Fra 36 uker og 0 dager til 36 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 2700 g
CRL: 32 cm
Full lengde: 44 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Sist oppdatert: 19. desember 2018

Om barnet: Legger godt på seg

I begynnelsen av denne uken er fosteret 34 uker gammelt. Morkaken, som lenge var tyngre enn fosteret, veier nå en sjettedel av fosterets vekt.

Fordøyelses- og tarmsystemet er fremdeles relativt umodent og vil ikke være helt modent før barnet er tre til fire år gammelt.

Nå utgjør fettlaget omtrent 15 prosent av fosterets vekt. Huden ser lyserosa ut til tross for fettlaget. Årsaken er at blodårene ligger så nær hudoverflaten. Det utvikles hudfolder rundt blant annet knær, håndledd og nakke.

Til foreldrene: Livmoren på sitt høyeste punkt

36 uker gravidNedtelling! Bruk tiden til å snakke sammen. Det er ennå tid til det. Ved å sette ord på tanker og følelser, får man samtidig bearbeidet dem. Det kan være trygt for dere begge å vite at dere er opptatt av noen av de samme tingene. Samtidig kan det å få ta del i partnerens verden, gi nye perspektiver på ens egen tilværelse. Dere kan gjøre viktige oppdagelser i løpet av denne prosessen. Er det vanskelig å snakke om alt, går det jo an å skrive til hverandre, enten på lapper som dukker opp der de minst var ventet, eller på e-post eller sms.

Nå er livmoren på sitt høyeste punkt, ofte helt oppunder brystbeinsspissen. Kanskje ikke så rart at du sliter litt med fordøyelsen eller føler deg andpusten? Trøst deg med at babyen snart finner veien lengre ned i bekkenkanalen. Det vil gi deg bedre pusteplass. Dessverre er det ofte slik at dette i stedet gir økt press på blæren, og du kan føle trang til å tisse oftere – plagsomt ofte, synes noen.

Synes du det er godt å tenke over at du snart vil få hele ”mageregionen” for deg selv igjen? Kanskje vil du komme til å savne sparkene?

Fra nå av er det viktig å vite babyens leie. Det noteres på helsekortet når du er på kontroll. Be om forklaring om det er noe dere lurer på.

Hva synes du om artikkelen?