JulSlik tar du det beste julekortbildet

Slik tar du det beste julekortbildet

Gå tett på når du skal fotografere barnet, råder fotograf. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 10680
Hvordan ta det ultimate julekortbildet? Og hva bør man tenke på når julekortet skal lages? Her er fotografens 12 beste tips til julekortet!

– Det viktigste med julekortet er at det er personlig. At de som sender det kjenner seg igjen i det, sier Norheim.

Hun synes julekort fortsatt skal sendes i posten, og at man gjerne kan legge litt arbeid i å lage et fint julekort.

– Man kan gjerne sende en hilsen på e-post eller legge ut julebilde av barna i sosiale medier. Men det er noe eget med et kort i posten. Det viser til mottakerne at de er husket på. Det betyr noe, sier Norheim.

Men mange synes det er vanskelig å lage et fint julekort. Norheim deler sine beste tips:

1. Ha tålmodighet
Lettere sagt enn gjort, kanskje. Men sett av god tid til julekortfotograferingen. Stresser du, smitter det over på barna, og da blir ofte ikke bildene like gode.

– Ha tid til å vente på det rette øyeblikket. Alle må føle seg trygge. Når jeg tar bilder av barn, snakker jeg mye for å ufarliggjøre situasjonen. Prøv å ha fokus på samværet. Da kommer ofte blinkskuddene av seg selv, sier Norheim.

2. Gå tett innpå
Zoom er en fin ting, men sitter du på sofaen og tar bilder av barnet på gulvet, skaper du avstand mellom dere.

– Kom deg ned på gulvet – i barnets høyde. En armlengdes avstand er mer enn nok. Kommer du nærmere, blir det også mer lek ut av fotograferingen. Prøv å få blikk-kontakt i bildet, råder Norheim.

3. Velg en rolig bakgrunn
Selv det beste blinkskuddet kan ødelegges av en rotete bakgrunn. Se gjennom linsen – er det noe i bakgrunnen som forstyrrer? Noe som kan ryddes bort? Kan dere ta bildet et annet sted?

– En rolig bakgrunn framhever barnet, sier Norheim.

4. Prøv deg fram med ulike kamerainnstillinger
Enten du tar bilde med mobiltelefon eller annet kamera, er det fint å prøve seg fram med ulike kamerainnstillinger.

– Gjør gjerne bakgrunnen uklar, råder Norheim.

5. Gå for naturlig framfor oppstilt
Baby i nissedrakt på saueskinn er søtt. Det er også en liten nyfødt i en kurv. Men Norheim er skeptisk til oppstilte julekortbilder.

– Slike bilder kan være flotte å henge på veggen. Men julekort kan godt være mer personlige og naturlige. Kanskje kan bildet tas ute i skogen, eller hjemme i stuen heller, tipser Norheim.

Hun synes heller ikke at fotografbilder hører hjemme på julekortet – selv om du synes bildene ble veldig flotte.

– Folk må gjøre som de selv vil, men julekortbildet trenger ikke å være så proft. Man blir fort lei av slike bilder. Det er morsommere med øyeblikksbilder man tar selv, synes hun.

6. Bruk riktig lys
Man trenger ikke å ha en hvit vegg og lyskastere, slik fotografer har, for å ta et godt julekortbilde. Faktisk mener Norheim at det som regel blir best uten.

– Lys kan brukes på mange måter. Utendørs kan det være vanskelig å ta bilde av barn i direkte sollys, fordi de ikke klarer å holde øynene åpne. Et tips er å ha lyset i håret. Men det kan også være fint i skyggen på fine høstdager. Dagslys er bra, for det er et mykere lys, sier Norheim.

Men skal du ta bildet innendørs, kan du godt gjøre det hjemme. Du trenger ikke engang en hvit vegg.

– Det som kan bli et kult bilde, er å skru av lyset og la babyen sitte med en floke juletrelys rundt seg, tipser Norheim.

7. Vær kreativ
Hvilket julekort som du selv har mottatt husker du best? Sannsynligvis ett som var personlig og annerledes. Norheim mener man godt kan tørre å leke seg litt når julekortet skal lages.

– Det er litt trendy å gjøre det utradisjonelt. Det er bra når der fungerer, men når det ikke gjør det, kan det bli klamt, innrømmer Norheim.

Det viktigste er å være seg selv – også på bildene. Dermed må du velge bilder du og familien er komfortable med. Noen kan sende ut bilder av et komplett kaos – hvor både avsendere og mottakere ler og smiler. Men det passer ikke for alle.

– Velg uansett noe litt mer personlig enn bilde av barnet på julenissens fang, råder Norheim.

8. Det er lov til å bruke flere bilder!
De siste årene har det blitt vanligere å sende ut julekort med flere enn ett bilde. Det gir også mulighet til å vise mer.

– Det ligner litt mer på slike julebrev mange sendte før – en slags oppsummering av året. Da kan man også inkludere sommerbilder og nærbilder, sier Norheim.

Hun er skeptisk til å la et sommerbilde være det eneste bildet på julekortet, fordi det blir feil årstidsmessig. Hun understreker likevel at det ikke er noen fasit når det kommer til julekort.

9. Du har lov til å være med på bildet!
Norheim tar ofte bilder av barn, men har ikke egne. Hun har lagt merke til at venner ofte begynner å sende julekort når de blir foreldre. Men ofte er det foreldrene, og ikke barnet, mange av mottakerne kjenner. Hun synes foreldrene også godt kan være med på kortet.

– Noen sender jo bilde av seg selv eller hunden hvis de ikke har barn. Og selv om du har barn, kan du godt være med på bildet – hvis du tør. Det er veldig kjekt å se bilder av de man kjenner, sier fotograf Anne Lise Norheim.

Og har du ikke barn, men er gravid, kan du gjerne sende julekort likevel.

– Et gravid-julekort kan jo være en kul måte å fortelle om graviditeten på, tipser Norheim.

10. Spill på følelser
Det er få høytider som er så nært knyttet opp til følelsene våre som julen er. Ha derfor i bakhodet hvilke følelser du ønsker å vekke i mottakeren.

– Er det glede, beundring over hvor søt babyen er, eller vil du vekke latter? Klarer du å vekke følelser hos mottakeren, er det bra, mener Norheim.

11. Det er lov til å bruke humor
Det kan hende du må ta hundre bilder før du endelig får tak i blinkskuddet. Men er det bare dét som får bli med på julekortet? Hva med å ta med noen av de mindre perfekte bildene også? Det er jo ofte der virkeligheten og humoren er.

– De fleste kan le gjenkjennende av slike bilder. Det kan være fantastisk morsomt med slike bilder på julekortet. Men her må folk selv kjenne etter hva de synes er greit, sier Norheim.

12. Det er lov til å bruke maler
Å lage julekortet helt fra bunnen av kan være fint, men også krevende.

– Jeg liker godt personlige kort, men det er helt ok å bruke maler. Det var verre før. Nå er det mange skikkelig flotte kort man kan lage på den måten, sier Norheim.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: