Først vil jeg si at jeg er fryktelig lei meg for tragedien som snart vil ramme deg. Jeg kan ikke forestille meg den smerten du vil oppleve når du mister barnet ditt. Det til tross for at det å miste et barn er noe jeg tenker og bekymrer meg for hver eneste dag mens vi venter på hjertetransplantasjon.

Sist oppdatert: 9. mars 2016

Før du leser morens sterke brev:

Artikkelen om baby Lincoln ble først publisert på Babyverden mars 2016. Veien videre etter transplantasjonen har ikke vært uproblematisk, men nok en gang ser det ut til at det skal gå bra. I en statusoppdatering fra 10. august skriver moren at «Lincoln is gaining weight, building strength, and learning new things every day. It is incredible to see my sweet baby boy acting like a typical toddler!» For å lese mer, gå inn her.

Jeg beklager at jeg ikke kan begynne å forstå hvordan det vil oppleves. Jeg skjønner ikke hvor grusomt det vil være for deg når legene spør deg om du er villig til å donere ditt barns organer. Jeg kan ikke forestille meg hvilken styrke det vil kreve for deg å svare ja. Jeg forstår det ikke fra din side, men jeg vil veldig gjerne dele opplevelsen fra min side, og uttrykke min takknemlighet så godt jeg kan.

Lincoln etter hjertetransplantasjonen. Foto: Danielle Wakefield - www.akbirthphotographer.com

Avgjørelsen din kan redde andre barns liv, men det er kanskje ikke den riktige avgjørelsen for alle i alle omstendigheter. Det er et følsomt og personlig valg. Det er et forferdelig valg. Du blir spurt om å ta det valget på absolutt verst tidspunkt, mens du ennå prøver å holde motet og håpet oppe om at barnet ditt vil klare seg likevel. Det knuser kanskje hjertet ditt å si ja. Det vil være den siste måten å gi til andre mens du selv er midt oppe i den største sorgen og smerten du vil oppleve. Det er utrolig uselvisk og modig.

Hvis ikke du tok den vanskelige avgjørelsen en mamma noensinne kan ta, ville ikke min sønn kunne leve. Hjertet hans var like ved å gi opp, og han hadde lite tid igjen. Hjertet som ble skapt i din livmor, vil redde livet som ble skapt i min livmor. I min livmor ble ikke hjertet laget helt riktig. Jeg håper og ber om at du fikk mange gode stunder med barnet ditt, og har endeløst mange gode minner å ta vare på.

Jeg vil at du skal vite at det ikke finnes ord som kan beskrive min takknemlighet jeg føler for den mammaen som så uselvisk ga til andre i en så vanskelig stund. Jeg vil at du skal vite at jeg alltid vil sette stor pris på den gaven vi blir gitt. Jeg vil verdsette den gaven over alle andre gaver i hele mitt liv. Jeg vil ta vare på den gaven så godt jeg bare kan, og vil alltid med ydmykhet og respekt være takknemlig for barnet og familien som ga den bort. Vi vil kanskje aldri vite hva dere heter, men jeg vil kjenne deg – inni meg.

Kanskje møtes vi aldri, du og jeg. Kanskje snakker vi aldri sammen, men vi vil alltid være knyttet sammen på et åndelig plan. Ditt barn og mitt vil alltid være knyttet sammen siden hjertet som vokste i din livmor nå pumper blod gjennom barnet som ble skapt i min livmor. De har smeltet sammen på et vis, og ditt barn vil leve videre i mitt barn. Når barnet mitt blør, vil jeg tenke på deg. Når jeg setter plaster på hans oppskrapte kne, vil jeg tenke på deg. Når jeg hører hjertet hans slå, vil jeg huske på deg. Når han lukker øynene og sovner, vil jeg huske ditt vakre barn. Jeg vil i mine bønner ofte takke deg og din familie. Jeg vil ta vare på skatten du har gitt meg. Jeg lover.

Jeg er fryktelig lei meg for at ditt barns reise i livet tok slutt så raskt. Jeg er utrolig lei meg for at du måtte kjempe deg gjennom livets største sorg. Jeg er bare enormt lei meg. Men jeg håper at du i tristheten din kan finne trøst i å vite at du ga liv. Du ga liv til andre barn. Du trøstet dem. Ditt skjønne barn ga det til min nydelige sønn. Ditt barn ga det til mitt barn. Til min familie. Din uselviske handling sørget for at vår familie fikk forbli hel. Og du skånte meg, en mamma du aldri har møtt, fra å oppleve den samme sorgen som du måtte oppleve.

Hvis jeg noen sinne fikk møte deg, vet jeg at jeg aldri ville kunne finne ord for å beskrive takknemligheten i hjertet mitt. Jeg vet at ord ikke kan dekke den følelsen av takknemlighet. Ingen ord er store nok. Men, som mamma, kan jeg si at jeg alltid vil elske deg. Tusen takk. Jeg kan si det hvert øyeblikk av hver eneste dag. Og jeg kan love deg at hvis jeg noen gang kommer i en lignende situasjon som deg, og mister et barn, så vil jeg gjøre det samme som du gjorde.

Vennlig hilsen Mindy, mammaen til Lincoln.

Lincoln ble operert på et sykehus i Seattle i USA. Her er bilder fotograf Danielle Wakefield tok av Lincoln og familien da de fikk lytte til hans nye hjerte for første gang.

Danielle Wakefield - www.akbirthphotographer.com

Danielle Wakefield - www.akbirthphotographer.com

Danielle Wakefield - www.akbirthphotographer.com

Hva synes du om artikkelen?