Claudia Heien er jordmor på Stavanger Universitets Sykehus og overvar opplæringen da noen jordmødre fikk øve seg på nytt ultralydapparat på Mari sin mage. Heien forteller at 3D-ultralydundersøkelse i forbindelse med svangerskap foreløpig er mest for kos.

Sist oppdatert: 1. mars 2006

”Det er enkelte ting vi ser tydeligere på 3D ultralyd, men vi oppdager det som regel på 2D likevel,” sier hun.

Tredimensjonal ultralyd gir muligheten til å se i dybden. Det er 2D-bilder som er satt sammen og gjør bildet av barnet i magen mer realistisk. Fargen som går i bruntoner, legges på – det ser egentlig ikke slik ut inne i livmoren.

”Rent diagnostisk ser vi ikke så mye ennå. Vi kan se leppespalte og problemer med ryggraden bedre. Men det kan det trente øyet enkelt se på 2D-ultralyd også,” sier Heien.

Hun utelukker ikke at 3D etter hvert kommer til å brukes mer diagnostisk, men mener vi har et godt stykke igjen.

”Foreløpig er det mer toys for boys,” sier hun.

Apparatet brukes hovedsakelig ved mistanke om avvik hos fosteret, og syke gravide og kvinner med syke fostre, får første prioritet på den nye maskinen. Blant annet er det stor nytte i å se på hjertet i 3D ved mistanke om hjertefeil.

”Om noen år er det kanskje vanlig å bruke 3D-ultralyd. I dag er det ikke et tilbud i forbindelse med rutineultralydundersøkelser, men det kan jo forandre seg. Det skjer mye med ultralyd. Før kunne en jo ikke se omrisset av hodet ordentlig engang,” sier Heien.

Hun får stadig henvendelser fra kvinner som ønsker 3D-ultralyd. Hun mener forventningene til hva det kan vise, og utbredelsen av maskiner med denne muligheten, ikke samsvarer med virkeligheten. ”Det er viktig å ikke få for store forventninger,” sier hun.

”Foreløpig har vi ikke mulighet til å tilby 3D på rutineultralyd. Det er ingen grunn til det heller. Jeg ser ikke vitsen i å bruke arbeidstid på noe som bare er for gøy,” mener Heien.

Og selv om 3D-ultralyd kan være kjekt, er det viktig å ikke forvente noe knallbilde av barnet i magen. For, som Heien sier, det er ikke sikkert fosteret ligger riktig eller er samarbeidsvillig.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?