JulJulegavetips til fire-femåringen

Julegavetips til fire-femåringen

Fireåringer og femåringer forstår mer av julen og synes ofte det er stor stas med gavene. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 35495
Hva gir du til barnet som har alt? Det kan være en utfordring når fireåringen eller femåringen din knapt har plass til alle lekene sine i skuffer og skap. Men noe må de jo få til jul! Her er tips til hva.

Barn i denne alderen ønsker seg ofte det de har sett reklame for. Så har du en barnekanal med reklame, kan du ha hørt om juleønsker i uker og måneder allerede. Kanskje har barnet krysset av ved bildene i julekatalogene fra lekebutikkene også? Men det kan være vanskelig å vite hva barnet virkelig ønsker seg, og hva det bare har lyst på her og nå.

Et godt tips er å gå for kvalitet. Selv små plastfigurer finnes i ulike kvaliteter. Noen går fort i stykker, andre varer. Det er heller ikke alltid at prisen er det beste å gå etter når det kommer til kvalitet. Dårlige leker kan også være dyre.

Les også julegavetips til babyen, ettåringen og to-treåringen

Og husk – det må ikke være leker. Barnet kan fint få ting det trenger i julegave. Det kan til og med være mer populært enn all verdens leker.

Nå som barna nærmer seg skolealder – og kanskje allerede stortrives på førskolegruppen i barnehagen – kan gaver med læringspotensiale virkelig fenge. Mange setter også stor pris på å gi (og få) opplevelser i julegave – for eksempel årskort til et sted de liker seg.

Lykke til!

1. Årskort, for eksempel til Dyreparken
Gi en gave som varer hele året! Bor dere like i nærheten av en fornøyelsespark, badeland eller dyrepark, eller har hytte like ved et slikt sted, kan et årskort være en veldig fin julegave. Da har dessuten barnet mye å glede seg til!

2. Kinobilletter
Opplevelser kan fint passe inn under juletreet. Hva med å legge kinobilletter sammen med kinogodteri i en av gavene? Eller gavekort (hjemmelaget eller kjøpt) på popcorn og brus til filmen?

3. Teaterbilletter
Ta en titt på programmet på teateret der du bor. Kanskje går det noe gøy for barn i romjulen eller på nyåret?

4. Ski
Mange barn får sine første ski i denne alderen. Det er mange varianter å velge mellom - så her må dere sjekke litt hva som passer dere (og lommeboken) best. Har barnet søsken, kan det være lurt å gå for et nøytralt design - da kan skiene gå i arv. Ofte blir ikke slikt utstyr slitt før barnet vokser fra det.

5. Skøyter
Hva med å skøyte på et vann eller i en hall i romjulen? Skøyter er en fin gave til førskolebarn. I praksis gir du barnet ditt øvelse i kroppsbeherskelse - og tid på isen sammen med deg og andre venner. Det finnes mange varianter, og noen skøyter kan også justeres opp og ned flere størrelser - slik at skøytene varer lenger.

6. Akebrett/kjelke
Her finnes det modeller i alle farger og prisklasser - så se an behovet og lommeboken. Ratt og bremser kan være en fordel - da har barnet bedre styringsmuligheter.

7. Klær
I denne alderen blir barn mer opptatt av hva de har på seg. Dermed kan myke pakker under treet være vel så gjeve som de harde. Kanskje er kjoler tingen, kanskje er det hettegenseren med Spiderman på som treffer blink. Uansett - det er lov å ønske klær til jul.

8. Ullklær
Ull er gull - særlig for barnehagebarn som er mye ute.

9. Boblejakke/kåpe
En nydelig kåpe eller en skikkelig boblejakke koster gjerne litt, og kan være grei å ønske i gave. Dessuten kommer den jo godt med - kanskje allerede på vei hjem fra julebesøket?

10. Vintertilbehør
En god lue, varme votter eller en lunende hals kommer alle godt med i vinter. Mange synes det er fint å kunne gi barnet noe det trenger til jul - kanskje ved siden av en liten leke. Da kan slikt tilbehør være fine ønsker.

11. Nettbrett
Stikker småen av med iPad-en din? Kanskje på tide at barnet får sitt eget nettbrett? Om du ønsker å gå for et barnenettbrett, en iPad mini eller noe annet blir opp til deg. Prisen er ofte høy, så kanskje flere kan gå sammen om gaven?

12. Nintendo DS eller lignende
Skal barnet få en spillkonsoll til jul? Dette er gjerne alderen hvor ulike elektroniske spill begynner å fange interessen. Mange foreldre går for Nintendo DS eller tilsvarende. Alternativt finnes jo PlayStation, XBox eller et nettbrett til både spill og annet.

13. Lego
På tide å oppgradere fra Duplo til Lego? Lego har slike esker med klosser begrenet til barn over fire år. De eldre kan kanskje få noe å strekke seg litt etter i Lego City eller Lego Friends. Mye av dette har aldersgrense seks år, men med litt hjelp fra dere voksne klarer de det nok - om interessen er tilstede.

14. Playmobil
Plastlekene som varer i generasjoner. Playmobil har mye morsomme leker - alt fra hestestall til dinosaur, fra sjørøverskip til dukkehus. Men se gjerne på anbefalt aldersgrense - de for litt eldre barn inneholder ofte mange bittesmå deler, og kan være for avansert.

15. Utkledningsklær
Hva er vel morsommere enn å kunne være selveste superhelten i egen figur? Eller å pynte seg som en prinsesse, være en søt liten bjørn eller en ildsprutende drage? Utkledningsklær kan gi mange gode lekestunder for barnet.

16. Koffert
Skal dere ut og reise snart? Da er det kanskje på tide at barnet får sin egen koffert? Det finnes egne barnekofferter med barnevennlig design og størrelse. Noen kan også fungere som sitteplass for barnet i lange køer.

17. Puslespill
Forskning viser at særlig gutter som pusler blir flinkere på skolen. Nå vil gjerne barnet kunne klare å pusle et puslespill med mange biter. I begynnelsen kan du være med og hjelpe litt med kanten, og la barnet pusle resten selv. Velg et puslespill med et tydelig bilde - å plassere nesten like brikker riktig kan være for vanskelig.

18. Matboks/drikkeflaske
De fleste barnehagebarn trenger matboks og/eller drikkeflaske. Og den kan godt se fin ut. Her finnes det et stort utvalg i både plast og metall, og i mange ulike størrelser. Velg et design du tror barnet vil like. Å komme tilbake til barnehagen etter ferien med en ny matboks kan være overraskende stort!

19. Spill
Å spille spill er blant de tingene du kan gjøre sammen med barnet ditt som best forbereder det til skolestart. Barnet lærer mye ved å spille - både å vente på tur, takle nederlag, følge regler og å samhandle sosialt. Typen spill velger du etter barnets interesser. "Se hva jeg kan!" er et kunnskapsspill, men du kan også velge Bingo, Yatzy, Stigespill eller noe annet du tror barnet vil like.

20. Bøker
Man kan aldri få nok bøker! Besøk Gobokens nettbutikk, så får du boktips tilpasset barnets alder. Gode lesestunder med en spennende bok kan man ikke sette en pris på. Nå begynner også mange barn å bli mer interesserte i bokstaver - så hvorfor ikke en bok om dem?

21. Medlemskap i bokklubb
Hva med å gi barnet en gave - hver måned hele året? Medlemskap i en bokklubb vil gjøre det ekstra spennende å hente posten. Hva med én bok for hver bokstav i MinABC? Eller å dra på oppdagelsesferd med Klara, Rosa, Ville og Bambus i Mine første fakta? Barnet ditt vil elske disse bøkene!

22. Sykkel
Nå har kanskje barnet ditt lært seg å sykle, men vokser fra den første sykkelen sin? På tide med en 4-6-årssykkel? Selv om den kanskje ikke kan brukes med én gang hvis du bor et sted som er snødekt hele vinteren, kan det være en fin julegave. Da står den jo klar!

23. Rockering
Så enkelt og så gøy! Å holde oppe en rockering er vanskeligere enn du kanskje trodde - eller husket. Å gi barnet noe å øve kroppsbeherskelsen på er ingen dum idé. Dessuten venter mange timer med gøy når barnet endelig behersker ringen. Kanskje får du også hentet fram gamle ferdigheter?

24. Settekasse
Mange barn i denne alderen liker å samle på små figurer. I en settekasse vet barnet både hvor de små figurene er, og de får stå framme til pynt. Hva du kan putte inni er det bare fantasien som setter grenser for. Settekasser finnes i mange varianter, og mange selges med tapet inni rutene for ekstra pynt. Ta gjerne turen innom Epla.no eller lignende hvis du er ute etter en helt unik settekasse.

25. Togbane
En gammel klassiker. Både for oss foreldre, men kanskje også for barnet? Mange barn leker med togbane fra de er bare året gammel, til de er langt opp i skolealder. Kanskje ikke så rart? Togbanen kan gjøres så avansert du bare vil. Og kanskje er nøkkelen til populariteten at det er lett å få med seg både voksne og barn til å bli med å bygge og leke? På tide å utvide med en garasje, tunnel eller broer?

26. Borg/dukkehus
Mange jenter har dukkehus. Noen har også flere. Og de er enormt populære. Motstykket for gutter er kanskje en borg. Her finnes det også mange varianter både i plast, tre og papp. Og mange er virkelig forseggjorte og flotte. Men husk - det er ingenting i veien for at en gutt får et dukkehus, eller ei jente får en borg.

27. Innhold til borgen/dukkehuset
Noen må jo bo inni borgen eller dukkehuset! Og hvor skal de sove, spise, dusje og så videre. Mye innhold til dukkehuset er lekkert og detaljert - og dyrt. Slike ting passer godt inn på en ønskeliste.

28. Termos
Tenk så stas å kunne gå på skøyter, være ute i akebakken eller på tur med egen termos i sekken? Med kakao på - selvfølgelig. En termos med fint design er ekstra stas.

29. Instrumenter
Veldig populært. Og fort veldig høyt (og bråkete). Tenk deg gjennom før du kjøper en slik gave til jul. Men finnes det et keyboard, en gitar eller tromme under treet, er sjansene stor for at barnet blir lykkelig.

30. Dukke
Mange leker godt med dukker nå, og er klare for litt mer avanserte dukker. Det finnes til og med dukker som blir syke, og trenger at barnet lytter med stetoskop, måler feber og gir medisin. Det er rørende å se hvordan barna kan ha enorm omsorg for dukkene sine.

31. Dukkeseng
Dukkeleken blir ofte mer lik virkeligheten i denne alderen. Så for noen vil en egen tannbørste, pysj og seng til dukken være den ultimate julegaven. Barnet lærer seg viktige sosiale koder når det leker på denne måten.

32. Dukkevogn
Har barnet (og dukken) vokst fra den første dukkevognen, eller er den kanskje slitt ut? Det finnes mange flotte dukkevogner - som minner veldig om dem som finnes til babyer. La gjerne barnet komme med spesifikt ønske på type og farge - på listen sin til julenissen.

33. Dukketilbehør
Finnes det til barn, finnes det til dukker. Nå som barnet er mer fingernem og opptatt av detaljer er det fint at lekene minner mest mulig om virkeligheten. Så bleier, klær, regntøy, trehjulsykkel, plaskebasseng... det meste av dukketilbehør, vil gjerne falle godt i smak.

34. Film
Noe spennende å se på i juleferien på hytta? Barn elsker å se på film. Så en blu-ray i julegave er ikke dumt. Hva med å ønske en klassiker - for eksempel Albert Åberg, Pippi eller Emil i Lønneberget? Eller Jul i Blåfjell 2? Alternativt kan dere satse på nytt abonnement, for eksempel Disney+.

35. Paraply/støvler/regntøy
På vestlandet passer regntøy året rundt. Dessuten har regntøy og støvler en tendens til å krympe over juleferien. Så nytt påfyll er fin julegave. Kanskje ønsker barnet seg høye fine støvler - akkurat som mammas? Eller regnkåpe? Hva med regntøy med Spiderman på?

36. Telt/leketelt
Leketelt eller tipi er alltid gøy. Men hva med å investerere i et skikkelig telt? Med lovnader om overnatting i hagen så snart vær og temperatur tillater det? Mange barn elsker å dra på telttur. Om det så bare er i hagen, eller ved hytta.

37. Badegøy
Har dere badekar, er mulighetene mange. Barn elsker badeleker, badeskum, badekuler, badebomber og hva det måtte være. Mye kan også brukes i balje eller i dusjen. Slike gaver kan være en hyggelig liten gave til/fra barnas venner, eller som en tilleggsgave hvis det ennå er litt igjen på budsjettet.

38. Perler og perlebrett/perlesett til å lage smykker
Har barnet ditt dilla på perler? Da kan et perlesett være en god julegaveidé. Men vær obs på at mange av settene kommer med firkanta brett (som kanskje må settes sammen) slik at dere må telle dere fram til plassering. Ellers er perler til å lage smykker med også ofte gøy. Eller dere kan gå for klassikeren med perlebrett i ulike varianter - og vanlige perler.

39. Tegnesaker
På tide med et eget pennal? Eller nye, gode fargeblyanter? Nye tegnesaker er en sikker hit for de fleste barn. Særlig de som har oppdaget bokstaver.

40. Aktivitetsbøker
Mange førskolebarn elsker å løse oppgaver og "gjøre lekser". Da passer det bra med aktivitetsbøker. Det finnes et utall av varianter - så her kan du gå etter tema som fenger - for eksempel Kardemommeby, eller velge varianter med tydelig læringsmål - for eksempel om matte.

41. Tavle
"Kan vi leke skole, mamma?" Ja, det kan dere. En tavle er et godt utgangspunkt, og god trening til barnet skal begynne på skolen. Dessuten er det jo gøy å kunne skrive med kritt på tavlen, og viske det bort igjen.

42. Lekekasse
Det blir enklere og morsommere å rydde rommet sitt med en flott lekekasse til oppbevaring. At den også fungerer som en liten sofa, gjerne med en dekorativ pute eller to på, gjør sannsynligvis heller ikke noe.

43. Badetøy/badetilbehør
Går barnet på svømmekurs (eller skal det begynne etter nyttår), eller liker dere å gå i svømmehallen? En ny badedrakt, badebukse, svømmebriller eller badehette kan alle være fine julegaver. Håndkle og dusjsåpe er også fine å supplere med. Kanskje kan dere gi en ferdig pakket svømmebag?

44. Prompepute
Så enkelt - og så gøy! Etter Barnas supershow på barne-tv har prompeputen blitt superpopulær igjen. Men vær obs på at barnet garantert vil prøve den ut så snart den er pakket opp. Dermed kan det bli høy prompehumorfaktor på julefeiringen.

45. Biler/traktor
En klassiker som aldri går av moten. Og her finnes det nesten uendelig av varianter. Store biler, små biler, avanserte og detaljerte kjøretøy, fjernstyrte biler, playmobilvarianter, legokjøretøy, biler til å sitte på selv...

46. Saccosekk/fat boy
Husker du saccosekkene i grå skai? Nå finnes det heldigvis mange andre design å velge mellom om du ønsker noe annet. Tenk så stas med sin helt egne saccosekk som barnet kan synke ned i foran barne-tv.

47. Mikrofon
Hva er vel gjevere enn å høre sin egen stemme over høyttalere? Mange barn er små stjerner og elsker mikrofon. Kanskje kan barnet synge karaoke?

48. Høydemåler til veggen
Å vokse er viktig for mange barn. "Har jeg vokst i natt?" er det mange foreldre som har hørt. Og å se det stolte smilet når man må konstatere at dongeribuksa er blitt for kort. Hva med å investere i en høydemåler - så er det svart på hvitt hvor stort barnet er blitt. Husk å notere navn og alder ved målingene!

49. Barbie med tilbehør
For mange begynner Barbie-alderen for fullt rundt disse tider. Dukken som gjennom generasjoner har vært elsket (og hatet). Det finnes utrolig mange varianter å velge mellom. For ikke å snakke om alt tilbehøret. Her kan ønskelisten bli lang..

50. Bamse til å tegne på
Den siste tiden har det dukket opp flere varianter av bamser barnet kan tegne på. Ofte går kunstverkene bort i vask, slik at det kan tegne igjen og igjen på kosebamsen. Høres det ut som noe du tror ditt barn ville like?

51. Sylvanian family
Små søte dyrefamilier med egne hus, biler, campingvogner, lekeplasser... ja alt mulig! Her er det mange bittesmå deler slik at barnet virkelig får testet ut finmotorikken. Og universet kan bygges ut så mye man bare vil.

52. Spiderman
Foreldre kan like eller mislike edderkoppmannen, men faktum er at sjansene er store for at ditt barnehagebarn har hørt om ham - og elsker ham! Selv om de ikke har sett en eneste film om Spiderman, eller kjenner til historien bak, virker det som at figuren i seg selv appellerer nesten automatisk. Det finnes alt mulig med Spiderman på - fra tannbørster og sengtøy, til biler, figurer og klær. Har du en Spidermanfan i hus, vil alt være populært - så lenge det er Spiderman på.

53. Yoohoo Big Eyes bamse
En av de store hit'ene blant barn. Søte kosedyr med digre øyne. Det finnes mange varianter, og noen ønsker å samle flest mulig. Gøy for barn som elsker kosedyr.

54. Kaptein Sabeltann
Hiv o hoi! Har du en sjørøver i hus? En Kaptein Sabeltann fan må jo ha utkledningsklær, pysj, sengetøy, kikkert, sabel, puslespill og figurer av selveste kapteinen. Eller? Det kan i hvert fall gjøre ønskelisten enkel og lang...

55. Pippi
Å ha Pippi som forbilde er ikke så dumt. Ett sitat er: "Det har jeg aldri prøvd før, så det klarer jeg sikkert". Mange har et forhold til Pippi Langstrømpe gjennom film, barne-tv og/eller bøker. Det finnes alt mulig med Pippi på - fra klær til sekker, kofferter, pennal og leker. Tror du det vil være en hit under deres juletre?

56. LOL surprise
Små figurer med allslags tilbehør for fingernemme små. Overraskelseselementet er ofte halve moroa. Kanskje lurt med oppbevaring til småtingene som lett kan forsvinne.

57. Bilbane
Noen har kanskje hatt bilbane lenge, men det er først i denne alderen at barn flest klarer å styre biler på en bilbane. Det kan også ta litt tid før de mestrer det helt. Det finnes mange ulike varianter av bilbaner, så det er lurt å sette seg inn i utvalget og sjekke barnets spesifikke ønsker i forkant av innkjøpet.

58. Dyr som "lever"
Er det uaktuelt med levende dyr i hjemmet? Da kan dette være en god løsning. Et kosedyr som "lever"! En katt i bånd, en hund som logrer fornøyd rundt på gulvet, eller til og med en liten hest som galopperer forsiktig rundt i stuen? Husk batterier!

59. Barneservise
Sin helt egen tallerken, skål og/eller kopp er gjerne stas å ha. Særlig om designet appellerer. Her finnes både tradisjonelle design med Hakkebakkeskogen, Karius og Baktus eller Kardemommeby, eller nye sprelske eller lekre varianter.

60. Star Wars
Star Wars har vært populært blant små og store gjennom flere årtier. Nå har leketøysindustrien hengt seg på. Og mange barn får kjennskap til universet først og fremst gjennom leker. Tipper pappa i huset synes det er stas å kunne gi barnet sitt første lyssverd!

61. Sklie eller trampoline
Uteleker inne? Mange små trampoliner eller rutsjebaner kan brukes både ute og inne. Her må du sette eventuelle begrensninger. Men uteleker kan også ønskes til jul. Da har barnet noe å glede seg til når våren kommer og lekene endelig kan tas i bruk.

62. Veggdekor/klistremerker
Barnerommet kan godt vise at det er en stor gutt eller jente som bor der nå. Og i stedet for å male rommet en ny farge hver gang barnet ønsker seg noe nytt, kan veggklistremerker være en god og enkel løsning. Hva med et fly på veggen? Eller alfabetet? Eller et tre? Eller en elefant? Mulighetene er mange...

63. Play-doh eller lignende
Modelleire er og blir populært. Nå finnes det alt mulig tilleggsutstyr til leiren - former som gjør at dere kan lage detaljerte dinosaurer, biler, prinsesser og dyr. Eller hva med å lage iskrem, slikkepinner eller mat? Kanskje kan barnet være tannlege og bore i tennene av play-doh? Ta en titt på utvalget - her er det noe i mange ulike prisklasser.

64. Sko/støvletter
Trenger barnet nye vintersko eller pensko - det er lov til å ønske seg slike ting i julegave. Pene støvletter, blinkesko eller de første knyteskoene kan også være populære julegaver.

65. Smykke/ring/armbånd
Barn elsker å pynte seg. Så hva med å gi det et flott smykke eller armbånd? Det finnes gaver i ulike prisklasser her, men også små barn liker små firkanta julegaver...

66. Klokke
Det kan være greit at barnet har litt forståelse for tid når det begynner på skolen. Så hva med å begynne nå? En vanlig analog barneklokke med tydelige tall er et fint sted å begynne. Men ikke forvent at barnet skal forstå tidskonseptet helt med én gang.

67. Sovepose
Praktiske julegaveønsker er ofte gode julegaveønsker. En sovepose kommer godt med både til venneovernattinger, overnatting hos bestemor og bestefar, hytteturer og teltturer. På tide at barnet får sin egen?

68. Hodelykt/lommelykt
Lommelykt er ofte veldig populære gaver. Det finnes prosjektorlommelykter som viser bilder når barnet lyser på veggen, men også helt tradisjonelle lommelykter er ofte populære. Men en hodelykt kan være vel så praktisk - særlig om dere liker å være utendørs i mørket. Det er en klar fordel å se hvor man går/renner på kjelke eller går på ski.

69. Fiskestang
På tide å prøve fiskelykken? En fiskestang er en fin julegave. Særlig om dere voksne (eller besteforeldre) er interesserte i å fiske og kommer til å ta med barnet på fisketurer. Variant og pris avhenger av bruksområde og lommebok.

70. Fotball/fotballdrakt/fotballutstyr
Liverpoolfan akkurat som pappa? Mange barn synes det er stas å få sin egen fotballdrakt. Kanskje har barnet begynt å spille fotball, og kan bruke den på trening? En skikkelig fotball og/eller fotballmål er også fine julegaver. Dessuten finnes det utrolig mye å få tak i med favorittklubbens logo.

71. Strykejern eller andre huslige leker
Liksom-leken står høyt i kurs for mange barn. Og å ha sitt eget utstyr nesten helt likt det som finnes i huset, er stas. Å henge opp dukkeklærne "til tørk" på eget klesstativ, å stryke dem og legge dem inn i dukkens klesskap kan være veldig gøy. Her finnes det mye å velge mellom - ta en titt på hva som finnes, og velg det du tror barnet ditt vil like best.

72. Lekekjøkken
Vær klar til å bli servert de lekreste retter - laget av ditt eget barn - i sitt eget kjøkken! Det finnes mange flotte lekekjøkken til barn. Husk å ønske lekemat (se under), kopper og kar!

73. Lekemat
Lekemat finnes i tre, papp eller plast og kan se forbausende ekte ut. Her finnes det kaker som kan deles opp i stykker, brødskiver som spretter opp av brødristeren og frukt som kan serveres hele eller i biter. Mye gøy å få tak i!

74. Kamera
Er barnet ditt interessert i å ta bilder? Hva med å gi det et eget kamera til jul? Det finnes lekevarianter, men kanskje er et skikkelig men barnevennlig kamera en bedre variant? Husk minnebrikke!

75. Ishockeyspill/fotballspill
Noe for både voksne og barn. Drømte du om et slikt spill i barndommen? Hva med å la din og barnets drøm gå i oppfyllelse samtidig? Dere vet best om det skal være et bordspill, eller om det er morsommere med et gulvspill. Noen kan være for avanserte for de minste - men øvelse gjør mester!

76. Tegnebrett
Flyter huset over av tegneark? Da kan et tegnebrett være løsningen. Da kan barnet tegne så mye det vil - og bare viske det ut igjen. Et tips er å ta bilde av de flotteste kunstverkene - før de viskes ut.

77. Naturfagleker
Har du et museum i nærheten? Mange har veldig flotte gavebutikker med spennde naturfagsleker. Noe finner du også i lekebutikker som Sprell. Og naturfag trenger ikke å bety flytende væsker som eksploderer. Hva med en morsom og lærerik kulebarne? Eller en plakat av solsystemet? Eller en globus? Mange barn setter stor pris på slike leker!

78. My Little Pony
Små og store ponnier med alt mulig av tilbehør faller ofte i smak hos små jenter. Her er utvalget enormt og passer til enhver lommebok.

79. Laptop
Det finnes mange ulike datamaskiner laget for barn. Mange av dem med tydelige temaer - som Cars, Hello Kitty, prinsesser eller Spiderman. Noe for ditt barn?

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: