Fra 30 uker og 0 dager til 30 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 1600 g
CRL: 26,5 cm
Full lengde: 36 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Sist oppdatert: 31. mars 2009

Om barnet: Har babyen lagt seg med hodet ned?

I begynnelsen av denne uken er fosteret 28 uker gammelt. Hjernens overflate blir stadig mer rynkete etter hvert som hjernevindingene dannes. Forskere mener intelligensen kommer fra dette ytre hjernelaget. Når vindingene snor og bukter seg på overflaten, maksimeres antallet hjerneceller, og overflaten blir større. Nå kontrollerer hjernen de rytmiske pusteøvelsene, og fosteret regulerer temperaturen selv.

Lanugohårene begynner å forsvinne, men forblir lengst på ryggen og skuldrene. Fosteret har nå ordentlig hår på hodet. Fettlaget like under huden blir tykkere og glatter ut huden. Fettet isolerer og fungerer som energikilde.

Fosteret fortsetter å bevege seg så mye som mulig på den begrensede plassen. Det sparker med føttene og dunker med hendene.

Noen fostre legger seg med hodet ned nå. Dette kjenner du når fosteret sparker og dunker mot mellomgulvet og ribbeina, og hodet presser mot bekkenbunnen.

Til foreldrene: Tre fjerdedeler er unnagjort!

30 uker gravidNå er det ikke lenge igjen. Begynner du å bli utålmodig med tanke på alt som skal gjøres før den lille kommer? Innkjøpene begynner å haste og plutselig må det ryddes i skap, skuffer, kjeller og loft. Nyt energien, men husk at det kommer en dag i morgen også.

Har du begynt å kjenne smerter i bekkenet, kan en slik dag hvor alt skal gjøres, straffe seg. Klarer du å porsjonere ut energien, vil du kanskje ha større glede av den. Kvinner som har opplevd bekkenløsning, vet det.

Kanskje er også tiden inne for å ta en ny vurdering av jobbhverdagen. Trenger du mer avlastning? Er arbeidsstillingene behagelige nok? Snakk med din nærmeste leder om hvilke justeringer som kan gi deg en bedre hverdag på jobb.

Som partner har du en viktig rolle i å avlaste henne. Dette er også et godt tidspunkt å sørge for at de fleste store innkjøpene er gjort, eller i hvert fall planlagt. Det føles godt å vite at det meste (snart) er på plass.

Hva synes du om artikkelen?