Fra 27 uker og 0 dager til 27 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 1000 g
CRL: 23,5 cm
Full lengde: 32 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Sist oppdatert: 31. mars 2009

Om barnet: Åpner øynene

I begynnelsen av denne uken er fosteret 25 uker gammelt. Denne uken åpner gjerne fosteret øynene for første gang, men det ser ikke særlig godt. Fortsett å prate og synge for fosteret. Lydene vrenges nok noe av fostervannet, og fosteret har kanskje vernix (voks) i ørene også, men hørselen er bedre nå enn tidligere.

Nå samles nytt fett under huden hele tiden, slik at den blir mindre gjennomsiktig og rynkete.

Hjertelyden kan høres i stetoskop, og enkelte vordende fedre vil kunne høre det lille hjertet slå ved å legge øret mot magen din. Du begynner kanskje å merke at fosteret har fått et tydeligere søvnmønster, og vil kunne registrere aktive og rolige perioder på omtrent samme tidspunkt hver dag.

Til foreldrene: Tredje trimester – allerede?

27 uker gravidMens noen begynner å bli lei av svangerskapet, opplever mange plutselig en følelse av tidsnød og panikk. Det er normalt å kjenne litt uro og engstelse, og gråte eller være mer sårbar – dette er tegn på ditt følelsesmessige engasjement. Også partneren din kan kjenne på disse følelsene. Det beste rådet er å snakke med noen om det, gjerne med jordmor.

Nå som livmoren nærmer seg ribbeina, og begynner å presse på lungene, føler mange seg fortere andpusten. Det er fordi lungesekkene får mindre plass til å utvide seg. Likevel har du faktisk større lungevolum mens du er gravid enn ellers! For å forsyne barnet med oksygen, har blodmengden i kroppen din økt, og økningen i lungevolum sørger for riktige mengder oksygen i blodet.

Når du er sliten, har vondt og/eller sover dårlig, går det utover både humør og overskudd. Får du hentet deg inn igjen? Er tiden inne for å endre på noen av rutinene slik at du ikke sliter deg ut? Trappe litt ned på arbeidsmengden? Ofte sier kroppen tydelig ifra når nok er nok – ta signalene på alvor. La de rundt deg ta godt vare på deg!

Livmoren når nå omtrent 8 cm over navlen, men det er store individuelle forskjeller innenfor normalen.

Hva synes du om artikkelen?  
DEL