8 uker

Av Babyverden 186941

Fra 8 uker og 0 dager til 8 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 0,5 g
Lengde: 15-22 mm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Om barnet: Fingre og tær

I begynnelsen av denne uken er embryoet seks uker gammelt. Hjernen vokser raskt, og hjernedelene avgrenses og blir tydeligere. Hypofysen, som er et viktig organ som styrer hormonproduksjonen, dannes. I løpet av uken begynner fingrer, tær og albuer å formes. Kroppen blir rettere og hodet rundere. Embryoet begynner å ligne et lite menneske, men det er ikke større enn et kirsebær!

Spiserør og luftrør dannes, og små lungeknopper dukker opp. Tarmen begynner å vokse, og danner etter hvert store sløyfer. Disse er for store til å få plass i embryoets buk, og skyves derfor ut i en utposning på navlestrengen. Mellom 11. og 12. uke vil de flytte inn i buken igjen.

Nå overtar embryoets lever produksjonen av blodceller. Plommesekken, som har stått for denne oppgaven, trengs ikke lenger, og skrumper inn. Ørene er nå tydelige, men langt fra ferdige. Samtidig som det dukker opp en antydning til nese, dannes luktesansen i hjernen. Det er fremdeles ikke mulig å se om det er gutt eller jente.

8 uker gravid
Det er ikke noe poeng å presse deg nå. Lytt til kroppen og hvil når du kan. Illustrasjonsfoto: iStock



Til foreldrene: Lytt til kroppen

Det er slitsomt å lage et menneske, man bør derfor lytte til kroppen, og hvile når man kan. Det er lov å si at man ikke føler deg helt bra, når man ikke orker å være sosial – det vil bli bedre. Når en er trøtt og sliten, er også lunta ofte kortere.

Husk at humørsvingningene er frustrerende også for mor selv. Dere har verdens beste grunn til å ta vare på henne – for det som gjør henne godt, kommer babyen i magen til gode!

Når livmoren vokser, kan det kjennes som stikkende smerter i magen. Dette bekymrer mange, fordi de tror noe er galt. Trøst dere med at det er normalt og ufarlig.

Føler mor seg svimmel av og til? Det er bare blodtrykket som faller et lite øyeblikk. Det er ikke farlig. Å reise seg forsiktig, evt holde seg i noe, hjelper. Noen blør også neseblod, årsaken er økt blodmengde i kroppen din, og mer følsomme slimhinner.

Noen har allerede lagt litt på seg i svangerskapet, andre har kanskje gått ned ett kilo eller to. Begge deler er normalt.

Babyen i mors kropp denne uken:

8 uker gravid

Tema: Blødninger og strekksmerter

Babyverden har en podcast uke for uke. Under tema vil du for hver uke kunne lese en oppsummering av det som ble sagt i podcasten. Du kan snart lytte til podcasten i spilleren under eller ved å søke opp Babyverden uke for uke der du lytter til podcaster. 

Fødselslege Tilde Broch Østborg:

Nå ser den lille snart ut som et lite menneske. Stadig flere organsystemer dannes, men embryoet er fortsatt ikke større enn et kirsebær! Fra uke 6 til uke 12 vil babyen tidoble lengden sin! Så selv om du ikke kjenner den lille der inne, så skjer det mye.

Det er veldig vanlig å blø i svangerskapet. Nesten 1 av 3 har en form for blødning i første trimester. De fleste er ufarlige. Det er nok få som ikke bekymrer seg for/ved slike blødninger.

Årsakene til blødningene kan være mange.

Noen få opplever en liten blødning i forbindelse med at egget fester seg i livmorslimhinnen (ved 3-4 uker).

I begynnelsen av graviditeten øker blodtilførselen til livmor og livmorhals kraftig, og blodsirkulasjonen øker veldig. Kvinnen får nesten 40 prosent større blodvolum i graviditeten. Med større blodtilførsel øker også risikoen for blødninger. Man kan blø av seg selv, eller i forbindelse med samleie. Da er det små rifter eller bittesmå blodkar som revner. Blodet er så sterkt på farge at det kan se veldig mye ut, men fordi disse blodkarene som brister er veldig små, er det som regel ikke så galt som det ser ut til.

Du trenger ikke å kontakte lege ved små sporblødninger. Men ved kraftige blødninger, smerter eller blødninger over tid, bør du ta kontakt med lege eller jordmor.

Det er imidlertid ett unntak – er du over 25 år og ikke har hatt livmorhalskontroller med prøve av livmorhalsen (celleprøve), bør du følge ekstra med på småblødninger i svangerskapet. Du bør undersøkes, fordi det kan oppstå celleforandringer i graviditeten. Undersøkelse for å sjekke celleforandringer er en gynekologisk undersøkelse hvor en prøve av livmorhalsen tas med børste. Tradisjonelt har man sett på cellene om det er forandringer i dem, men de siste årene har en testet med blodprøver for å se direkte etter HPV-viruset som kan gi celleforandringer.

Det er ikke grunn til å screene (ta prøver av) kvinner under 25 år som ikke har symptomer. Det vil si småblødninger i forbindelse med samleie eller mellomblødninger. Men er en over 25 år bør en ta slike prøver med jevne mellomrom (gjerne hvert tredje år). Har man gjort det,  er risikoen for celleforandringer veldig liten. Har man imidlertid hoppet over tester i flere år, må det tas med i betraktningen i forbindelse med småblødninger. Nevn det i så fall for legen eller jordmor.

Når gravide blør, er de oftest opptatt av om de fortsatt er gravide eller ikke – om det er snakk om en spontanabort. Før uke 6 kan man ikke ta ultralyd for å finne svaret, men man kan ta blodprøver. To blodprøver tatt med 48 timers mellomrom kan vise om svangerskapshormonet hCG øker som forventet eller ei.

I forbindelse med en spontanabort er det sjelden at man får en farlig blødning. Det som kan være farlig, er om man blør veldig kraftig. Må man skifte nattbind oftere enn hver andre time, regnes det som en kraftig blødning, og man bør kontakte lege samme dag. Det samme gjelder om man blør mye og blir svimmel, uvel og/eller får besvimelsestendens.

Svangerskap utenfor livmoren blør ikke så mye. Smertene ligner ikke på menssmerter, som ved spontanabort, men går mer mot én av sidene eller i hele magen. Ta da kontakt med lege.

En tommelfingerregel: Har du smerter og blør mye: kontakt lege samme dag. Har du mindre blødninger, trenger du ikke å kontakte lege dersom det går over. Har du småblødninger over lengre tid bør du kontakte lege.

Jordmor Annett Hegén Michelsen:


Mange har symptomer som kan minne om når man venter mensen. Det kan være forvirrende og til dels plagsomt. Man kan bli redd av disse ubehagene. Mange kjenner murringer, føler seg tunge og har kanskje vondt i ryggen – typiske symptomer man forbinder med å få mensen. Det er naturlig at man kjenner disse tegnene, for det er jo mye som skjer i samme område nå.

Livmoren begynner å bli større og konkurrerer med urinblæren om plass. Dermed føler mange at de må tisse oftere. Og ofte kommer bare en liten skvett. Det er også vanlig å ha strekksmerter i lysken. Når livmoren vokser og tipper litt framover, kan det gjøre litt vondt når livmorbåndene strekkes. Mange merker det særlig godt på morgenen når urinblæren er fylt opp. Man kan bli litt engstelig av dette, men det er ikke farlig. En varm dusj eller varmepute kan lindre. Det kan også hjelpe godt å tisse. Pass på at du ikke slutter å drikke, for da vil kroppen gå litt i stå. Disse strekkene gir seg litt når livmoren kommer høyere opp og lenger bort fra urinblæren. Problemet med strekk og tissetrengthet kommer igjen mot slutten.

Mange begynner å lengte etter at magen skal vokse og bli en fin kul. Men det er sjelden at gravidmagen vises så tidlig.

Spontanaborter skjer ofte i løpet av svangerskapets første uker. Det er ikke alltid man vet hva som skjer. Ved en missed abortion (MA) får for eksempel ofte den gravide mindre og mindre graviditetssymptomer. Finner man ut hos lege eller gynekolog at det er snakk om en MA, fremprovoseres en abort. Man får da en pille. Det er ikke så vanlig med utskrapning lenger (utgjør kun rundt 8 prosent av abortene). Ved spontanabort er det tydelig at noe har skjedd. Kvinnen får en kraftig blødning, som en mens eller ofte kraftigere. Det er snakk om store mengder blod, og de fleste forstår hva det er som skjer.

Det å miste er trist, men vanligere enn man tror. En sier gjerne at friske og fine embryo som regel vil klare seg, mens naturen ordner opp når noe er galt.

Heldigvis trenger ikke litt blødning og vondt å være farlig. For eksempel kjenner noen litt mensaktig vondt i ryggen og blør litt samtidig. Det trenger ikke å være farlig, men man skal følge godt med.

Kan man ta smertestillende når en er gravid? For eksempel i forbindelse med de smertene vi nå har snakket om? Jeg tenker aller helst ikke – at en bør prøve å begrense bruken mest mulig. Kanskje en kan tenke gjennom om smertene er noe som er naturlig og som en kan kan tåle greit. Er svaret ja, tenker jeg det beste er å la være. Men dersom man har behov for smertestillende, kan man gjerne konferere med jordmor eller lege for å høre om det er greit at man tar en paracet.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: