eriksen 9784 Sist oppdatert 23.11.12

Toeggede tvillinger blir til når ett egg i hver av egglederne blir befruktet. Det som gjør Noah og Nora så unike, er at eggene ble befruktet av ulike menn. Dermed er de altså tvillinger, men også halvsøsken.

Jannicke og Fredrik var forlovet og ønsket seg barn sammen. De mistet et barn i uke 16, og ønsket seg veldig å bli gravid på nytt. Men en skjebnesvanger kveld besøkte Jannicke kameraten Joakim. Hun hadde ingen planer om å havne til sengs med ham, men det skjedde. Hun hadde det fryktelig tøft i etterkant, og ønsket å glemme Joakim og det som hadde skjedd. Dagen etter dro hun hjem til forloveden og gråt. Han skjønte at noe var galt, men Jannicke klarte ikke å fortelle. På kvelden var hun sammen med Fredrik.

Av hensyn til «Noah» og «Nora» har vi byttet ut navnene på alle i artikkelen.

Det gikk knapt et par uker før de første symptomene meldte seg. Det sprengte på i brystene, og menstruasjonen uteble.

– Men hvem var faren? Jeg bekymret meg veldig for at det kunne være Joakim, og fortalte ham det først. Han kunne ikke tro at det var hans. Vi hadde jo bare gjort det én gang, forteller Jannicke.

Les også: Hvem kan være far til barnet i magen?

Hun fortalte også nyheten til forloveden sin.

– Fredrik var glad, men skjønte nok at noe var galt siden jeg oppførte meg så rart og var så betenkt. Det var en tøff tid, sier hun.

Abort var aldri et alternativ for Jannicke. Det går imot hennes tro. Dessuten ønsket hun seg jo barn!

Et tungt svangerskap
En ultralydundersøkelse viste tvillinger. Jannicke prøvde febrilsk å finne ut hvem som var far til barna i magen. Hun testet terminkalkulator etter terminkalkulator uten å bli noe klokere.

– Jeg leste alt jeg kom over om tvillinger, og fant ut at det i svært sjeldne tilfeller kunne være to fedre, sier Jannicke.

Les også: Oj – det er to!

Hun var mye plaget av blødninger i svangerskapet, og fra uke 12 måtte hun ligge i ro for å ikke miste barna. Det ble mye inn og ut av sykehuset. I uke 21 holdt det på å gå skikkelig ille.

– Da var jeg nesten i fødsel. Jeg ba legene og jordmødrene om å redde ungene. Jeg ville så gjerne ha dem. Selv om Fredrik og Joakim ikke var sikre, så visste jeg at jeg ønsket dem, forteller hun.

På sykehuset fikk hun riedempende middel, og fødselen stoppet opp.

Brudd halvveis i svangerskapet
Om det var den tøffe uken i forveien som hadde utløst riene vet hun ikke. Jannicke hadde hatt samtaler med en spesialjordmor.


– Jeg måtte ha én person som jeg kunne fortelle alt til, og som jeg kunne snakke med, sier Jannicke.


Jordmoren rådet henne til å fortelle Fredrik om Joakim. Jannicke ringte til Fredrik og fortalte at det ikke var sikkert at tvillingene var hans. Han ble sint. Og det ble slutt mellom dem.


Men da fødselen startet knappe to måneder senere, var han likevel med. Noah og Nora ble født i uke 28+6 og var premature og små. Nora veide cirka 1300 gram, og Noah litt over 1500 gram.


– Jeg så med én gang hvor ulike de så ut. Nora så litt utenlandsk ut og lignet på Joakim. Noah var helt lys, forteller Jannicke.


Les også: Han tok farskapstest bak ryggen min


Biologisk mulig at tvillinger kan ta ulike fedre

Det finnes ikke tall over hvor vanlig det er at tvillinger har to fedre - hverken nasjonalt eller internasjonalt. Men at det kan skje, er det ingen tvil om.


– Ja, det er biologisk helt greit å få til at de to eggene kvinnen slipper blir befruktet av to forskjellige menn, sier Thomas S. Nilsen, seniorrådgiver ved Nasjonalt tvillingregister.


De sju tilfellene Jannicke viser til, forteller Nilsen at er rapporterte tilfeller per 1997. Han mener emnet både er underrapportert og lite undersøkt.


– Det finnes kun ett estimat på forekomst, som er at 1 av 400 sett toeggede tvillinger hos hvite gifte kvinner i USA, har to fedre, forteller Nilsen.


Han tror tallene varierer mellom kultur, tid og gruppe, og at også graden av seksuell frivolitet varierer.


– Men det er rimelig å anta at dette er vanligere enn man kanskje skulle tro, avslutter han.

DNA-test for å få endelig svar
Hun spurte på sykehuset om det var mulig at de hadde ulike fedre, men det trodde legene ikke. Jannicke klarte ikke å slå seg til ro med dette. Snart ble det tatt DNA-tester av både henne, ungene, Fredrik og Joakim.


– Begge ønsket å vite om det var de som var far, sier hun.


Så vidt Jannicke kjenner til, er det bare sju registrerte tilfeller i verden hvor tvillinger har ulike fedre.


Det tok tre måneder å få svar på prøvene. Imens var det flere ganger kritisk for tvillingene, spesielt for Noah. Da han var en måned gammel måtte han gjenopplives. Det ble ni uker i kuvøse før de endelig var store og friske nok til å komme ut. Etter en stund fikk de reise hjem.


Så en dag kom brevet i posten. Resultatet av DNA-testene.


– Jeg var forberedt på svaret, men fikk sjokk likevel. Joakim var 99,99 prosent sikkert far til Nora, mens Fredrik var Noahs far, sier Jannicke.


Hun innrømmer at alt hadde vært mye enklere om Fredrik hadde vært far til begge.


Les også: Å være alenemor


Tvillingene vet hvem som er deres far
Jannicke har hele tiden vært klar på at barna skal få vite hvem som er faren deres. Og at fedrene skulle få lov til å ha samvær med barna sine. Det er det lite av nå som barna er blitt 4 ½ år, men det har sine forklaringer.


– De kaller begge for pappa, men de vet hvem av dem som er deres. Det blir liksom pappa Joakim og pappa Fredrik, forteller Jannicke.


Etter hvert kommer nok tvillingene til å ønske å vite mer om sin fortid. Og da sier Janncike at de skal få svar.


– Det viktigste jeg forteller dem er at jeg ønsket dem. Det har vært tøft, men det går jo ikke an å angre på det som skjedde når resultatet ble to så fine unger. De er en gave, sier Jannicke.


Like etter at tvillingene ble født, prøvde hun og Fredrik å finne sammen igjen. Men det gikk ikke. I årene etter har det vært noen kortere kjæresteforhold. Men Jannicke synes det er vanskelig å stole på menn.


– Dessuten går det rykter om meg som løs på tråden. De stemmer jo ikke, og jeg er redd for at menn som er interessert i meg er det på feil grunnlag, sier hun.


Men håper at hun i fremtiden kan finne kjærligheten på ny.


Mange stusser, men ingen tør å spørre
Når Jannicke og tvillingene for eksempel er på butikken, er det mange som spør om de er søsken.


– De blir litt rare når jeg sier at de er tvillinger. Men da legger jeg raskt til at toeggede tvillinger ikke er likere hverandre enn søsken ellers, sier Jannicke.


Ingen har spurt om tvillingene har forskjellig far.


Noah og Nora er veldig forskjellige – også av personlighet. Nora er voksen for alderen, sprudlende og utadvendt. Noah har mye roligere temperament og er mer innsluttet. Han virker også barnsligere enn tvillingsøsteren.


Barnehagen hvor barna går, er informert om at tvillingene har ulike fedre. Det ble det ikke gjort noe stort nummer ut av. Etter hvert vil tvillingene selv fortelle venner om sin spesielle familiekonstellasjon.


– Jeg er bekymret for om de vil bli ertet for dette, men det finnes jo så mange forskjellige typer familier nå. Selv om vår er veldig sjelden, sier hun.


Skulle det bli helt krise med erting eller mobbing, kan det hende Jannicke tar med seg tvillingene og flytter. For å gi familien en ny start.


Les også: - Jeg er glad og redd på samme tid


– Det vonde ble vendt til det gode
Det er én ting Jannicke er helt klar på. Og det er at Noah og Nora skal vite at de var ønsket, og at de er elsket.


– Selv om de ble til på en uheldig måte, og det har vært mye vondt både før og etter at de ble født, er de absolutt verdt det. Og det er en god trøst, avslutter hun.


Les også:


Ble far, bestefar og oldefar på tre måneder


Maja tok imot sitt eget oldebarn


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: