Fra 35 uker og 0 dager til 35 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 2500 g
CRL: 31 cm
Full lengde: 42,5 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Sist oppdatert: 31. mars 2009

Om barnet: Griperefleksen er ferdig utviklet

I begynnelsen av denne uken er fosteret 33 uker gammelt. Tåneglene når nå tåspissene.

Om du kunne plassert fingeren din i fosterets håndflate, ville den lille hånden lukket seg om den. Det er griperefleksen hos barnet som er ferdig utviklet.

Navlestrengen er rundt en halv meter lang og mellom én og to centimeter i diameter. Trykket i den og konsistensen gjør at det sjelden blir knute på den, og skjer dette, løsner den som regel av seg selv. Fosteret bruker gjerne navlestrengen som leke og klemmer på den, men det klarer ikke å klemme så hardt at den skades.

Det er i de siste ukene av svangerskapet at fosteret legger mest på seg, gjerne over 200 gram i uken!

Til foreldrene: Innspurten

35 uker gravidMerker dere at babyen har begynt å ta mer plass? Både rent fysisk hjemme hos dere, med vogn, seng og stellebord, og i tankene og planene deres. Nå er det ikke lenge før dere får møte babyen ansikt til ansikt, og bli enda bedre kjent.

Husk at det er du som kjenner babyen og kroppen din best, så merker du noe som er annerledes – for eksempel mindre spark, eller at du føler deg uvel, så skal jordmor/lege/fødeavdelingen ta din bekymring på alvor. Ikke nøl med å ta kontakt.

Innspurten på jobb bør handle om å roe ned og gi fra deg arbeidsoppgaver, ikke høye skuldre og følelsen av tidsnød. Hvilepausene bør være mange, og du bør oppvartes som en prinsesse.

Fortell også partneren din at alt han skjemmer deg bort med, nyter barnet deres også godt av! Du trenger å lade batteriene og spare krefter til den store kraftanstrengelsen du har i vente.

Er mobilen med deg overalt? Kanskje kan du bruke disse siste ukene til å venne deg litt av med mobilbruken? For når babyen kommer, trenger den å få veldig mye av din oppmerksomhet. Minn partneren din på å gjøre det samme.

Hva synes du om artikkelen?