GravidTil deg som snart skal bli mamma

Til deg som snart skal bli mamma

Til deg som er gravid: Du har utrolig mye å glede deg til! Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 29601

Noen ganger kan råd, tips og gode ord fra andre mødre være gull verdt. Her deler vi i redaksjonen 35 av våre erfaringer som mødre.

1. Det er utrolig fint å være mamma
Det høres kanskje flåsete ut, men det er sant. Det er et privilegium å få være mamma. Du vil få drøssevis av gode minner som du bærer med deg resten av livet.

2. Du vil føle at du ikke mestrer det
Det kan være utrolig vanskelig å ha ansvar for et lite barn. Hva er riktig å gjøre? Og har du overskudd til å gjennomføre det? Noen ganger vil du føle deg mislykket og tenke at alle andre er bedre foreldre enn deg. Trøsten er at alle opplever dette.

3. Det kan gå lenge mellom hver gang du får være helt alene
Babyen synes ofte at det er best å være hos mamma – hele tiden. Også når du kunne tenke deg å være alene – i sengen på natten, på do, eller i dusjen… Du venner deg sannsynligvis fort til mangelen på privatliv.

4. Ammingen tar mye mer tid enn du tror
Amming, raping, bleieskift – repeter! Du vil føle at du ikke gjør annet enn å amme den første tiden. Men det er helt ok. Faktisk er det kjempebra – jobben dere gjør med ammingen nå vil lønne seg på lang sikt.

5. Ikke legg så mange planer
Den første tiden vil babyen trenge deg hele tiden. Planer kan både forstyrre og stresse dere. Legg derfor opp til minst mulig planer, og øk heller på når dere ser at dere har overskudd til det.

6. Livet med baby kommer ikke til å bli helt sånn du så for deg
Hadde du en klar forestilling om hvordan mammalivet skulle bli? Hvordan du skulle bli som mamma? Noen ting blir nok som du hadde tenkt, men langt fra alle. Det trenger ikke å være negativt (se neste punkt).

7. Men mye vil sannsynligvis bli mye bedre enn du hadde trodd
Oppturene vil sannsynligvis bli flere og flottere enn du hadde forestilt deg. Stoltheten når babyen smiler for første gang, eller tar sine første skritt er stor. Og det å elske noen så betingelsesløst er en fin opplevelse.

8. Du vil oppdage hønemoren i deg
Du kommer til å bekymre deg for ting, du kommer til å ville beskytte barnet ditt mot farer og du kommer til å trippe bak barnet for å passe på det. Selv om du tenkte at du skulle være av den mer avslappede typen.

9. Du vil oppdage løvemoren i deg
Prøver noen å være slemme med barnet ditt? Ja, da kommer løvemoren i deg fram. Beskyttelsesinstinktet er det sjelden noe i veien med når man blir mamma. Kanskje overrasker du deg selv?

10. Du vil ikke leve opp til dine egne forventninger på alle områder – og det er greit
”Jeg skal ikke bli en sånn mamma som maser og kjefter”. Hahaha… Du kommer til å gjøre ting du lovet at du aldri skulle gjøre, eller droppe ting du absolutt skulle gjøre. Det er som regel helt greit, og veldig menneskelig.

11. Du vil håndtere bæsj, oppkast og gulp mye bedre enn forventet
Av en eller annen merkelig grunn virker det som om bæsj, gulp og oppkast er mye verre når det er noen andres enn akkurat ditt barns. Ikke at du har noe særlig valg, for du kommer til å måtte håndtere det enten du vil eller ikke. Men sjansene er store for at du vil synes det går bedre enn fryktet.

12. Bruk god tid til å bli kjent med babyen din!
Det mange mødre sier, er at den første tiden er så unik og går så fort. Lytt til dem. Det er en helt spesiell tid, hvor hovedfokuset i familien bør være å bli kjent med det lille nye familiemedlemmet, og finne sine nye roller. Det er ingen liten jobb, og da er det lurt å ikke ha så mye annet som stjeler oppmerksomheten.

13. Du vil ha dårlige dager
Lite søvn, gulp, unger som skriker… Det er ikke bare smil og kos å være nybakt mamma.

14. Du kommer til å være trøtt
Kanskje ingen stor overraskelse, men babyer har en tendens til å våkne både én og fem ganger i løpet av natten. Det kan også hende at du og partneren din vil krangle om hvem som er trøttest. Noen barn sover rundt tidlig, andre når de blir litt eldre.

15. Tiden flyr når du er hjemme med en baby
”Hva har du gjort i dag?” Det er utrolig hvor fort tiden flyr – både dag for dag, men også permisjonstiden. Plutselig er den lille nyfødte en stor ettåring. Når skjedde det?

16. Du kommer til å snakke om bæsj
Sverget du at du ikke skulle bli en sånn mamma som snakket om bæsjebleier rundt middagsbordet? Vel, sjansen er stor for at bæsj kommer til å bli et samtaleemne i heimen likevel. Eksplosjoner, diaré, forstoppelse, luft… Det er utrolig hvor viktig barnets fordøyelse blir for deg som mamma.

17. Du vil tenke på barna dine mye mer enn du hadde trodd
Det er en grunn til at småbarnsforeldre snakker mye om barna sine. Vi tenker på dem nesten hele tiden – både når vi er sammen med dem og ikke.

18. Og savne den lille raskere enn forventet
Endelig litt tid alene – barnevakt og egentid eller kjærestetid. Men så går det ikke lange stunden før du begynner å savne den lille. Tenk på det som et godt tegn på at dere har et nært bånd, ikke som grunn til å ikke komme deg ut. Å savne noen, og å glede seg over å ses igjen er bra iblant.

19. Du kommer til å bli bekymret første gang den lille blir syk – og hver gang etterpå
Det er vondt når barnet blir sykt, og det er som oftest lite du kan gjøre. Babyer kan ikke fortelle deg hvor de har vondt heller, så sjansen er stor for at du blir både bekymret og føler deg hjelpeløs. Husk at det er bedre å ringe legen én gang for mye enn én for lite.

20. Du vil etter hvert skjønne at perfekt er umulig og at godt nok faktisk er bra
Ved å senke forventningene vil du også oppleve at du er lykkeligere. Barn tåler litt rot og skitt så lenge de har det fint sammen med familien sin. Du må ikke lage pepperkakedeigen fra bunnen av hvis du ikke har tid, og alle de som lever tilsynelatende perfekte liv, har også sine svin på skogen. Nyt heller tiden sammen.

21. Du trenger ikke å stresse med babyens milepæler
Det er lettere sagt enn gjort, men ofte bruker du mye krefter på å bekymre deg for at barnet ikke ruller rundt tidsnok, krabber når det skal, eller begynner å gå. Det er store normalområder når det kommer til disse milepælene, og stort sett kommer de når de kommer – uavhengig av hvor mye du kaver deg opp. Er du bekymret, bør du naturligvis ta det opp på helsestasjonen.

22. Du kommer til å ha dager der du føler deg som en fantastisk mamma
Jeg, supermamma! Uovervinnelig – i hvert fall akkurat nå. Babyen er frisk, fin, flink, søt og smiler, sover når den skal og livet er komplett. Du har til og med overskudd til hus og heim, og til kjæresten. Dette er jo lett som en plett! Nyt det!

23. Og dager hvor du synes du ikke klarer å gjøre noe rett
Barn som hyler, bæreposer under øynene på grunn av våkenetter, krangling med kjæresten – det finnes sånne dager også. Trøsten er at de forbausende ofte avløses med dager hvor alt går bra (de forrige punkt). Hold ut!

24. Du trenger å høre at du er en god mamma
Ett av de aller beste komplimentene man kan få, er at man er en god mamma. Husk gjerne på det når du møter andre mammaer – hyggelige beskjeder har man en tendens til å få i retur også. En bekreftelse på at man duger gjør godt.

25. Du kommer til å venne deg til å ha ”gjester” med på do
En liten som klamrer seg om beinet ditt mens du sitter på do og tisser. Eller som utforsker dopapir og dobørste mens du febrilsk prøver å få fokuset over på noe annet. Helt hverdagslig.

26. Det er bra å snakke med babyen – selv om den kanskje ikke forstår hva du sier
”Skal vi bytte bleie? Ja, det skal vi. Først tar vi av sokkene, så buksen…” Kjenner du deg igjen? Klapp deg på skulderen, du gjør nemlig helt rett. Babyen din lærer språk ved å høre det, så jo mer du snakker, jo bedre er det. Etter hvert vil barnet kunne svare deg – først med babbel og fakter, etter hvert med ord.

27. Det er stort når babyen får tenner – helt til den biter deg (i puppen)
Lykken er et lite riskorn eller to i babyens gommer. Det er lite som er så søtt som babysmil med bare én eller to tenner. Men med tenner kommer både kløe og ubehag for den lille – og trang til å bite. En liten som tester ut sine nye tenner på alt det kommer over trenger ikke å være bare behagelig.

28. Du vil tenke at ”dette er den perfekte alderen” – om igjen og om igjen
Babyer er søtest når de er helt nyfødte og lukter godt og sover masse. Og når de er en måned gamle og smiler for første gang. Og tre måneder og er mer våkne og tilstede. Og seks måneder og begynner å bable. Og… Du skjønner tegningen. Det er mye som er fantastisk. Gled deg!

29. Du vil drømme om tiden når barnet blir eldre, og så savne alt som har vært
Tenk når babyen endelig sover rundt – det skal bli deilig det. Eller når barnet begynner å gå og vi slipper å bære det overalt. Eller endelig kan snakke og gjøre seg forstått. Det er menneskelig å glede seg til ting. Det er også menneskelig å tenke tilbake på hvor deilig det var da du var hele babyens verden, da barnet ikke kunne gå, og dermed ikke måtte overvåkes med falkeblikk hele tiden… Tipset er kanskje å nyte øyeblikket i litt større grad?

30. Du vil etter hvert innse verdien av egentid
Du hadde kanskje ikke tenkt på tiden alene på do som egentid før du fikk barn, men nå er alle små lommer der du er helt alene egentid. Og den gjør godt. Sørg for å lage deg rom til å hente deg inn igjen og fylle på med gode opplevelser og energi. I rimelige mengder vil denne egentiden komme hele familien til gode. Sørg for at alle får anledning til litt egentid.

31. Ikke glem at du har en kjæreste!
Dere er ikke bare mamma og pappa, selv om det kanskje til tider føles sånn. Dere skal fortsatt være kjærester også. Det innebærer både nærhet, tid sammen og kjærlighet. Din kjærlighet til babyen skal komme i tillegg til den til kjæresten din, ikke erstatte den. Sørg for at dere ikke glemmer bort parforholdet.

32. Ikke glem vennene dine heller
En jentekveld, en tur på kafé eller å trene sammen – vennene dine gir deg noe ekstra. De kan være vanskelige å prioritere i en hektisk hverdag, men gjør deg godt. Planlegg godt, så vil du se at det faktisk lar seg gjøre å kombinere!

33. Morsinstinktet er sterkere enn du kanskje hadde trodd
Alle sier at du kjenner babyen din best. Det er sant. Det er sannsynligvis du som er først til reagere på noe som er utenom det vanlige. Stol på magefølelsen din – den har forbausende ofte rett.

34. Men mye av mammarollen må tillæres
Amming, stell av babyen, oppdragelse… Det er mye som ikke bare kommer helt av seg selv når du blir mamma óg. Kunnskap er sjelden feil. Les deg opp, finn ut hva som passer for dere, og gjennomfør i praksis. Be om hjelp og råd når det trengs.

35. Babyer tåler mye mer enn du tror (men ikke ta noen sjanser)
Du bør naturligvis gjøre ditt ytterste for at barnet ditt skal være trygt og ha det bra, men samtidig kan det være greit å vite at det tåler mer enn du tror. Vi holder nyfødte babyer som om de skulle være skjøre vesener som ikke tåler noe som helst, men glemmer at de nettopp har vært klemt gjennom fødselskanalen. Det er imidlertid ingen grunn til å prøve å finne ut hvor mye babyer tåler.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: