Overdrevet soling er ikke bra – enten du er gravid eller ikke. Vi vet at for mye sol kan være skadelig for huden. Mange kvinner merker at huden blir mer følsom under graviditeten, og at de blir lettere brent. Derfor bør du ta enkelte forholdsregler før du nyter strålene.

Det beste vil selvfølgelig være å unngå solen. Men det er vanskelig. Det er fristende å få en fin, gyllenbrun farge. En føler seg mer vel da, ingen tvil om det! Og du kan nyte strålene med god samvittighet, dersom du tar enkelte forhåndsregler.

Soling ute
Under graviditeten får kvinner ofte økte mengder av et hormon som gjør at de kan få mer pigmentering i huden enn ellers. Noen gravide opplever å få mørke flekker på huden som følge av dette. De kan blir flere og større ved eksponering for sollys. Disse flekkene kan bli sittende på huden, så vær oppmerksom og bruk god solbeskyttelse med høy faktor!

Gravide risikerer også å bli overopphetet og dehydrert dersom de ligger for lenge i solen. Ingen av delene er bra, verken for deg eller for babyen som vokser i magen. Dersom du soler deg, er det lurt å ta hyppige pauser i skyggen for å kjøle deg ned. Drikk mye, helst vann! Skift ofte stilling når du soler deg, da minsker risikoen for forbrenning og føflekkreft. Du bør også være oppmerksom på at det kan oppleves ubehagelig å ligge på ryggen etter sjette måned.

Solarium
Kreftforeningen sier at du kan få hudkreft av å sole deg i solarium. Jo mer du bruker solarium, og jo yngre du er når du begynner, desto mer øker risikoen. Det er ikke noen trygg nedre grense for hvor mye solarium du kan ta. Så pass på – samme om du er gravid eller ikke.

Selvbruningskremer
Et annet godt alternativ for å få en lekker brunfarge, er selvbruningskremer som er helt ufarlig. Det finnes mange forskjellige typer på markedet, det er bare å prøve seg frem. Et tips er å skrubbe huden godt i forkant for å fjerne døde hudceller, og bruk rikelig med krem når du smører deg inn. Ikke glem å vaske hendene godt etterpå for å unngå skjolder.

Hva synes du om artikkelen?