FødselSlik fikk babyen din plass inne i magen

Slik fikk babyen din plass inne i magen

Alle bildene er gjengitt med tillatelse: Marry Fermont, Fermont Fotografie
Av Janet Molde Hollund 87086

Med en nyfødt baby i armene, er det nesten umulig å forstå hvordan den fikk plass inne i magen. Fotograf Marry Fermont tar bilder som viser deg hvordan det går an.

Da fødselsfotograf Marry Fermont i Fermont Fotografie dokumenterte sin første fødsel, viste jordmoren foreldrene hvordan babyen hadde ligget inne i magen. Fermont elsket bildet, og hun la merke til at også foreldrene syntes det var veldig flott å se etterpå.
– Du ser babyen bli født. Men med én gang den kommer ut, er det vanskelig å forstå at den i det hele tatt var inne i deg. Et slikt bilde gir deg en idé om hvordan den fikk plass, sier Fermont.

Fødsel nummer 100 var hennes egen
Fermont startet karrieren som fødselsfotograf i 2011, og hun forteller at hun var Nederlands første fødselsfotograf. Siden oppstarten har hun dokumentert 99 fødsler.
– Fødsel nummer 100 hvor jeg var til stede, var min egen.  Min datter Liv ble født 6. juli i år, og fødselen ble dokumentert av fotograf  Lobke Koppens, som jeg selv hadde lært opp, forteller Fermont.

Når Fermont følger en fødsel, spør hun ofte jordmoren om å holde babyen slik at foreldrene kan se hvordan babyen lå inne i magen. En viktig forutsetning for å kunne ta et slikt bilde, er at babyen har god temperatur og at det er tid til å gjøre det.

Ekstra spesielt hvis far holder babyen
– Foreldre ser bilder som jeg tar, og mange ønsker nettopp et slikt bilde av sin egen baby. Vanligvis er det moren som ønsker at partneren hennes skal holde babyen slik, men det er ikke alle fedre som våger å gjøre det. Noen ganger viser jeg dem hvordan de kan holde babyen, og gir så babyen til dem. Men dersom jordmoren er der, spør de også ofte henne om å holde babyen på bildet. Men det er litt mer spesielt dersom faren holder babyen. Babyen har vært i morens mage så lenge, og etter ni måneder passer den akkurat i farens hånd. Spør du meg, er det ingen ting som er mer spesielt. Når foreldrene ser bildene, blir det mange ”åååååh” og ”aaaaah”. De elsker å se hvordan deres baby faktisk fikk plass, sier Fermont.

De unike bildene av de nyfødte babyene har nå fått internasjonal oppmerksomhet. Da Fermont selv skulle føde, var et bilde av datteren slik hun hadde ligget i magen selvsagt på ønskelisten.
– Jeg planla å føde hjemme i vann, men det endte i keisersnitt. Heldigvis minnet fotografen meg om at vi skulle ta dette bildet. Denny (babyens far, red.anm.) nølte ikke med å holde Liv slik, og jeg bare elsker det bildet, sier Fermont.


Bilder for å fordøye og huske fødselen

Nå som Fermont selv er blitt mamma, forstår hun enda bedre hvor viktige bilder fra fødselen er. Ikke bare for å huske ett av de mest spesielle øyeblikkene i livet, men også for å fordøye fødselen og alt som skjedde.
– Jeg ser mye på bildene.  Og jeg er sikker på at når Liv vokser opp, vil det være kjekt også for henne å se tilbake på dem. De viser hvor stor pris vi satte på å få henne, avslutter Fermont.

Marrys egen datter Liv i faren Dennys hender. Foto: Lobke Koppens

Her er flere av Fermonts nyfødtbilder:

Du kan følge Marry Fermont på hennes nettsider fermontfotografie.nl og hennes Facebook-side.

Dette sier jordmor Grethe R. Teigen om bildene:

Fantastisk flotte bilder, som viser godt hvor sammenkrøllet den lille ligger i magen! Veldig stemningsfulle!

Mange synes det er rart at vi kan kjenne utvendig hvordan babyen ligger. Cirka 60 prosent av babyene ligger med ryggen mot venstre side, cirka 40 prosent med ryggen til høyre side.

Mange sier at de synes det er utrolig at de har fått plass inne i magen, når de ser størrelsen.
Noen synes det er rart at de ligger mange uker med hodet nedover- om det ikke er skadelig for babyen?

Babyene elsker å ligge tett sammen når de blir født, de liker ikke å bli kledd av - det føles litt skummelt. En vil se at når en legger baby på mors bryst, ligger de med opptrukne bein, så de fortsetter å ligge sammenkrøllet en god stund. Barn som har ligget lenge i seteleie, vil spesielt trenge en god stund før de klarer naturlig å strekke ut beina.

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: