BabyAmmingKveldsamming og nattevåk

Kveldsamming og nattevåk

Illustrasjonsfoto: iStock
Av ammehjelper Inger Anita Merkesdal 23033
Hvorfor gråter babyen min om kvelden? Er barnet sultent? Produserer jeg nok melk? Forskning viser at ammende mødre produserer mindre melk om kvelden. Men heldigvis metter melken ekstra godt, og virker søvndyssende.

De fleste foreldre opplever at spedbarnet er urolig om ettermiddagen og kvelden. Barna ønsker hyppigere måltid, de får melk og likevel virker de ikke fornøyd.

Det kan være lett å tro at noe er feil når barnet maser. Mange mødre frykter at de ikke produserer nok melk om kvelden og at barnet gråter fordi det er sultent. Kvinnen kjenner kanskje også at brystene virker mindre fulle på slutten av dagen. Så anbefaler kanskje familie og venner at man gir en flaske med tillegg om kvelden, for at barnet skal slutte å gråte. Og så opplever man at ja – barnet ble mett og roligere.

Mindre er normalt
Men: Hvis mor har nok melk om dagen, hvis barnet har en grei vektutvikling og hvis barnet sover godt den første delen av natten, bør vi fortsette å fullamme.

Når barna ønsker hyppigere morsmelksmåltid om kvelden, skyldes det ikke at mor lager for lite melk. Hun lager mindre melk. Og det er helt vanlig.

Om morgenen, dagen og tidlig ettermiddag lager vi ”fet melk” og ”tynn melk”. Den tynne melken er en ”tørsteslukkermelk” og kommer først. Etterpå kommer den fetende melken som barnet skal vokse på. Når vi produserer mindre melk om kvelden, får barnet i seg mindre av den tynne melken og tilsvarende mer melkefett fordi melken da er mer konsentrert. Når barna stadig vekk gråter og maser om mat om kvelden, får de hyppigere måltid og så får de i seg den nærende kveldsmelken i mange små porsjoner.

Kveldsamming gir nattesøvn
Med mer fet melk i magen får barna ikke bare et godt lite lager å vokse på, de får også et mettende lite lager å sove på. For det ser vi – at kveldsmasere i de aller, aller fleste tilfeller har en god sammenhengende søvn først på natten, for eksempel fra kl. 23.00 til 03.00. Utallige mødre har vært bekymret fordi babyen gråter og maser om kvelden. Men svarer ja: Barnet sover lenge sammenhengende tidlig på natten, eller kanskje hele natten. Dette skyldes at de i løpet av kvelden bygget opp det mettende lageret.

Hvis vi hadde ”servert” tørsteslukkermelk og fet melk om kvelden, på samme måte som om dagen, ville ikke barna ha plass til så mye av den fete melken. Dersom vi erstatter morsmelk med korte mellomrom om kvelden med tillegg på flaske, får barna i seg mindre av den fete melken. Samtidig stimuleres ikke den ammendes produksjon på samme måte som når hun kveldsammer med korte mellomrom.

Trøtt mor og trøtt baby
I løpet av dagen får barna mange inntrykk og blir slitne. Samtidig har mor hatt en lang dag, og ser sannsynligvis frem til en rolig kveld. Kanskje planen er å få lest en god bok, få ryddet skikkelig i huset eller ha tid til endelig å få snakke med partneren. Så går det ikke som planlagt; når kvelden kommer og roen skulle senke seg, begynner barnemaset … og det fortsetter helt til mor og far går utslitt og oppgitt i seng.

Trøsten for den som står midt oppi det er: Denne perioden varer ikke evig! Det avtar, og før du vet ordet av det legger du barnet kl. 19.00, og så får du flere timer kveld før barnet våkner og skal ha en ny natt-tår. Eller sover hele natten. Inntil så skjer, anbefaler jeg at du forsøker å gjøre det beste ut av det:

Gode råd til mor

1. Innstill deg på at kvelden tilhører deg og barnet. Ikke planlegg masse kveldsarbeid eller aktiviteter. Sørg for at husarbeid blir gjort i løpet av dagen, overlat det til far eller la det være. Du får tidsnok tid til å gjøre slikt på kveldstid igjen.

2. Du kan med fordel benytte anledningen til hver kveld å få hvile på sofaen med barnet i fanget. Det har mange fordeler:
- Du får alltid sett kveldsnytt!
- Jo mer du ammer om kvelden – jo større mulighet er det for at barnet sover sammenhengende om natten.
- Du har en ”lovlig” grunn til å overlate husarbeidet til andre.

3. Sover barnet godt på formiddagen kan du med fordel pumpe ut melk da og gi ekstra på kveldene. Gi med kopp, eller om barnet er vant med det, med flaske.

4. Dette varer en begrenset periode per barn. Vanligvis ikke lengre enn seks måneder per barn. Det føles kanskje lenge der og da, men det er jo ikke så lenge i det lange løp.

5. Det er ingen regel i verden som sier at far ikke kan ha et gråtende spedbarn en stund om kvelden. Når du har ammet kan du kle på deg og gå en times tur. Når du kommer tilbake har du nok melk til et nytt måltid, du har fått hvilt hodet og du har fått masse frisk luft før du selv skal legge deg.

Lykke til!

Artikkelen er skrevet i samarbeid med Nasjonalt kompetansesenter for amming

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: