BabyPersonlige historierLasse og Noah ble født før de var modne

Lasse og Noah ble født før de var modne

Illustrasjonsfoto: iStock Alle bilder i selve artikkelen: private foto
Av Ellen Maria Skjelsbæk 2966 Sist oppdatert 15.04.09
Noah og Lasse har en ting til felles. Begge ble de født lenge før de egentlig var klare til å møte verden. Noah ble født i uke 26 og Lasse i uke 27. Les her om gledene og utfordringene guttene har gitt sine mødre og fedre!
Lasse bare et par uker gammel på mors bryst.

1. juledag i 2004 var det ingen råd lenger. Kirsti var så syk av svangerskapsforgiftning at Lasse måtte komme ut av magen. Med keisersnitt ble den 34 centimeter og 715 gram tunge gutten født på Rikshospitalet, tre måneder før termin.

– Det ble heldigvis gjort på en rolig måte, ikke med hastekeisersnitt. Jeg slapp narkose og fikk være våken under fødselen, minnes Lasses mor, Kirsti Timenes Veseth.

Lasses lunger var ikke modne og fungerte dårlig, så ble han lagt i respirator med en gang og ble liggende i en uke.

Noah 10 måneder på ferietur til Tenerife med mor og far.

– Oksygen måtte han få helt til dagen før vi dro hjem fire og en halv måned senere. Men bortsett fra det med lungene feilte han ingenting, sier Kirsti.

Noah ville ut
I begynnelsen av juni i 2008 var det Noahs tur. Yvonne Undrum kjente at det trykket i bekkenet selv om hun bare var 26 uker på vei. Terminen var ikke før 11. september. Etter hvert som dagene gikk ble trykket sterkere og til slutt ble hun lagt inn på Ullevål sykehus. Bekymringene viste seg å være berettiget, for ved innleggelsen hadde Yvonne to centimeter åpning.

– I løpet av ett døgn var han ute og vi var plutselig mamma og pappa til en liten gutt på 800 gram, sier Yvonne.

Men det var en kjekk og stabil liten kar som ble født 3. juni. Han lå et døgn med respirator før han kom over på CPAP.

– Det ble et sjokk for oss da han var født. Vi visste svært lite om premature barn, så vi begynte å lese.

Yvonne og Espen leste alt de kom over, men ga fort opp.

– Det var så mye negativt å lese! Vi bestemte oss for å se på glasset som halvfullt heller enn halvtomt. Vi valgte å ta ting der og da hvis noe skulle skje, heller enn å bekymre oss unødig, sier Yvonne.

To måneder gamle Lasse har fått på klær for første gang.
To måneder gamle Lasse har fått på klær for første gang.

”Filmstjerner”
Nå har Lasse og Noah fått hver sin hovedrolle i filmen ”Født for tidlig” som er en lanseringsklar film om premature barn, laget av Sørlandet kompetansesenter. Filmen har som mål å kunne hjelpe med strømmen av spørsmål, usikkerhet og sug etter informasjon som oppstår etter at et barn blir født for tidlig.

Premature barn har totalt sett en vesentlig høyere risiko for å utvikle vansker enn barn født til termin i følge Helsedirektoratet. Vanskene kan eksempelvis være språk, konsentrasjon og oppmerksomhetsproblemer, eller vansker med læring, sosial samhandling, motorikk og psykisk helse. Men slike vansker er på ingen måte selvsagte.

– Det å få et prematurt barn er en stor utfordring for foreldre. Vi tror at det å kunne ta del i noen andres erfaringer og møte noen ansikter som har vært gjennom det, kan være godt for mange foreldre, sier produsent ved Sørlandet kompetansesenter, Sveinung Wiig Andersen.

Fireåringen Lasse elsker Kaptein Sabeltann.
Fireåringen Lasse elsker Kaptein Sabeltann.

Puster lettet ut
Lasse har blitt en stor Kaptein Sabeltann-gutt på fire år som er til stor glede for mor og far. Bekymringene har sluppet taket.

– Vi har det kjempefint nå, sier Kirsti. Men hun vil ikke legge skjul på at de første årene med Lasse tæret på kreftene.

– Helt i begynnelsen var jo det store spørsmålet om han kom til å overleve. En uke etter fødselen kollapset lungene og han måtte få dren. Det tok noen dager før bedringen kom. Etter at han frisknet til følte vi oss egentlig sikre på at det ville gå bra. Men selvsagt sitter usikkerheten sitter i kroppen selv om man er optimist.

Senere var det utviklingen til Lasse som bekymret foreldrene. Han er fysisk liten, på høyde med en toåring. Den motoriske, språklige og sosiale utviklingen har også gått sent.

– Han var halvannet år før han kunne sitte og to år før han kunne gå. Det var utfordrende å sitte rolig og vente på at utviklingen skulle skje. Vi så jo at den kom, men det gikk så sent. Nå har vi blitt fortrolige med det. Lasse utvikler seg fint og alt skjer i riktig rekkefølge, det går bare ikke så fort som hos andre barn. For Lasse må alt skje i hans eget tempo, men det gjør ingenting!

Positiv innstilling
Noah ble født tidligere en Lasse, men har hele tiden vært i fin form.

– Vi var kjempeheldige. Vi opplevde ham aldri som veldig syk eller at tilstanden var kritisk. Små positive tegn dukket opp hver eneste dag. Å se babyer født til termin som lå i kuvøser ved siden av Noah og var syke gjorde inntrykk på oss. Noah var jo ikke syk, bare veldig for tidlig født, sier Yvonne.

Noah er en frisk krabat som vokser godt.
Noah er en frisk krabat som vokser godt.

Noah er 10 måneder gammel og utvikler seg fint selv om han ligger litt bak de andre barna i barselgruppen. Yvonne forsøker å ikke sammenligne, men heller være fornøyd med alt Noah faktisk kan. Yvonne og Espen mener de har kommet langt ved å ha en positiv innstilling.

Om å få flere barn
Selv om begge foreldreparene ser svært lyst på framtiden og livet til guttene, har de forskjellig innstilling til å få flere barn.

Kirsti og Stein Eivind har nok med Lasse, mens Yvonne og Espen gleder seg til å bli foreldre på nytt når Noah blir litt eldre.

– Grunnen til at jeg fikk et prematurt barn kan delvis skyldes at livmoren min er hjerteformet i stedet for oval. Legen har sagt at en prematur fødsel kan skje igjen, men at det ikke trenger å skje igjen. I neste svangerskap vil jeg få tett oppfølging på sykehuset. Jeg kommer nok til å tenke på sjansen for at det skjer igjen, men også at jeg har en veldig positiv erfaring bak meg, sier Yvonne.

Gode råd
De to familiene har hvert sitt råd til andre som opplever å bli foreldre til premature barn.

– Se lyst på det og fokuser på hva barnet faktisk kan. Man kommer langt med en positiv innstilling, sier Yvonne.

Kirsti mener ro er viktig.

– Ta et valg om å ikke stresse. Rolige omgivelser er viktig for barnet. Vi har alltid vært nøye med å ha det rolig rundt Lasse, både når det gjelder besøk og støy, sier Kirsti.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler:

Alt vel med mor og barn, men hva med partneren?

Journalist Janet Molde Hollund møter helsesykepleierne Nina Espedal og Tone Kleppa Jåtten ved Hillevåg helsestasjon i Stavanger. De har blant annet skrevet to kapitler...