Fra 31 uker og 0 dager til 31 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 1750 g
CRL: 27,5 cm
Full lengde: 37 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Sist oppdatert: 31. mars 2009

Om barnet: Hikke!

I begynnelsen av denne uken er fosteret 29 uker gammelt. Det øver seg iherdig på å svelge, og tisser en halv liter hver dag. Det høres uappetittlig ut, men fostervannet fornyer seg hver tredje time. Ettersom fosteret svelger, fylles også tarmen opp med barnets første avføring, mekonium, også kalt barnebek. Hos de fleste kommer den første avføringen noen timer etter fødselen.

Fosteret reagerer gjerne hvis sollys skinner gjennom den stadig tynnere livmorveggen. Noen ganger strekker fostre seg mot lyset og kan følge en lyskilde med øynene.

Fosteret hikker kanskje nå. Du kan kjenne det som små, rytmiske bevegelser. Hikking er ikke farlig for fosteret. Faktisk bidrar det til å klargjøre lungene for pusting. Når fosteret hikker, presses mellomgulvet sammen og lungevolumet øker. Fosterets pusteøvelser følger gjerne etter en tid med hikking.

Til foreldrene: Når kjente jeg egentlig spark sist?

31 uker gravidI en travel hverdag, kan uroen plutselig melde seg. Legg deg ned, lukk øynene og kjenn godt etter. Dytt forsiktig på magen, og vent på svar. Å spise eller drikke noe søtt kan også få fart på den lille. Er du bekymret fordi det er mindre liv i magen, skal du kontakte jordmor, lege eller fødeavdeling. Det er lav terskel for å få en sjekk om alt er i orden.

Er du plaget av åreknuter bør du ikke stå lenge om gangen, og helst sitte med beina høyere enn magen så ofte som mulig.

Kjæresten din er ingen tankeleser. Fortell ham hva du trenger. Det høres gjerne enklere ut enn det er i virkeligheten – fordi det svinger så fort, og forvirrer dere begge. Det er uansett lettere om du sier fra hva du føler og hva du trenger, de som er rundt deg vil deg gjerne det beste.

Husker dere på å ta bilder av magen? Slike bilder av den voksende babykulen kan være fine å ha i babyens album. Ta gjerne magebilder med jevne mellomrom, så ser du også hvordan magen endrer seg i fasong og størrelse.

I appen BV Gravid kan du laste opp magebilde hver uke.

Hva synes du om artikkelen?  
DEL