Fra 7 uker og 0 dager til 7 uker og 6 dager av svangerskapet.
Lengde: 9-14 mm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Om barnet:

I begynnelsen av denne uken er embryoet fem uker gammelt. Det er like stort som en bønne. Det har en åpning hvor munnen formes, og to små nesebor. Hodet og hjertet er stort i forhold til kroppen.

Hjernen består av et tynt cellelag som omgir de såkalte hjernehulrom, som kan ses som store, svarte felter på ultralyd. Vi skiller mellom endhjernen (den egentlige storhjernen), mellomhjernen, midthjernen og den bakerste del av hjernen, som gir opphav til blant annet lillehjernen.

Hjertet slår mellom 130 og 160 slag i minuttet. I hjertet dannes nå viktige deler av skilleveggen og hjerteklaffene. Arm- og beinknoppene vokser og ser ut som små padleårer. Nå er ikke embryoet flatt lenger. Det er dessuten dekket av et tynt hudlag og er helt innelukket i fostervannssekken.

Til foreldrene:

7 uker gravidDet som påvirker mor, påvirker også barnet i magen. Sørg for å gi det de aller beste vekstbetingelsene ved å leve sunt. Et variert kosthold, fysisk aktivitet og avholdenhet fra rusmidler er et godt utgangspunkt. Sjekk også at arbeidet ikke kan skade mor eller barn på noe vis.

Den lille i magen er helt avhengig av mor. Både fysisk og psykisk stress kan påvirke fosteret og vekstbetingelsene. Det blir viktig å prioritere tid og krefter, og å rydde bort det som stjeler for mye energi. Er det noe du vil forandre på, så søk hjelp. Gode samtalepartnere kan for eksempel være jordmor, fastlege, psykolog og/eller bedriftshelsetjeneste.

Nå er tiden også inne for å bestille time til første svangerskapskontroll. Det er fint om partneren også er med på denne kontrollen.

Har du endelig landet litt i den nye rollen som gravid? Føles det litt mer virkelig? Eller føles det helt merkelig at dere skal bli foreldre? Begge deler er normalt. De fleste svangerskapssymptomene er ubehagelige, men noen gleder seg over at brystene vokser.

Hva synes du om artikkelen?  
DEL
Forrige artikkelAu – jeg vokser!
Neste artikkel6 uker